National Monument of Scotland

Na Calton Hill ještě navštívíme Národní Skotský Památník a potom naše kroky vedou přes hospodu tradiční skotský PUB, kde se stavíme na pivo a pak už naše poslední okamžiky v Edinburghu vedou na autobusové nádraží.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Národní Skotský Památník

Další významnou dominantou parku Caltion Hill je National Monument of Scotland (Národní Skotský Pamítník), který je věnován britským vojákům a námořníkům, kteří padli v době Napoleonských válek v letech 1803 až 1815.

Z informační cedule se dovídáme, že v 18. století se Edinburgh těšil mimořádné pověsti jako město intelektuálního lesku a nádherné architektury. Bylo zde s velkými rozpočty a výdaji postaveno mnoho nových budov v řeckém neoklasickém stylu. Národní skotský památník, postaven po vzoru chrámu Parthenon v Athénách, držel v tomto tradici. Po vyčerpání rozpočtu byly roku 1829 všechny práce zastaveny a pomník nebyl nikdy dokončen. Budovy na Caltion Hill , hlavně Národní Skotský Památník, posloužily pojmenování Edinburghu jako Athény severu.

National Monument of Scotland, Edinburgh

Obr. 1. National Monument of Scotland, Edinburgh

Stavba National Monument of Scotland začala roku 1822 a pozastavena byla již zmiňovaného roku 1829. Architekti stavby byli Ch. R. Cockerell a William H. Playfair.

National Monument of Scotland na mě opravdu působí antickým dojmem, hlavně svými sloupy. Je zvláštní si uvědomit, že v podstatě postavili jednu stranu sloupů a trám nad nimi, pak pár sloupů na další straně a už vyčerpali rozpočet stavby. Pokud měla být stavba stejně velká jako originální Parthenon, pak nepostavili za stanovený rozpočet ani čtvrtinu stavby.

Já (Radim Dostál) a pomníku National Monument of Scotland, Caltion Hill - Edinburgh

Obr. 2. Já (Radim Dostál) a pomníku National Monument of Scotland, Calton Hill – Edinburgh

Uděláme několik fotek a procházíme se kolem. Protože začíná opět pršet, po chvilce moknutí usoudíme, že jsme toho viděli dost, opouštíme Caltion Hill a rozhodneme se nasát atmosféru Edinburghu v klasickém skotském PUBu.

Při procházení městem a hledání vhodné restaurace mě trochu rozesměje jedna z cedulí lákající hosty do restaurace na pivo. Je na ní napsáno „Education is important, but beer is importanter!“ (Vzdělání je důležité, ale pivo je důležitější!).

V jednom z PUBů usedáme na pivo. Ve Skotsku není zvykem, aby číšník přicházel ke stolu s hosty a ptal se, co si přejí. S objednávkou se musí k baru. Když jsem se tohoto úkolu zhostil a chvíli u baru svou pochybnou angličtinou konverzoval se slečnou číšnicí, nemohl být pro ní problém poznat, že nejsem rodilý mluvčí. Zeptala se mě, odkud jsem. Na odpověď, že z České republiky mi slovensky odpověděla: „A já jsom zo Slovenska“.

Výhled na Canongate Kirk z Calton Hill, Edinbugh

Obr. 3. Výhled na Canongate Kirk z Calton Hill, Edinbugh

St Andrew Square

Po zkonzumování třech místních, dost silných piv se začneme přesouvat k autobusovému nádraží. Po cestě se ještě zastavíme u náměstí St Andrew Square. Je zde mnoho lidí a mnoho různých stánků, kde se prodává ledacos. Stánky i množství lidí patrně souvisí s festivalem, který v Edinburghu probíhá. Ochutnám zde black pudding (černý pudink), což je skotská národní specialita. Jedná se v podstatě o jelitový prejt, jen není z vepřového, ale z berana. Jinak je to ale v principu prejt. Tedy v beraním střevě je beraní maso smíchané s krví a kroupami. Ostatně ve Skotsku je mnoho jídla z berana. Černý pudink se zde připravuje na mnoho způsobů. Já ho mám zabalený v rolce z těsta jmenující se black pudding roll.

Edinburgh bus station

Na náměstí chvíli posedáváme a čekáme na odjezd autobusu z nedalekého autobusového nádraží. Se zavazadly se šťastně shledáme, i když byly v takové zvláštní úschově, o čemž byla zmínka v jednom z předchozích dílů. Usedáme do autobusu a vydáme se směr Londýn. Tím náš pobyt ve Skotsku končí. Přes noc nás čeká cesta do Londýna.

článek je součástí seriálu: Road trip Skotskou vysočinou 2016

Začátkem srpna roku 2016 jsme já, Milan a Honza vyrazili na Skotskou vysočinu, kterou jsme celou projeli půjčeným autem.


diskuse

vložit nový příspěvek