Z Plattjen přes Saas-Fee do Saas-Grund

Konečně po strastiplné cestě přicházíme na horní stanici lanovky Plattjen. K naší velké radosti už nejde, nezbývá nám, než do Saas-Fee sejít pěšky. To ještě netušíme, že ze Saas-Fee půjdeme pěšky i do Saas-Grund.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Plattjen (2570 m. n. m.)

Celkem jsme z Felskinn na Plattjen šli asi 3 hodiny. Původní údaj na rozcestníku na Felskinn byl hodina a deset minut. Jeden z nepříjemných důsledků našeho zpoždění byl, že lanovka z Plattjen do Sass-Fee již nejezdila. Nezbývá tedy, než sejít po turistické značce vedoucí pod lanovkou pěšky do Saas-Fee. Neztrácíme příliš čas nadáváním a hned vycházíme.

Saas-Fee (1800 m. n. m.)

Samozřejmě, aby toho nebylo málo, v Saas-Fee nám těsně ujede autobus do Saas-Grund. Hodinu do odjezdu dalšího autobusu se rozhodneme strávit v restauraci, kde si dáme večeři. Zkouším místní specialitu a dávám si rösti s bylinkami. Rösti jsou místní specialita a v podstatě asi i švýcarské národní jídlo. Jedná se brambory nastrouhané pravděpodobně na okurkovém struhadle na nudle, které se poté s nějakými doplňky osmaží. Rösti zde nabízejí na milión způsobů, vždy s něčím jiným. Já volím rösti s bylinkami a k tomu pivo. Večeře je velmi dobrá. Při placení si vzpomenu, že Švýcarsko je jedna z nejdražších zemí na světě. Za rösti s pivem zaplatím v přepočtu necelých 600 Kč.

Kostel v Saas-Fee - Švýcarsko

Obr. 1. Kostel v Saas-Fee – Švýcarsko

Příjemný relax a rozjímání v restauraci nám pokazí snad jen fakt, že nám ujel i další autobus. My tedy zaplatíme a vycházíme tak, abychom jej chytli. Avšak nějak jsme špatně odhadli vzdálenost restaurace od zastávky autobusu. Nedá se nic dělat, dnešní den ještě nekončí, jdeme do Saas-Grund pěšky.

Saas-Gund (1559 m. n. m.)

Ze Saas-Fee, přesněji z místa, kde zastavují autobusy je to k našemu penziónu do Saas-Grund asi necelé dva kilometry s převýšením asi 240 metrů (Saas-Fee je výše). Tuto trasu budeme v průběhu našeho pobytu scházet ještě několikrát a také si ji i vyjdeme. Dnes se nám to moc nehodí, protože jsme chtěli mít odpočinkový den. Ale nedá se nic dělat, plány nám trochu nevyšly. Slunce už zapadlo a pomalu se začíná stmívat. Ještě že sebou nosím čelovou baterku. K penziónu přicházíme za tmy po deváté hodině večer. Chtěli jsme mít odpočinkový den, ve kterém jsme chtěli nabrat síly po předchozím výšlapu na Augstenberg. Ve skutečnosti jsme si náš výšlap protáhli na několik hodin a sestoupili jsme skoro o 1500 výškových metrů.

Závěr

V Alpách nejsou údaje na rozcestnících tak přesné jako u nás nebo třeba na Slovensku. Je potřeba na to myslet. My jsme se naštěstí pohybovali v okolí civilizace a lanovek, proto zdržení o několik hodin byla spíše sranda, než něco z čeho vznikají kritické situace.

Fotogalerie

Fotografie ze Švýcarska si můžete prohlédnout v galerii Švýcarsko 2012.

článek je součástí seriálu: Švýcarsko 2012

V srpnu 2012 jsem se já (Radim) vydal se Štěpánem, Radkem a Honzou do "horské pevnosti", do Švýcarska. Cestou jsme si udělali zastávku i v Lichtenštejsnku.


diskuse

vložit nový příspěvek