Vodní dům v Hulicích – voda a její různé tváře

Druhou částí naplánovaného programu v Hulicích, malé nenápadné vesničce v okrese Benešov, byla návštěva Vodního domu. Tady jsme se nejenom dozvěděli spoustu zajímavostí, ale hlavně se náš syn skvěle vyřádil ve venkovní herní expozici.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Vodní nádrž Švihov

Nedaleko Hulic leží na řece Želivce vodní nádrž Švihov, často také nesprávně nazývána vodní nádrž Želivka. Tato přehrada slouží jako zdroj pitné vody pro Prahu a téměř celou středočeskou oblast, je největší vodárenskou nádrží v Česku i v celé střední Evropě. V okolí nádrže platí zákaz vjezdu, vstupu, rybolovu a koupání, ale zájemci si mohou domluvit prohlídku hráze s průvodcem v recepci Vodního domu, který stojí nedaleko vstupu na hráz. Prohlídky však probíhají jen po objednání předem a mimo zimní měsíce. My jsme tu sice byli na začátku léta, prohlídku hráze jsme ale objednanou neměli, a tak jsme zamířili rovnou do expozice Vodního domu.

Venkovní expozice Vodního domu

Obr. 1. Venkovní expozice Vodního domu

Vodní dům

Řeka Želivka a její okolí je evropsky významnou lokalitou, která je chráněna. A Vodní dům je moderně pojatým návštěvnickým střediskem této lokality, které hravou formou seznamuje návštěvníky se vším ohledně vody. Děti i dospělí si tu mohou připomenout, že voda není tak obyčejná, jak se mnohdy zdá. Neobejdou se bez ní vodní živočichové a rostliny, ale i vše ostatní včetně nás samotných.

Vodní mikrosvět

Obr. 2. Vodní mikrosvět

Uvnitř Vodního domu jsou expozice rozděleny do několika částí. Vodní mikrosvět poodhalí pomocí mikroskopu a makrofotografií mikroorganismy, které běžně nezahlédneme. Podvodní makrosvět ukazuje rozmanitost života pod hladinou. Můžete pozorovat ryby v několika akváriích a dočíst se o nich různé zajímavosti, poslechnout si zvuky zurčení vody nebo pozorovat život pod hladinou expoziční nádrže, která leží za budovou Vodního domu. Život na březích řeky Želivky přibližuje část s názvem Mokřadní život, kde mimo jiné i uslyšíte hlasy žab a jiných obyvatel mokřadů. Další expozice Nekonečná cesta vody zase vysvětluje důležitost vody pro naše tělo.

Mokřadní život

Obr. 3. Mokřadní život

Především dětmi velmi oblíbenou součástí Vodního domu je expozice v atriu. Vodní toky představují řeku od pramene k ústí a dají se ovládat různými čerpadly, mlýnky, hrázemi a pumpami. Hrátky s vodou jsou skvělou zábavou a v létě i vítaným osvěžením. Děti se tu pořádně vyřádí a dospělí si mohou odpočinout třeba u kávy.

Jeden z herních prvků v atriu

Obr. 4. Jeden z herních prvků v atriu

Vodní dům je pěkně zakomponován do okolní krajiny a nabízí zajímavě strávený čas. Tady se nám opravdu líbilo a určitě sem rádi zavítáme znovu, až budeme zase poblíž.

článek je součástí seriálu: Prodloužený víkend v horním Posázaví

Martina nás provede horním Posázavím a dá i nějaké tipy na zajímavá místa. Co vše se dá v horním Posázaví stihnout za prodloužený víkend?


diskuse

vložit nový příspěvek