Zřícenina hradu Findlater Castle

Od útesů u vesnice Sandend se vydáme směrem k pláži Sunnyside Beach a po cestě míjíme zříceninu středověkého hradu Findlater Castle, o kterém se z informační cedule dovídáme mnoho zajímavých informací především z historie hradu. Zbytky stěn Findlater Castle jsou němým svědkem povstání proti skotské královně a tím i části krvavých dějin Skotska. Pojďte se začíst o historii Findlater Castle.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Sandend

Jak tak posedáváme na útesech nedaleko vesnice Sandend a popíjíme degustačního panáka whisky z palírny, kde jsem před chvílí ukončili exkurzi, uděláme pár fotek a začínáme řešit kam se ještě půjdeme podívat. Máme v plánu jít západně kolem pobřeží a dojít až na pláž Sunnyside Beach. Po cestě při tom narazíme na zříceninu Findlater Castle.

Findlanter Castle, Skotsko

Obr. 1. Findlanter Castle, Skotsko

Vydáme se po útesech podél pobřeží směrem na západ. Cesta loukou se po chvíli změní na nehostinnou cestu přes keře, kleče a hodně hustou trávu. Po chvilce zjistíme, že pár desítek metrů nalevo vede cesta, na které je dokonce i obdoba našich turistických značek. Nedošlo nám, že nejdeme přímo z obce Sandend a že k cíli naší cesty pravděpodobně ze Sandend cesta povede. Přecházíme tedy na polní cestu a pokračujeme dále. Cesta vede kolem pobřeží a na mnoha místech nabízí z krásné scenérie na vlnobití a moře, které se někdy nachází desítky metrů pod námi.

Findlater Castle

Asi po tři čtvrtě hodiny chůze přicházíme ke zřícenině hradu Findlater Castle. Zřícenina se nachází pod námi na útesu mezi naší cestou a mořem. Na chodníku, po kterém jsme přišli je informační cedule informující o zřícenině. Hlavně je zde červeným písmem napsáno, že mys (výběžek – promontory), na kterém se hrad nachází je nebezpečný a ať návštěvníci nepodstupují zbytečné riziko. Je sice pravda, že hrad se nachází na několik desítek metrů vysokém útesu, na kterém nejsou žádné zábradlí, myslím si ale, že pro někoho, kdo dává pozor není jeho prohlídka nebezpečná. Samozřejmě by se člověk neměl zdržovat na krajích útesu. Nebezpečný by možná mohl být pro pobíhající děti, nebo pobíhající psy, případně jiná zvířata.

Findlanter Castle, Skotsko

Obr. 2. Findlanter Castle, Skotsko

Z informační cedule se mimo jiné dovídáme, že historie zříceniny sahá do 15. století, možná historie některých jeho části sahá až do 14. století. Někde v těchto místech byla při nejmenším od 13. století pevnost. Je možné, že hrad vznikl na jejich základech. Roku 1455 získal Sir Walter Ogilvy z Auchlevin od krále Jamese II povolení k posilování opevnění jménem Findlater Castle.

V polovině 16. století přešlo vlastnictví z rodu Oglivy do rukou Gordon, což se stalo po ostrém rodinném sváru, kdy Sir Alexander Oglivy vydědil svého syna Jamese Oglivy ve prospěch Sira Johna Gordona.

Findlanter Castle - pozůstatky místností, Skotsko

Obr. 3. Findlanter Castle – pozůstatky místností, Skotsko

V nejistých časech, roku 1562, kdy skotská šlechta soupeřila o ovládnutí Skotska, se Gordon přidal k rebelům a začal se účastnit povstání. V té době byl Findlater Castle držen rebely proti skotské královně Marii Stuartovně (Mary, Queen of Scots). Povstání netrvalo dlouho a 28. října 1562 byl rod Gordonů drtivě poražen v bitvě u Corrichie. Sir John Gordon se v bitvě vzdal a 3 dny později 31. října 1562 byl v Aberdeen za přítomnosti skotské královny  popraven sejmutím hlavy. Po této události přechází hrad Findlater Castle zpět do rukou rodu Oglivy.

Dnes již jen pár zdi zříceniny mlčky připomíná krvavé dějiny Skotska.

Findlanter Castle, Skotsko

Obr. 4. Findlanter Castle, Skotsko

U informační cedule jsou lavičky, kde nejprve usedneme a dáme si něco k snědku. Poté se po vyšlapané pěšině vydáme k zřícenině. Kromě několika torz stěn je k dispozici malá stavba, spíše jen stěny, mezi kterými jsou rozpoznatelné dvě místnosti. Uděláme si několik fotek prohlédneme si zříceninu i útesy kolem nás a vrátíme se na chodník, po kterém jsme přišli.

Sunnyside Beach

Pokračujeme dále a po asi deseti minutách chůze přicházíme k pláži Sunnyside Beach. Název pláže napovídá, že jsme na sluneční straně. Slunce ale zrovna nesvítí a navíc je zde typická severská zima. Pro středoevropany je ale moře velká rarita a proto, i přes fakt, že jsme došli v dlouhých rukávech, se převlékáme do plavek a jdeme se na pár minut koupat do Severního moře. Na pláži kupodivu nejsme jediní. Kromě nás tam je v dálce na druhé straně pláže i nějaká skupinka žen, pokud dobře vidím, mají na sobě neoprén. Kdo rozumný by taky vlezl do tak studené vody v plavkách. Nevidím ale, že by někde poblíž bylo nějaké prkno, ať už na surfování, nebo na windsurfing. Sportovci, kteří se věnují těmto sportům obvykle do vody lezou v neoprénu. Alespoň ve Skotsku tomu tak bylo.

Ve vodě jsme asi tak 5 minut. Poté se rychle usušíme a převlékneme do teplého oblečení. Stejnou cestou se vracíme do Sandend, kde nasedáme do auta a měníme lokaci. Čeká nás cesta asi 170 kilometrů dlouhá cesta směrem na Aberdeen a  pak dále k městu Arbroath.

 

 

článek je součástí seriálu: Road trip Skotskou vysočinou 2016

Začátkem srpna roku 2016 jsme já, Milan a Honza vyrazili na Skotskou vysočinu, kterou jsme celou projeli půjčeným autem.


diskuse

vložit nový příspěvek