Neposkvrněný Kargyak

Na světě stále existuje mnoho míst, která jsou nedotknuta digitalizací. Jedno z nich můžete nalézt v lůně Himálaje, uprostřed pustiny obklíčené velehorami.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Jedno z takových míst můžete nalézt v lůně Himálaje, uprostřed pustiny obklíčené velehorami. Na tomto místě se nachází vesnička Kargyak, do jejíhož života silně zasáhli i Češi.

Posvátná hora Gonporangjon

Obr. 1. Posvátná hora Gonporangjon

Tři školy v Kargyaku

Ano, zní to poměrně neuvěřitelně, ale ve vesnici, kde je všeho všudy asi 25 dětí stojí tři školy. Funkční je pochopitelně jen jedna, Sluneční škola, postavená českým občanským sdružením Suria. Školu vedle postavila Češka, která se sdružením nepohodla a rozhodla se tady postavit si vlastní školu. No a tu poslední musela podle regulí postavit indická vláda. Když ovšem viděla, že Sluneční škola již dobře funguje několik let, raději ji ani nikým neobsazovala.

Místní obyvatelé se však o tyto problémy nezajímají. Oni se musí snažit během několika teplejších měsíců zajistit dostatek potravy pro celou svou rodinu a jejich domácí zvířata. Kvůli sněhovým závějím se často ani nedostanou z domu, musí být tedy na vše připraveni.

Pohled na část Kargyaku

Obr. 2. Pohled na část Kargyaku

Denní život

V období sklizně, tedy v době, kdy mi v Kargyaku pobýváme, vstávají místní kolem šesté ráno. Jdou rovnou na pole a vrací se kolem deváté, aby si dali snídaně. Ta je většinou stejná jako oběd, tedy rýže se zeleninou. Na poli s podobným nasazením sklízí až do deváté večer. Doma se ještě musí pomodlit, posedět, jít spát a na druhý den znovu. Tato dřina je přesto nezlomí, vypadají stále šťastně a spokojeně.

Nedaleko vesnice se tyčí posvátná hora Gonporangjon. Nedaleko tady znamená, že k jejímu úpatí vás čeká nějaký desetikilometrový pochod, jde tedy o celodenní výlet. V její stěně by měla být ukryta zlatá socha Buddhy, kterou však mohou spatřit jen někteří, jak se leskne ve slunečním svitu.

Období sklizně

Obr. 3. Období sklizně

Síla Kargyaku

Kargyak je poslední vesnice před sedlem Shingo La, kam směřují všechny procházející skupiny. Právě tady si můžete před výstupem do sedla odpočinout a nečerpat sílu. Jistě vám v tom pomohou místní obyvatelé, kteří jsou i přes svou chudobu velmi pohostinní. Pokud navíc vyjdete o kousek výše, můžete se setkat ve škole s dětmi, které si s vámi rády budou hrát. Jestli jste očekávaná návštěva, jistě si pro vás připraví i nějaký kulturní program. V roli vychovatelů sem navíc stále jezdí Češi, tudíž zde určitě potkáte nějakého svého krajana, se kterým si můžete v daleké cizině promluvit po dlouhé době česky.

Na dvoře Sluneční školy

Obr. 4. Na dvoře Sluneční školy


diskuse

vložit nový příspěvek