Brontosauři v Mulbekh

Další město, které jsme navštívili, je Mulbekh. Ve městě Mulbekh mimo jiné působí nezisková organizace Brontosauři v Himálajích. Využili jsme tak příležitosti setkat se s krajany.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Jistě jste již někdy slyšeli o neziskové organizaci Brontosauři v Himálajích. Snaží se v této vysokohorské a pro život velmi náročné oblasti zajišťovat vzdělání místních dětí a staví pro ně školy. Jedna z nich se nachází v Mulbekhu. My jsme jím projížděli a samozřejmě se rozhodli naše krajany navštívit.

Na vrcholu pětitisícového horského sedla

Obr. 1. Na vrcholu pětitisícového horského sedla

Peklo na cestě

Ovšem vezmeme to popořádku. Napřed jsme se museli dostat do města z Lehu. Přestože je vzdálený pouhých dvě stě kilometrů, cesta k němu v lepším případě trvá přibližně osm až deset hodin. Vaše vozidlo totiž musí jet po velmi rozbitých a úzkých komunikacích. Celá cesta připomíná spíš horskou dráhu, na které neustále poskakujete a kdykoliv najedete na větší díru v komunikaci, vyskočíte pěkně vysoko nad sedačku. Řidiči se pak prodírají nad stometrovými srázy, kde drobná chyba znamená pád. Jindy zase musí jet po paměti, protože se cesta nedá v obrovských kamenných pláních vůbec najít.

V této pasáži cesty byla ta nejlepší vozovka po celou dobu, i když u nás by byla na úrovni okresní silnice.

Obr. 2. V této pasáži cesty byla ta nejlepší vozovka po celou dobu, i když u nás by byla na úrovni okresní silnice.

Během cesty do Mulbekhu jsme se nezapomněli zastavit u magnetické hory či v jednom z četných klášterů, ovšem všichni byli rádi, když jsme se konečně dostali do cíle. Zde nás čekalo uvítání od ředitele místní školy a její následná prohlídka. Žáci mají k dispozici i počítačovou učebnu s velmi moderní technikou. Jinak však místnosti ničím učebny nepřipomínají, jelikož v nich chybí lavice. Jak je tento problém řešen se podívejte na obrázku.

V místní škole sedávají v tureckém sedu na zemi.

Obr. 3. V místní škole sedávají v tureckém sedu na zemi.

Přírodní Buddha v Mulbekhu

Ve městě se pak nachází několik dobrých restaurací, kde se můžete občerstvit opravdu levně. Vedle jedné se navíc tyčí velmi zajímavá socha přírodního Buddhy. Jelikož většina monumentů duchovního učitele je tady ze zlata, obměna vás překvapí a potěší. Po jídle je možno si jít prohlédnout celé město, kde ovšem příliš zajímavých věcí neuvidíte. Minimálně malé obchůdky však mají svou kouzelnou atmosféru.

Pro Čechy však nejzajímavější zůstává škola, kde se neustále nachází několik českých lektorů, díky nimž si můžete v daleké zemi promluvit s krajanem. Navíc vám poskytnou řadu cenných rad o celé oblasti, kterých se rozhodně vyplatí se držet. Zvláště z tohoto důvodu se rozhodně vyplatí Mulbekh navštívit.

Výhled na hory v Mulbekhu

Obr. 4. Výhled na hory v Mulbekhu


diskuse

vložit nový příspěvek