Plačlivé

Z rozcestí ze Smutné doliny začneme prudce stoupat na Smutné sedlo, čímž se dostaneme na hřeben Roháčů. Po hřebeni pokračujeme směrem na Ostrý Roháč přes vrchol Plačlivé, což je nejvyšší misto, kam se dnes dostaneme.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Rázcestie Smutná dolina (1522 m. n. m.)

Od rozcestí ve Smutné dolině začneme stoupat po modré turistické značce. Cesta od Rozcestí Smutná dolina ke Smutnému sedlu je nejnamáhavější část dnešního výstupu. Při hodině a čtvrt intenzivního stoupání na vzdálenosti necelých dvou kilometrů vystoupáme 440 výškových metrů.

Smutná dolina, Roháče

Obr. 1. Smutná dolina, Roháče

Trasa má podle rozcestníku turistických značek trvat hodinu a čtvrt, což odpovídá naší rychlosti. Pravda ale je, že na Smutném sedle po výstupu odpočíváme necelou půl hodinu. Čímž se zvyšuje naše ztráta času proti původnímu plánu.

Smutné sedlo (1962 m. n. m.)

Ze Smutného sedla by jsme mohli pokračovat dále po modré turistické značce do Žiarské doliny. K Žiarské chatě by trasa měla, dle rozcestníku, trvat hodinu a půl. Naopak kdyby jsme se rozhodli jít zpět k Rozcestí Smutná dolina, dle rozcestníku by nám klesání trvalo jednu hodinu.

My máme samozřejmě v plánu zůstat na hřebenu. Budeme pokračovat po hřebenové červené turistické značce přes vrchol Plačivé (45 minut) na Ostrý Roháč (1h 45 minut), což je cíl naší cesty a pak dále přes Jamnické sedlo (2h 30 minut) na Volovec (3h 15 minut).

Po hřebenu by jsme mohli jít také opačným směrem na vrchol Tri Kopy (45 minut), Baníkov (2h 15 minut) a Baníkovské sedlo (2h 45 minut).

Náš cíl je však jasný, je jím Ostrý Roháč. Asi po půl hodině odpočinku vycházíme.

Výhled z nepojmenovaného vrcholu nad Smutným sedlem, zleva Ostrý Roháč a Plačlivé

Obr. 2. Výhled z nepojmenovaného vrcholu nad Smutným sedlem, zleva Ostrý Roháč a Plačlivé

Asi po čtvrt hodině stoupání přicházíme k vrcholu, který není v mapě pojmenován. Jeho nadmořská výška je mírně nad 2000 metrů nad mořem. Z nepojmenovaného vrcholu sejdeme do malého nepojmenovaného sedla a z něj začneme stoupat na Plačlivé.

Pohled na Roháčské plesa z hřebene Roháčů

Obr. 3. Pohled na Roháčské plesa z hřebene Roháčů

Plačlivé (2125 m. n. m.)

Na vrchol Plačlivé přicházíme po hodině chůze ze Smutného sedla. Výstup na vrchol  Plačlivé občas připomínal chůzi po čtyřech. O tom, že výstup nebyl zrovna jednoduchý svědčí fakt, že na Plačlivý stoupáme o čtvrt hodiny déle, než je uvedeno na rozcestníku. Začíná se tak neustále nenápadně zvyšovat náš skluz proti plánu. Sice výstup na Plačlivé není nejjednodušší, ale oproti tomu, co nás čeká na Ostrém Roháči se jedná o nedělní odpolední procházku.

Vrchol Plačlivé - Roháče

Obr. 4. Vrchol Plačlivé – Roháče

Na vrcholu se nezastavujeme a začneme po červené turistické značce klesat na sedlo Pod Plačlivým.

Ostrý Roháč z vrcholu Plačlivé - Roháče

Obr. 5. Ostrý Roháč z vrcholu Plačlivé – Roháče

Rázcestie Pod Plačlivým (2075 m. n. m.)

K rozcestí Pod Plačlivým přicházíme asi po pěti minutách pohodového sestupu. Později jsem se dověděl radu, že kdo se chce vyhnout náročnějšímu výstupu na Plačlivé od Smutného sedla, může vrchol Plačlivého, za cenu opuštění značky, obejít zprava na rozcestí Pod Plačlivým a z něj po červené turistické značce vyjít.

Turistický rozcestník je vyvrácen na zemi. Dovídáme se z něj, že na Ostrý Roháč půjdeme hodinu, na Jamnické sedlo hodinu a tři čtvrtě a na Volovec dvě a půl hodiny. Časy jsou to dost optimistické.

Zprava se k nám připojuje žlutá turistická značka, která zde končí. Po žluté turistické značce by jsme došli na Žiarske sedlo (půl hodiny) a na vrchol Baranec (dvě hodiny) a dále do Žiarské doliny.

Kdyby jsme se vrátili, na Smutné sedlo by jsme dle rozcestníku měli jít půl hodiny. Čemuž se také nechce moc věřit.

článek je součástí seriálu: Roháče 2017

Za začátku září roku 2017 jsem s šesti kamarády navštívil Roháče. Počasí na túru bylo jen první den a to jsme vyšli na Ostrý Roháč. Ostatní dny jsme navštívili aquapark Oravice a také muzeum Oravské vesnice.


diskuse

vložit nový příspěvek
  • Nepojmenovaný vrchol - Nohavica 2051 m.n.m.

  • Milan z Ostravy
  • 10.09.2018 | 19:11

Ten "nepojmenovaný" vrchol před Plačlivým se jmenuje Nohavica, 2051 m.n.m. (dle mapy.cz - výše zde). Je ale faktem, že v sobotu jsme pili pivo po stejné tůře (bez ples a opačně cca 7 hodin :-) s místní rodačkou ze Zuberce - 45 let, a ta hovorila, že o takovej hore v životě neslyšela a myslela si, že to pojmenovali po Jarkovi někdy teď, tak zme sa rehotali. Jinak moc pěkný článek, hezky se to čte, je v tom takové "foglarovské" napětí. Úplně jsem se tam vrátil.