Včelí svět v Hulicích – poznáváme život včelstva

V Hulicích, malé obci v okrese Benešov, mají hned dvě zajímavosti, které sem lákají návštěvníky - Včelí svět a Vodní dům. Obě místa jsou zajímavým cílem výletu pro děti i dospělé, spojují v sobě poučení a skvělou zábavu. My jsme nejdříve zamířili prozkoumat Včelí svět.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Obec Hulice

Hulice jsou malou vesničkou ve Středočeském kraji, od okresního města Benešov vzdálenou asi 30 km, od Humpolce nebo Světlé nad Sázavou zhruba 25 km. Žije tu necelých 300 obyvatel, které především v letní sezóně rozšiřuje řada návštěvníků. Do centra obce míří za poznáním včel a jejich mikrosvěta.

""Včelí úl" s obřími plástvemi

Obr. 1. „Včelí úl“ s obřími plástvemi

Včelí svět

Včely jsou nepostradatelnými články řetězu životního koloběhu přírody. V poslední době se ale jejich počty snižují, a pomalu se tak stávají ohroženým druhem. Aby bylo možné tomuto zabránit, je třeba o nich šířit co nejvíce informací mezi veřejnost. V Hulicích za tímto účelem vybudovali a 1. července 2012 otevřeli jedinečnou expozici Včelí svět, která je svým obsahem a rozsahem jedinou ve střední Evropě. Najdete ji v budově bývalé školy a zaručeně se tu dozvíte spoustu zajímavostí.

Informační tabule se spoustou zajímavostí

Obr. 2. Informační tabule se spoustou zajímavostí

Včelstvo pod drobnohledem

Expozice je interaktivní a zábavná. Místo artefaktů za skly nabízí moderní dotykové obrazovky, zapojuje všechny smysly a obsahuje různé naučné a herní prvky tak, aby bavila a dostala informace pod kůži i dnešním dětem. My jsme si pečlivě přečetli všechny informační tabule o životě včel, prošli se velkým úlem s obřími plástvemi, který se nám obzvlášť líbil, nasáli všechny zvukové a čichové vjemy, zahráli si kvíz ze života včel, prohlédli si různé úly, vyzkoušeli nezbytné pomůcky včelaře a zhlédli zajímavé filmy o přírodě.  Nakonec jsme neodolali a nakoupili si výborné krémy a dobroty z včelích produktů v obchůdku, který je součástí expozice.

Včelí úly

Obr. 3. Včelí úly

Včelí svět se dá navštívit od dubna do září každý den kromě pondělka, v říjnu pak o víkendech. Pořádají se tu občas také různé tématické akce.

Jakmile jsme dosyta načerpali informace o životě včelstva, vyrazili jsme za druhou částí programu. Čekala nás návštěva Vodního domu, na který jsme se v parném dni opravdu těšili.

článek je součástí seriálu: Prodloužený víkend v horním Posázaví

Martina nás provede horním Posázavím a dá i nějaké tipy na zajímavá místa. Co vše se dá v horním Posázaví stihnout za prodloužený víkend?


diskuse

vložit nový příspěvek