Haškova Lipnice nad Sázavou

Snad každý Čech četl alespoň jednou v životě humoristický román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, případně viděl filmové zpracování. Autor tohoto díla, spisovatel Jaroslav Hašek, je mimo jiné spjat i s Lipnicí nad Sázavou, kde najdete upomínku na něj hned na několika místech. A nejsou to jediné zajímavosti tohoto malebného místa s monumentálním pozůstatkem kdysi významného hradu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Lipnice nad Sázavou je malou obcí s několika stovkami obyvatel, ležící nedaleko Havlíčkova Brodu na severozápadě Vysočiny. Její dominantou je už z dálky viditelný hrad, který dříve patřil k nejmohutnějším šlechtickým hradům u nás. Dnes je částečně zříceninou, ale romantické kouzlo starých časů tu dýchá z každého koutu.

Historie hradu Lipnice

Hrad byl založen kolem roku 1310 pány z Lichtenburka, patřícími ke starobylému a váženému českému rodu Ronovců. Úkolem hradu bylo strážit údolí, kudy vedly kupecké stezky, a také nedaleké město Brod a jeho stříbrné doly. Lipnice hned od začátku měnila poměrně často majitele, patřila mimo jiné několika významným šlechtickým rodům i českým králům. Od počátku 15. století hrál hrad díky svým majitelům, horlivým zastáncům mistra Jana Husa, také významnou roli v historii husitství a to po dalších dvě stě let.

Nádvoří hradu Lipnice

Obr. 1. Nádvoří hradu Lipnice

Největšího stavebního rozmachu se hrad Lipnice dočkal na počátku 16. století. Tehdy jej zástupci rodů Trčků, jednoho z nejvýznamnějších protestantských rodů v českých zemích, nechali přestavět na honosnou hradní rezidenci v pozdně gotickém stylu. Na konci stejného století se v rukou dalších majitelů Thurnů částečně proměnil do renesanční podoby. Dobré časy ale skončili s třicetiletou válkou, která na něm zanechala velké škody. Ty pak ještě podtrhl obrovský požár z roku 1869, kdy lehl popelem prakticky celý hrad i městečko Lipnice. Od počátku 20. století ale probíhá, s přestávkami v nepříznivém politickém období, snaha o jeho záchranu.

Prohlídkový okruh si každý návštěvník může projít svým vlastním tempem, je bez průvodce. Po cestě si prohlédnete vše od rozsáhlého sklepení s bývalou středověkou hodovní síní až po terasu hradní věže, odkud je opravdu krásný výhled do širokého okolí. Monumentální pozůstatky zdí gotického hradu budí respekt a opravené části hradního paláce zase nabízí třeba ojedinělou expozici gotických kamnových kachlů. Zajímavostí je, že svého času na hradě provázel spisovatel Jaroslav Hašek.

Nádherné výhledy z hradeb

Obr. 2. Nádherné výhledy z hradeb

Památník Jaroslava Haška

Hned pod hradem stojí domek, ve kterém Jaroslav Hašek žil na sklonku svého života, od roku 1921 do 3. ledna 1923, kdy tu ve svých 39 letech zemřel. Dnes je tu pro návštěvníky otevřený Památník Jaroslava Haška, který mapuje spisovatelův život a jeho dílo. Svůj nejslavnější román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války napsal právě v tomto domku a také v nedaleké hospodě U České koruny, kde trávil hodně času. Hospoda je stále v provozu, jejím nynějším majitelem je spisovatelův vnuk Richard Hašek. V Lipnici se nachází také hrob Jaroslava Haška a kousek od obce poblíž hlavní silnice ze Světlé nad Sázavou do Humpolce stojí netradiční pomník Hlava XXII., jehož autorem je sochař Radomír Dvořák.

Památník Hlava XXII.

Obr. 3. Památník Hlava XXII.

Národní památník odposlechu

Stejný autor stojí i za třemi reliéfy, které společně tvoří Národní památník odposlechu. Reliéfy jsou vytesány ve skalách v zatopených bývalých žulových lomech, dva poblíž sebe, jeden o něco vzdálenější. Jako první vzniklo Bretschneiderovo ucho v roce 2005, následovala Ústa pravdy odhalená v roce 2006 a následující rok přibyly Zlatý voči. Procházka k těmto reliéfům může být příjemnou tečkou za návštěvou městečka Lipnice nad Sázavou, jako tomu bylo v našem případě.

Ústa pravdy

Obr. 4. Ústa pravdy

článek je součástí seriálu: Prodloužený víkend v horním Posázaví

Martina nás provede horním Posázavím a dá i nějaké tipy na zajímavá místa. Co vše se dá v horním Posázaví stihnout za prodloužený víkend?


diskuse

vložit nový příspěvek