Rozmanitá Zangla – pudža, Zanskar a Maďaři

Krásný královský palác stojí na vyvýšeném místě nad vesnicí Zangla. Cesta sem ovšem není úplně jednoduchá, vede přes polopoušť.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Pouť k významnému paláci Zangla není jednoduchá. Cesta vede přes vyprahlou polopoušť, na které se během odpoledních hodin téměř nikde neschováte. Občas se přes vás přežene i písečná bouře, která ovšem není nikterak nebezpečná a trvá maximálně několik desítek sekund. V protikladu k vyprahlé zemi kousek od vás teče mohutná řeka Zanskar, která se místním horkým podmínkám rozhodla vzdorovat obrovským množstvím vody. Bohužel se k ní nikde nedá ani přiblížit, vytvořila si hluboké údolí a případný pád do ní by byl velmi nebezpečný.

Obr. 1. Most je na místní poměry hodně pevný, vlaječky samozřejmě nemohou chybět.

Vstupní brána do jiného světa

Pokud zvolíte stejnou cestu jako my, dostanete se přes Zanskar pomocí mostu a narazíte na překvapivě kvalitní asfaltovou silnici. I ta dokazuje, že místní palác je poměrně oblíbenou atrakcí, i když sem kvůli velké odříznutosti zrovna masy turistů neproudí. Po asi třech kilometrech procházíme branou, která má na svém vršku několik menších gomp. Podle mnicha, který se k nám hned přidruží, nás přivádí do duchovního světa. Zároveň nás informuje, že se tady bude odpoledne konat pudža, na kterou přijede i Dalajláma. Tedy, aspoň takto mu rozumíme, jak se ovšem dozvíme později, mluvil o three lama.

Obr. 2. Po projití branou se ocitnete v úplně novém světě.

Úžasný výhled na Padum

Ve vesnici pod palácem se potkáváme s několika Maďary, kteří odsud přijeli také z Lehu. Ostatně Maďaři jsou nejčastější národností, kterou tady můžete potkat. Využíváme jejich nabídky, abychom si nechali batohy u nich a vydáváme se na stoupání k paláci. Jakékoliv další převýšení ve výšce nad tři tisíce metrů je náročné, což také poznáváme. Přesto se dostáváme nahoru a odměnou je úžasný výhled do okolí, dokonce vidíme i Padum. Jinak je palác poměrně zachovalý a místní se o něj dobře starají. Vidíme také místo, kde se koná ona avizovaná pudža, kterou jsme bohužel nestihli.

Obr. 3. Výhled z paláce je opravdu impozantní.

Nečekané nocoviště

Bereme si zpátky své batohy a vyrážíme dál, najít si vhodné místo na stan. Poměrně brzy narážíme na něco neočekávaného – uprostřed kamenité pustiny zde vyrostl malý les, hojně protkaný potůčky. Rychle tady rozděláváme stan, už se těšíme, že konečně pod námi bude opravdu měkká země. Ještě tedy přicházejí evidentně falešní výběrčí, ale my se s nimi nechceme hádat, takže jim těch několik rupií dáme.

Obr. 4. Řeka Zanksar je opravdu mohutný tok.


diskuse

vložit nový příspěvek