Hohsaas a okolí

V okolí Hohsaas a nedalekého nepojmenovaného plesa si uděláme malou naučnou stezsku, kde se seznámíme s vrcholy Švýcarských Alp.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Hohsaas (3101 m. n. m.)

Na chvíli usedáme na lavičku nad horní stanici lanovky a odpočíváme. V dálce sledujeme na zasněženém vrcholu Weissmies (4023 m. n. m.) pár pohybujících se černých teček. Ony tečky tvoří několik od sebe dost vzdálených skupin a jsou to lidé, kteří se vracejí z vrcholu Weissmies, který zdolali. V okolí horní stanice lanovky Hohsaas je možné udělat krátkou procházku, dalo by se možní i říci po naučné stezce. „Naučná stezka“ obsahuje několik informačních cedulí, každá popisuje horu v okolí. Bohužel informační cedule jsou v němčině, takže si moc nepočtu. Kromě názvu a nadmořské výšky je zde nějaký popis, přístupová cesta a informace patrně o prvovýstupu. Co je však zvláštní, u každé informační cedule je i kámen z vrcholu hory, která je na informační ceduli popsána.

Nejprve se vydáváme více méně po „normální“ cestě, která nás po chvilce zavede k malému vodopádu. Odtok z nedalekého plesa zde padá několik metrů po skále. Udělám si nějaké fotky vodopádu (se mnou i beze mě). Kousek za vodopádem již normální cesta začíná být zasněžená a ne moc prošlapaná. Vrátíme se kousek od vodopádu a začneme mírně stoupat po kamení.

Vodopád v okolí Hohsaas - Švýcarské Alpy.

Obr. 1. Vodopád v okolí Hohsaas – Švýcarské Alpy.

Opět mě překvapí početná židovská komunita, jejíž členové v typickém oblečení se pohybují v okolí Hohsaas. Postupně míjíme informační cedule popisující Weissmies (4023 m. n. m.), Laggin (4010 m. n. m.), Fletschhorn (4001 m. n. m.), Dürrenhorn (4034 m. n. m.) a přicházíme k plesu, které v naší tištěné mapě vůbec není.

Nepojmenované pleso v okolí Hohsaas - Švýcarské Alpy.

Obr. 2. Nepojmenované pleso v okolí Hohsaas – Švýcarské Alpy.

V Google mapách sice je, ale zase není pojmenované. V plese je voda modro-béžové barvy, což je typické pro místní plesa. Udělám několik fotek plesa a pokračujeme stoupáním dále.

Nepojmenované pleso v okolí Hohsaas - Švýcarské Alpy.

Obr. 3. Nepojmenované pleso v okolí Hohsaas – Švýcarské Alpy.

Nad plesem jsou na kamenní postaveny dva stany. Pár dobrodruhů, možná horolezců zde přespává v nadmořské výšce nad 3000 m. n. m. Dále míjíme informační cedule Hohberghorn (4219 m. n. m.), Stecknadelhorn (4242 m. n. m.), Nadelhorn (4327 m. n. m.), Lenzspitze (4294 m. n. m.), Dom (4545 m. n. m.) a přicházíme k nejvyššímu místu stezsky. Mezi jednotlivými informačními cedulemi pár minut chůze. Nejvyšší místo je takový malé lokální maximum, které není nijak pojmenováno. Je zde jen vrcholová tyč. Podle GPS jsme ve výšce 3206 m. n. m.

Já (Radim Dostál), Honza, Štěpán a Radek u nepojmenovaného vrcholu v okolí Hohsaas - Švýcarské Alpy.

Obr. 4. Já (Radim Dostál), Honza, Štěpán a Radek u nepojmenovaného vrcholu v okolí Hohsaas – Švýcarské Alpy.

Uděláme si několik fotek a začneme sestupovat k vrchní stanici lanovky Hohsaas. Míjíme informační cedule o Täschhorn (4490 m.n.m.), Alphubel (4206 m. n. m.), Allalin (4027 m. n. m.), Rimpfischhorn (4199 m. n. m.), Strahlhorn (4190 m. n. m.), Nordend (4609 m. n. m.), Zumsteinspice (4563 m. n. m.), Signalkuppe (4554 m. n. m.) až sestoupíme k Hohsaas.

Z Hohsaas se již lanovkou svezeme dolů do Saas-Grund a tím náš dnešní výlet končí.

Závěr

Malý okruh v okolí horní stanice Hohsaas není nijak náročný. Trvá necelé dvě hodiny, v čemž je započten i dost dlouhý čas na focení všeho možného. Na Hohsaas je možné vyjet lanovkou, nebo vyjít pěšky, což už náročné je.

Fotogalerie

Fotografie ze Švýcarska si můžete prohlédnout v galerii Švýcarsko 2012.

článek je součástí seriálu: Švýcarsko 2012

V srpnu 2012 jsem se já (Radim) vydal se Štěpánem, Radkem a Honzou do "horské pevnosti", do Švýcarska. Cestou jsme si udělali zastávku i v Lichtenštejsnku.


diskuse

vložit nový příspěvek