Roháčský vodopád

První den našeho prodlouženého víkendu v Roháčích se vydáme na Ostrý Roháč. První zajímavé místo, které cestou navštívíme je Roháčský vodopád.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Naší túru začínáme V Roháčské dolině na parkovišti u dolní stanice lanovky Lyžařského střediska Roháče – Spálená, kde zaparkujeme auto. Parkoviště je samozřejmě placené. Kromě parkoviště a dolní stanice sedačkové lanovky se zde nachází také budova s restaurací. Lanovka v Roháčích je poměrně nová. „Poměrně nová“ znamená, že cca před šestnácti lety, kdy jsem zde byl naposledy, zde nebyla. Později se z Internetu dovídám, že lyžařské středisko i s lanovkami bylo otevřené v zimní sezóně 2014 / 2015, tedy první léto, kdy bylo možné lanovku využít, bylo léto roku 2015. My ale lanovkou jet nechceme, chceme totiž navštívit druhou stranu hlavního hřebene Roháčů.

Pod Spálenou (1030 m. n. m.)

U parkoviště se nachází turistické rozcestí Pod Spálenou, od kterého se vydáváme po zelené turistické značce směrem k rozcestí Šindľovec, které je dle rozcestníku vzdáleno 10 minut chůze.

Parkovisko Pod Spálenou (1030 m. n. m.)

Když přejdeme na druhou stranu parkoviště, spatříme u vstupu do lesa další rozcestník. Jmenuje se Parkovisko Pod Spálenou. Zde je k Šindľovci uvedena vzdálenost jen 8 minut.

Vstoupíme do lesa, přejdeme po zelené turistické značce potok a po chvilce začneme mírně stoupat. Skutečně asi po 8 minutách chůze vycházíme z lesa a přicházíme k rozcestí Rázcestie Šindľovec.

Rázcestie Šindľovec (1087 m. n. m.)

U rozcestí Šindľovec se nachází stánek s občerstvením a u něj několik lavic. Hlavně je zde asfaltová cesta vedoucí od Zverovky k Ťatliakové chatě. Po ní chvíli půjdeme.

Pohled na Roháče cestou na Adamcuľu

Obr. 1. Pohled na Roháče cestou na Adamcuľu

Podle rozcestníku půjdeme nyní po červené turistické značce na 40 minut chůze vzdálenou Adamcuľu. Jak se ukáže, my to zvládneme rychleji.  U občerstvení se nezastavujeme a hned vyrážíme. Cesta vede po asfaltové cestě.

Adamcuľa (1189 m. n. m.)

Po dvaceti pěti minutách chůze přicházíme k rozcestí Adamcuľa. Našim dnešním cílem je Ostrý Roháč, ale my nemáme ještě jasno v tom, jestli půjdeme přes Roháčské plesa a tím pádem i přes Roháčský vodopád, nebo půjdeme přímo. Přímo znamená pokračovat po červené turistické značce na Ťatliakovu chatu. My se nakonec rozhodneme, že navštívíme krom Ostrého Roháče také Roháčský vodopád a Roháčské plesa a proto se vydáváme po modré a žluté turistické značce.

Naše rozhodnutí nebylo úplně nejmoudřejší. Trochu jsme podcenili situaci, nebo přecenili sebe. Spojili jsme v podstatě dvě túry do jednoho dne. Důsledkem bylo, že jsme se vraceli za tmy, ale to trochu předbíhám.

Bezejmenný přítok Studeného potoka, Roháče

Obr. 2. Bezejmenný přítok Studeného potoka, Roháče

Dle rozcestníku je Roháčský vodopád vzdálen půl hodiny chůze. Po chvilce chůze opouštíme asfaltovou cestu a začínáme stoupat. Po levé ruce teče potok, který je v mapě nepojmenovaný a později (kousek od Adamcuľy) se vlévá do Studeného potoka. Na tomto nepojmenovaném potoce se nachází i Roháčský vodopád.

Roháčský vodopád (1340 m. n. m.)

Roháčský vodopád, Roháče

Obr. 3. Roháčský vodopád, Roháče

Asi po půl hodině chůze přicházíme k dřevěné lávce, přes kterou však nevede turistická značka. Je zde ale malý rozcestník, který odkazuje směrem na lávku s nápisem „Vodopád“. Přejdeme tedy lávku a asi po 20 metrech přicházíme k Roháčskému vodopádu. Odbočka k vodopádu je součástí Naučné stezky okolo Roháčských ples, na které se nacházíme.

Roháčský vodopád, Roháče

Obr. 4. Roháčský vodopád, Roháče

Roháčský vodopád je asi 23 metrů vysoký a přibližně dva metry široký. Turistický chodník vede v podstatě až k němu.

Prohlédneme si vodopád, uděláme mnoho fotek a vrátíme se zpět přes lávku k turistické trase. Čeká nás další stoupání.

článek je součástí seriálu: Roháče 2017

Za začátku září roku 2017 jsem s šesti kamarády navštívil Roháče. Počasí na túru bylo jen první den a to jsme vyšli na Ostrý Roháč. Ostatní dny jsme navštívili aquapark Oravice a také muzeum Oravské vesnice.


diskuse

vložit nový příspěvek