Ledeč nad Sázavou – jedna z perel Posázaví

Ledeč nad Sázavou je malé město ležící jen kousek od geografického středu naší republiky. Často bývá označován za perlu Posázaví a vděčí za to především hradu vypínajícímu se na skále a shlížejícímu na historické centrum v údolí.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Město Ledeč nad Sázavou leží na severozápadě kraje Vysočina, uprostřed Českomoravské vrchoviny. Rozkládá se na obou březích řeky Sázavy, která se jím líně vine. Historie města se píše už od 12. století, z té doby pochází první písemné zmínky o vsi Ledeč. Ale už dříve tu zřejmě na místě dnešního hradu stála ještě starší tvrz a kolem ní osada. Právě Ledečský hrad je dominantou města a jistě právem. Stojí na skále a pyšně shlíží na město pod sebou. Pěkný pohled na něj si užijete třeba z mostu přes řeku Sázavu, kudy se dostanete do centra Ledče.

Centrum Ledče nad Sázavou

Obr. 1. Centrum Ledče nad Sázavou s kostelem sv. Petra a Pavla

Centrem obce je Husovo náměstí a nejmenuje se po Mistru Janu Husovi jen tak pro nic za nic, město má velkou husitskou tradici. Ledečtí vladykové v husitské době stáli na straně tohoto hnutí a podepsali také stížní list proti upálení Mistra Jana Husa. A u nedaleké obce Bojiště, poblíž kopce Melechov (715 m n.m., nejvyšší vrchol okresu Havlíčkův Brod), mezi městy Ledeč nad Sázavou a Lipnice nad Sázavou, proběhla v roce 1420 jedna z prvních bitev husitských válek.

Hrad Ledeč nad Sázavou

Hrad Ledeč nad Sázavou patří mezi nejstarší šlechtické hrady v Čechách. Původní gotický hrad s věží, východním palácem a parkány byl v průběhu staletí rozšiřován a přestavován v renesančním i barokním stylu, přesto si zachoval výrazný středověký ráz. Za dobu jeho existence se tu vystřídalo mnoho majitelů, od řádu jezuitů přes méně známé i významnější šlechtické rody až po Ústav šlechtičen, který jej vlastnil do konce 1. světové války, kdy panství přešlo pod správu státu. Od konce 20. století je hrad v majetku soukromé společnosti, kde je ale většinovým vlastníkem město Ledeč nad Sázavou.

Hrad Ledeč nad Sázavou

Obr. 2. Hrad Ledeč nad Sázavou

Na hradě sídlí Městské muzeum, kde se nachází především exponáty místních řemeslníků a expozice je situována do 30. let 20. století. Tato část hradu je zahrnuta do jednoho prohlídkového okruhu společně s unikátním Muzeem historických hodin. Další je Retro okruh, který zavede návštěvníky do 50. let minulého století a připomene také pohádky a filmy, které se na hradě natáčely. My jsme si se synem vybrali Dětský okruh, ve kterém je v pěti místnostech k vidění více než 1 000 plyšových medvídků. Nahlédli jsme i na jižní zahradu, kde si děti poběhali v malém keříkovém bludišti. Je odtud také pěkný výhled na město. Ale ty opravdu nejhezčí výhledy nabízí gotická hradní věž na horním nádvoří, stačí zdolat jejích 111 točitých schodů. Pro fanoušky Rychlých šípů pak bude určitě zajímavé Muzeum Jaroslava Foglara. Hrad by jistě potřeboval mnoho oprav, na kterých se postupně pracuje, za návštěvu ale stojí.

Ledečský hrad bývá často v hledáčku filmařů, jak jsem se už zmínila. Točily se tu scény filmů české i zahraniční produkce. Ze zahraničních děl například D‘artagnan a tři mušketýři nebo Kletba bratří Grimmů, z českých třeba pohádky Micimutr, Anděl Páně 2 a nejnověji v loňském roce Čertí brko. Kostýmy a předměty z této pohádky jsou k vidění na prohlídkovém Retro okruhu.

Dolní nádvoří hradu

Obr. 3. Dolní nádvoří hradu připomínající středověký původ

Kostel sv. Petra a Pavla

Druhou dominantou a významnou historickou památkou Ledče je kostel sv. Petra a Pavla na ulici Mlýnské, východně od Husova náměstí. Datuje se do 14. století, z té doby se dochovala boční kaple Panny Marie a presbytář. Nepřehlédnutelná je jeho hranolová věž z počátku 16. století. Raritou pak je klenba kostela, kterou zhotovili v 16. století ledečští hrnčíři. Jako jediná v Evropě nemá nosný, ale pouze dekorativní účel. Interiér kostela zdobí renesanční malby.

Nábřeží a věž kostela sv. Petra a Pavla

Obr. 4. Nábřeží a věž kostela sv. Petra a Pavla

Lesopark Šeptouchov

Příjemnou procházku ve stínu stromů nabízí lesopark Šeptouchov na západním konci obce. Z předních skal, které se tyčí hned nad řekou a silnicí, je pěkný pohled na celé město. Na vyhlídku se dostanete po schodech přímo z Tyršova nábřeží, nebo pohodlněji z ulice Hrnčíře.

článek je součástí seriálu: Prodloužený víkend v horním Posázaví

Martina nás provede horním Posázavím a dá i nějaké tipy na zajímavá místa. Co vše se dá v horním Posázaví stihnout za prodloužený víkend?


diskuse

vložit nový příspěvek