Přestupní stanice Leh

Zastavme se ve městě Leh, které je ve své nadmořské výšce 3500 m. n. m. pomyslnou branou do indického Himálaje.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Pokud se cestovatel vydá do indického Himálaje, pravděpodobně se jako první dostane do města Leh. Rozhodně doporučuji využít cestu letecky, nekonečných cest po rozbitých silnicích si ještě užijete mnoho. Indie navíc mnoho let drží primát v nejlevnější vnitrostátní dopravě na světě, jde tedy i o velmi výhodný způsob. Když se ocitnete ve výšce tři a půl tisíce metrů nad mořem, pravděpodobně to s vámi zamává, s pomocí místního pohostinství se ovšem z výškové nemoci velmi rychle dostanete.

Nacházíme se v Lehu kousek nad hotelem.

Obr. 1. Nacházíme se v Lehu kousek nad hotelem.

Nemůžete si jít hned Lehnout

Ať už bydlíte kdekoliv, rozhodně nevolte bydlení nějak daleko od centra. Přestože Leh má pouhých třicet tisíc obyvatel, jeho rozloha je pro nás naprosto nepředstavitelná. Kvůli několika vojenským areálům a nekonečným garážím se na druhý konec města dostanete třeba až za hodinu. Přitom některé památky jistě stojí za prohlédnutí. Asi nejznámější je Shanti stúpa, obrovský bílý chrám. Překvapivě pochází z dvacátého století a jde o dílo Japonců. Jde také o jedinou takto novou památku, kterou široko daleko najdete.

Krásná a zářivě bílá Shanti stúpa

Obr. 2. Krásná a zářivě bílá Shanti stúpa

Dále jistě stojí za návštěvu chrám tyčící se nad městem, ze kterého máte krásný výhled na celé město pod sebou. Můžete si tak prohlédnout muslimskou čtvrť, hotelovou část či rozsáhlé oázy zeleně. Ve městě se potom nachází krásná mešita a poměrně rozlehlé náměstí, kde si užijete typický orientální architektonický styl. Už ve městě se naladíte na vlnu, jež vás bude provázet po celou dobu vaší návštěvy hor, protože nechybí všudypřítomné vlaječky a také spoustu milých lidí, kteří se s vámi snaží komunikovat, i pokud ovládají jenom ladakhštinu. Mimochodem nejvyužitelnějším slovem místní oblasti je rozhodně: „Julé!“ Znamená dobrý den, na shledanou, prosím a děkuji.

Ranní rozcvička na střeše hotelu

Obr. 3. Ranní rozcvička na střeše hotelu

Jak na smlouvání?

V celém Lehu se pochopitelně čile smlouvá. Jelikož většina obchodů je kamenná, nemusíte se obávat, že půjde o typickou vykřičenou a špinavou tržnici. Naopak často budete jedinými zákazníky, takže na vás obchodníci mají dost času a hrají s vámi hru. Na základě odpovědí na otázky odkud jste či kde pracujete už pro vás připravují cenu, kterou vám sdělí. Ta samozřejmě není konečná a začíná souboj o její snížení. Zákazník vždy odejde poražen, jde ovšem o to, pokusit se prohru co nejvíce zmírnit. Velmi pomáhá především předstírání odchodu kvůli nespokojenosti s cenou. Ve městě je velká konkurence, takže obchodník vám raději prodá zboží nevýhodněji než vůbec.

Celý Leh jistě stojí za prohlédnutí. Byla by velká škoda brát ho jen jako mezistanici před horami. Minimálně jeden den před odletem se vyplatí se v něm projít.

Největší bulvár v Lehu

Obr. 4. Největší bulvár v Lehu


diskuse

vložit nový příspěvek