Karsha gompa – majestátný symbol buddhismu

Karsha gompa patří k pradávným buddhistickým klášterům v centru indického Himálaje. Nabízí krásné výhledy do okolí i zajímavé interiéry.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Buddhismus je dnes vnímán především jako duchovní směr, který je spojen s Tibetem a dalajlámou. Siddhárta Gautáma byl však indický princ, který se vydal na cestu k nirváně. Proto také nejstarší buddhistické chrámy najdeme právě v Indii. V Himálaji se jich nachází několik, ale nejkrásnější je dozajista právě Karsha.

Obr. 1. Po cestě je možné potkat i osla, který se chce kamarádit.

Blízko a přece daleko

Karsha gompa se nachází přibližně deset kilometrů od města Padum. Ten je centrem celé oblasti, ač v něm žijí asi jen dva tisíce lidí. Z něj se dá vydat několika směry dále do hor a poznat místní život v malých osadách. Nacházíme se ve výšce přibližně tři a půl tisíce metrů nad mořem, tudíž vzduch už je pro nezkušeného turistu poměrně řídký a i jen krátký výlet ho velmi zadýchá. Už jenom proto je oněch deset kilometrů o mnoho delších, než by se mohlo zdát. Je navíc lepší přespat někde v blízkosti Karshy, protože slunce tady mizí hodně rychle za vysokými štíty a potom už je velká tma.

Obr. 2. Karsha gompa vypadá, jako kdyby na skále přirozeně vyrostla.

Americká pustina

Jakmile se vydáte na cestu mezi horské masivy, zjistíte, že se vám nedýchá špatně jen kvůli řídkému vzduchu. Svou roli na tom má i všudypřítomný prach, který se v letních měsících rozviřuje. Po asi dvou kilometrech jsme se už dostali do prašné pustiny, kde vedla překvapivě kvalitní asfaltová silnice. Právě kilometry po ní nám připomněli americkou pustinu, kde se táhne jen jedna silnice. Dokonce po ní občas přejelo i nějaké auto. Během poledne se tady nedá najít místo ve stínu, takže odpočinek raději odkládáme na jindy, aby nám byl k dispozici alespoň stín nějakého velkého kamene. Dočkáme se až za mostem přes mohutnou řeku Zanskar.

Obr. 3. Malíři obnovují staré fresky.

Vzhůru ke Karshe

Za mostem už začíná stoupání. Jde sice jen o tři sta výškových metrů, ale po rozpálené pláni v této výšce je to hodně náročný výkon. Míjíme už i první domy vesnice a neustále pokračujeme vzhůru. Klášter kopíruje skalní reliéf. Nahoru nás vyvádí mnich, kterého jsme po cestě potkali. Ač je mu určitě přes sedmdesát, pauzy dělá jenom kvůli nám. Nahoře malíři právě restaurují starobylé fresky a provádějí nás po chrámu. Dá se dostat i na jeho střechu, odkud se můžeme rozhlédnout tak daleko, jak nám jen okolní hory dovolí. Po tom už sestupujeme dolů a snažíme se v kamenité pustině najít vhodné místo na stan.

Obr. 4. Výhled do okolí z Karsha gompa


diskuse

vložit nový příspěvek