Ice Pavilon na Mittelallalin

Dnes se vydáme opět na Mittelallalin, kde navštívíme Ice Pavilon, největší ledovcovou jeskyni na světě. Ono těch světových "nej" bude dnes více.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Předposlední den našeho pobytu v údolí Saas bude dnem odpočinkovým. Nemáme v plánu žádnou túru, snad jen cestu pěšky do Saas-Fee. Mimo jiné se podíváme na stanici lanovky Mittelallalin, kde jsme již před pár dny byli.

Saas-Grund (1559 m. n. m.)

Ze Saas-Grund se vydáme pěšky do Saas-Fee. Trasa není příliš dlouhá, ale musíme strmě stoupat. Vystoupáme přibližně 240 výškových metrů. Asi po tři čtvrtě hodině stoupání přicházíme k malé kapli, která se nachází na svahu mezi Saas-Grund a Saas-Fee.

Kaple na svahu mezi Saas-Grund a Saas-Fee.

Obr. 1. Kaple na svahu mezi Saas-Grund a Saas-Fee.

Po další půl hodině stoupání přicházíme do Saas-Fee.

Saas-Fee (1800 m. n. m.)

Je nutné připomenout, že do horského města Saas-Fee nesmí vjet auta se spalovacím motorem. Pokud by jsme nešli pěšky, měli by jsme ještě možnost jet autobusem. V případě, že by jsme volili auto, museli by jsme jej zanechat na předměstí.

Postupně procházíme uličkami Saas-Fee k dolní stanici lanovky „Alpin Express“. Nejen autobus, ale i lanovka je pro ubytované v údolí Saas zdarma. Ostatně vše už známe z naší dřívější návštěvy Mittelallain. Nebýt faktu, že lanovka je zdarma, asi by jsme se už dnes na vrchol nevraceli.

V Saas-Fee je pod mrakem, doufáme, že nás lanovka vyveze nad mraky, což se nám podaří.

Felskinn (2989 m. n. m.)

Alpský expres nás vyveze na stanici Felskinn, kde přestoupíme z alpského expresu („Alpin Express“) na alpské metro („Alpine Metro„). Tím se dostáváme k prvnímu dnešnímu světovému „nej“. Alpské metro vedoucí z Felskinn na Mittelallalin je nejvýše položenou podzemní lanovkou na světě. V podstatě ve skále je vykopán tunel a tím vede „metro“, přesněji podzemní lanovka, tažená lanem.

Mittelallalin (3456 m. n. m.)

Přímo v budově stanice lanovky Mittelallalin se nachází druhé světové „nej“. Tím „nej“ je otáčivá restaurace. Jedná se o nejvýše položenou otáčivou restauraci na světě.

Počasí je zde sice horší, než bylo při naší první návštěvě Mittelallalin, ale nakonec není zas tak špatné. Mraky se občas odhrnou a jsou vidět pěkné výhledy na celé údolí Saas.

Ice Pavilion

Sochy v jeskyni Ice Pavilon na Mittelallalin.

Obr. 2. Sochy v jeskyni Ice Pavilon na Mittelallalin.

Třetím a posledním světovým „nej“ a zároveň naší dnešní největší atrakcí je největší ledovcová jeskyně na světě. Nacházíme se totiž na ledovci Fee a v něm se nachází uměle vytvořená ledovcová jeskyně Ice Pavilon, která drží svou velikostí světové prvenství. Vchod do jeskyně je kousek od horní stanice lanovky a vstup je zpoplatněn. Po vchodu do jeskyně nás čeká přes 100 schodů, kterými klesáme do útrob starého ledovce a dále v systému malých chodeb procházíme mezi různě velkými ledovými „dómy“. V jeskyni se nachází mnoho ledových soch. Někdy se jedná třeba jen o obyčejného sněhuláka, jindy si sochy zaslouží označit jako umělecká díla.

Já (Radim Dostál) v jeskyni Ice Pavilon na Mittelallalin.

Obr. 3. Já (Radim Dostál) v jeskyni Ice Pavilon na Mittelallalin.

Cesta zpět po schodech na povrch nám připomene, že se nacházíme v nadmořské výšce 3500 metrů nad mořem a že v takové výšce je vzduch již hodně řídký a my nejsme na nedostatek kyslíku ve vzduchu dostatečně aklimatizováni. Asi dvakrát se musím na schodech zastavit a vydýchat se.

Socha v ledové jeskyni Ice Pavilon na Mittelallalin.

Obr. 4. Socha v ledové jeskyni Ice Pavilon na Mittelallalin.

Ještě si na Mittelallalin prohlédneme nejvýše položenou otáčivou restauraci na světě, ale nezastavujeme se v ní. Sjedeme Alpským metrem a poté lanovkou dolů do Saas-Fee, kde navštívíme bazén a svezeme se na bobové dráze. Poté se pěšky vrátíme do Saas-Grund.

Sochy v ledové jeskyni Ice Pavilon na Mittelallalin.

Obr. 5. Sochy v ledové jeskyni Ice Pavilon na Mittelallalin.

Fotogalerie

Fotografie ze Švýcarska si můžete prohlédnout v galerii Švýcarsko 2012.

článek je součástí seriálu: Švýcarsko 2012

V srpnu 2012 jsem se já (Radim) vydal se Štěpánem, Radkem a Honzou do "horské pevnosti", do Švýcarska. Cestou jsme si udělali zastávku i v Lichtenštejsnku.


diskuse

vložit nový příspěvek