Romantická zřícenina Orlík u Humpolce

Nedaleko Humpolce stojí na zalesněném kopci romantická zřícenina hradu Orlík, která nabízí exkurzi do historie i krásné výhledy do okolní krajiny.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Z historie hradu Orlík

Zřícenina Orlík stojí na kopci nad obcí Rozkoš, ležící asi 2 kilometry od města Humpolce. Vede k ní zhruba 300 metrů dlouhá cesta od parkoviště, na jejímž konci čekají na návštěvníky zbytky původního hradu. Ten pochází z konce 14. století, kdy jej nechali postavit páni z Dubé. Dalšími majiteli se v roce 1420 stali páni z Leskovce, kteří se postarali o radikální přestavbu hradu, především posílili jeho opevnění a změnili přístup do něj.

Zřícenina Orlík

Obr. 1. Zřícenina Orlík

O dokončení přestavby se zasloužili Trčkové z Lípy, kteří panství koupili v roce 1496. Kromě jiných změn exteriérů a interiérů také postavili reprezentativní renesanční palác v severní části areálu. Už v roce 1560 je ale hrad připomínaný jako pustý poté, co se odtud odstěhoval jeho majitel Zdeněk Trčka z Lípy. Ještě na chvíli se v dalších letech na hrad vrátil život, když jej koupili nejdříve páni z Říčan a poté páni z Roupova, po roce 1588 už ale osiřel definitivně. Později byl využíván k hospodářským účelům, pobořen a nakonec v 19. století rozebrán na stavební materiál.

Pozůstatky hradních staveb

Obr. 2. Pozůstatky hradních staveb

Až kvůli havarijnímu stavu hradní věže, která hrozila zřícením, byla v roce 1913 provedena konzervace zdiva. O další práce zabraňující chátrání Orlíku se postaral Klub českých turistů kolem roku 1940 a od roku 1992 pak probíhají na hradě systematické opravy. Veřejnost může tuto zajímavou historickou památku navštěvovat od roku 1997.

Zachovalé hradební stavby

Z hradu Orlík se částečně zachovalo několik hradních staveb. Můžete si tak prohlédnout zbytky starého paláce na jižní a západní straně areálu, který se skládal pravděpodobně ze tří obytných místností a podkroví, časem přibyla i malá kaple. V severní části se nachází pozůstatky obvodových zdí nového renesančního paláce, který vznikl v 16. století. Z vyhlídkových teras starého paláce je dobře vidět na starý i nový hrad. Dalšími zajímavostmi je třeba zrekonstruovaná chlebová pec v černé hradební kuchyni nebo replika středověkých kachlových kamen, jaká vyhřívala zdejší místnosti. Pokud se chcete podrobněji dozvědět, co které zdi dříve byly a jak se tu žilo, doporučuji si u pokladny zakoupit jednoduchého průvodce hradem.

Hradní věž s rozhlednou

Obr. 3. Hradní věž s rozhlednou

Vyhlídka z hradní věže

Dominantou Orlíku je hradní věž, která sloužila k obraně hradu. Byla původně asi 25 metrů vysoká, do půlky vyzděná a dále pak dutá se schodištěm uvnitř. Vstupovalo se do ní po dřevěné lávce ze starého paláce, kterou mohli obránci v případě potřeby snadno odstranit a znemožnit přístup k sobě. Dnes je do hradní věže zabudována ocelová konstrukce rozhledny, která umožňuje po několika staletích opět pohlédnout z ptačí perspektivy do širokého okolí. To totiž z jiných míst hradu není možné kvůli lesnatému okolí, i když jinak stojí hrad na poměrně vysokém kopci. Vystoupat po 104 schodech točitého schodiště do výšky 22 metrů opravdu stojí za to, výhled do všech stran je krásný. Orientační tabulky pak napoví, co konkrétně se před vámi rozprostírá.

Výhled z rozhledny

Obr. 4. Výhled z rozhledny

článek je součástí seriálu: Prodloužený víkend v horním Posázaví

Martina nás provede horním Posázavím a dá i nějaké tipy na zajímavá místa. Co vše se dá v horním Posázaví stihnout za prodloužený víkend?


diskuse

vložit nový příspěvek