Rýnské vodopády

Poslední den našeho pobytu ve Švýcarsku navštívíme Rýnské vodopády, které jsou největší vodopády v Evropě. Je to vlastně zastávka cestou domů, i když schválně kvůli Rýnským vodopádům nejedeme z údolí Saas nejkratší cestou.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Ráno po snídani naložíme všechny věci do auta a opouštíme Saas-Grund a s ním i Švýcarské Alpy. Čeká nás cesta domů, nepojedeme ale nejkratší cestou. Nasměrujeme se na sever Švýcarska k městečku Neuhausen am Rheinfall, které je známé svými Rýnskými vodopády. Cestou dokonce na chvíli Švýcarsko opustíme, protože nás GPS navigace vede přes Německo.

Rýnské vodopády - Neuhausen am Rheinfall, Švýcarsko

Obr. 1. Rýnské vodopády – Neuhausen am Rheinfall, Švýcarsko

Neuhausen am Rheinfall (410 m. n. m.)

Neuhausen am Rheinfall se nachází na severu Švýcarska v kantonu Schaffhausen poblíž státní hranice mezi Švýcarskem a Německem. Městečko Neuhausen am Rheinfall najdeme nedaleko města Schaffhausen, které je hlavním městem stejnojmenného kantonu. Auto zaparkujeme na jednom z veřejných parkovišť, které je ale od Rýnských vodopádů dost vzdáleno. Od parkoviště se vydáme k hlavnímu cíli dnešního dne, k Rýnským vodopádům.

Rýnské vodopády - Neuhausen am Rheinfall, Švýcarsko

Obr. 2. Rýnské vodopády – Neuhausen am Rheinfall, Švýcarsko

Rýnské vodopády

Rýnské vodopády se nacházejí, jak již název napovídá, na řece Rýn v jižní části města Neuhausen am Rheinfall. Rýnské vodopády jsou 150 metrů široké a 23 metrů vysoké. Vodopády na řece Rýn jsou největšími vodopády v Evropě. Na Wikipedii je však upozornění, že největší jsou z hlediska vodnatosti, nikoliv rozměrů.

Rýnské vodopády - Neuhausen am Rheinfall, Švýcarsko

Obr. 3. Rýnské vodopády – Neuhausen am Rheinfall, Švýcarsko

Je hezký, navíc víkendový den, proto je v okolí vodopádů spousta lidí. Rýnské vodopády se nacházejí v zákrutu řeky a je možné je z několika míst krásně pozorovat. Podél břehu vede cesta, po které se, stejně jako davy lidí, procházíme. Krom výhledů na Rýnské vodopády je zde samozřejmě mnoho možností ke koupi suvenýrů nebo občerstvení.

Vyhlídková plavba lodí

Pár metrů od vodopádů se na řece nacházejí malé ostrůvky. K jednomu z nich se dá doplout lodí a vylézt po schůdcích na malou skálu. Vyhlídkové plavby v okolí Rýnských vodopádů jsou 3 druhy. Jedna varianta jen proveze turisty kolem vodopádů a zajede zpět na břeh. Druhá varianta, kterou volíme my, zaveze turisty k vodopádům, které si mohou, stejně jako v první variantě, z blízka z lodi prohlédnout. Navíc ale oproti první variantě loď na chvíli zastaví u ostrova a návštěvníci mohou vylézt na malou skálu, odkud mají Rýnské vodopády jako na dlani. A konečně třetí možnost je založená na druhé variantě s tím, že ještě navíc loď pluje chvíli po Rýnu.

Rýnské vodopády - Neuhausen am Rheinfall, Švýcarsko

Obr. 4. Rýnské vodopády – Neuhausen am Rheinfall, Švýcarsko

Když se z lodí dostaneme poblíž vodopádu, voda z vodopádu nás trochu postříká, s čímž jsme počítali. Na ostrůvku si připadám jako byte ve zkomprimovaném souboru. Ani nevím, kolik tam může být v jednom okamžiku lidí. Vystoupit o jeden schod trvá asi minutu. Samotné schody nejsou příliš široké a to se na ně musejí vměstnat nejen lidé, kteří jdou nahoru, ale i lidé, kteří jdou dolů. Nahoře na vyhlídce je to jako v přeplněném autobuse. V podstatě není kam šlápnout. Výhledy, které ale z malého ostrova jsou, stojí zato.

Rýnské vodopády - Neuhausen am Rheinfall, Švýcarsko

Obr. 5. Rýnské vodopády – Neuhausen am Rheinfall, Švýcarsko

Až se nabažíme Rýnských vodopádů, loď nás odveze zpět na břeh. Chvíli se procházíme podél břehu pak se vrátíme k autu. Čeká nás několikahodinová cesta domů a náš pobyt ve Švýcarsku tím končí.

Fotogalerie

Fotografie ze Švýcarska si můžete prohlédnout v galerii Švýcarsko 2012.

článek je součástí seriálu: Švýcarsko 2012

V srpnu 2012 jsem se já (Radim) vydal se Štěpánem, Radkem a Honzou do "horské pevnosti", do Švýcarska. Cestou jsme si udělali zastávku i v Lichtenštejsnku.


diskuse

vložit nový příspěvek