Shingo La – výstup do oblak

Článek o výstupu na vysoké sedlo Shingo La v indickém Himálaji pojednává o všech strastech a krásách tohoto náročného treku.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Když vám někdo řekne, že vystoupal do výšky nad pět tisíc metrů, pravděpodobně si ho představíte, jak s mačkami a cepíny leze na vrchol nějaké obrovské hory. Vždyť takovou výšku nikde v Evropě nenajdete. Na světě však existují dvě místa, kde jsou takové nadmořské výšky tak běžné, že je tam má každý druhý průsmyk. Do And se možná vydáme jindy, dnes si povíme o jednom z nejslavnějších sedel indického HimálajeShingo Le.

Obr. 1. Cesta k Shingo La

Kam se v Indii vydat?

Sedlo se nachází mezi oblastí Kašmíru Himáčalpradéše. Jakkoliv zní druhý název děsivě, jde o krásnou oblast, ve které se mohou pohybovat i lidé, kteří příliš zkušeností s chozením po horách nemají. Jen je třeba si zvyknout na všudypřítomný řidší vzduch, než na jaký jsme zvyklí. Na cestu jsme se vydali z vesnice Kargyak, která leží asi dvacet kilometrů od našeho cíle. Kvůli zpoždění přicházíme příliš pozdě k rozsáhlému vodnímu toku, který tvoří desítky menších potoků, mezi kterými jsou malé kamenité ostrůvky. Příliš pozdě je to proto, že se už docela rozvodnil a dostat se na druhou stranu suchou nohou dá dost zabrat. Skákání mezi ostrovy a hledání další cesty nám zabere dost času.

Obr. 2. Fotka při výstupu na Shingo La

Táboření pod Shingo La

Po překonání toku dorazíme do kempu, kde nás překvapí velmi rovná a travnatá planina, což je v celém Himálaji pro stanování naprostý luxus. Zde si odpočineme a druhý den ráno se vydáváme směrem nahoru. Cesta konstantně stoupá, snažíme se šetřit síly, abychom se zbytečně nezadýchali. Jakmile se totiž v této výšce jednou zadýcháte, jen tak se toho nezbavíte a půjde se vám už celou cestu špatně. Musíme překonat i dva ledové splazy. Vůbec poprvé cítíme chlad velehor, až do teď nás naopak pronásledovalo tropické počasí. Už zdálky vidíme ceduli, hrdě nám oznamující, kde se za chvíli octneme.

Obr. 3. Cíl byl dobyt.

Nečekané setkání

Na vrcholu dokonce potkáváme indickou televizi, uděláme několik nezbytných fotek a pak rychle pokračujeme v naší cestě, jelikož zde fouká silný a ledový vítr. Shingo La by normálně měla být dostupná z druhé strany, kam se vydáváme, přístupná autem, ale na silnici se prý něco sesypalo a nedá se tudy projet. Pro turisty však nejde o žádný problém. Nám spíše než kameny na cestě vadí další rozvodněný tok, který po zralé úvaze raději brodíme. Zanedlouho se poté dostáváme do kempu přesně ve chvíli, kdy do něj z druhé strany přijíždí druhá část naší skupiny. Popisování by bylo na dlouho, mohu však zkráceně říct, že jsme je čtyři dny neviděli, protože museli objíždět hory z druhé strany. I po tak dlouhé době jsme se však střetli přesně tam, kde jsme byli domluveni. I takto funguje magie Himálaje.

Obr. 4. Pohled do údolí


diskuse

vložit nový příspěvek