Westminsterskou čtvrtí až k Wellingtonovu oblouku

V Londýnské čtvrti Westminster se projdeme kolem věže Big Ben a Westminsterského paláce, i Westminsterského opatství. Od tama se projdeme přes slavné náměstí Piccadilly Circus až k Wellingtonovému oblouku.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Westminster Bridge

Ještě na mostě Westminster Bridge uděláme několik fotek. Poté projdeme kolem věže Big Ben, která je součástí Westminsterského paláce, ve kterém sídlí britský parlament.

Big Ben

Big Ben je 96,3 metrů vysoká věž s hodinami, nacházející se u břehu Temže. Big Ben je významná turistická atrakce a dalo by se říci, jeden ze symbolů Londýna. Big Ben je ve skutečnosti název jen jednoho zvonu ve věži, hovorově se ale název ujal pro celou věž. Hodiny na věži Big Ben byly v době svého spuštění největšími hodinami na světě, což už dnes samozřejmě neplatí.

Westminsterský palác s věží Big Ben (napravo) - Londýn

Obr. 1. Westminsterský palác s věží Big Ben (napravo) – Londýn

Westminsterský palác (Palace of Westminster)

Big Ben je součástí Westminsterského paláce, sídla britského parlamentu. Nejstarší část Westminsterského paláce pochází z roku 1097 a až do 16. století sloužil palác jako sídlo panovníka. Pokračujeme dále po cestě kolem paláce a přicházíme na náměstí Parliament squere.

Parliament squere

Parliament squere je náměstí se zelení uprostřed. Mezi zelení je mnoho pomníků – soch, za zmínku stojí například pomník Winstona Churchila. S Westminsterským palácem za zády se před námi otevírá pohled na Westminsterské opatství (Westminster Abbay).

Westminsterské opatství (Westminster Abbay)

Westminsterské opatství je gotický chrám Anglikánské církve ve tvaru katedrály. Westminsterské opatství má velký význam pro britskou královskou rodinu, probíhají zde všechny královské svatby, pohřby, ale také například korunovace. Opatství je také místem posledního odpočinku britských panovníků.

Westminsterské opatství, Londýn

Obr. 2. Westminsterské opatství, Londýn

Dnešní katedrálu nechal vystavit král Eduard III a k jejímu vysvěcení došlo roku 1065. Před tím na místě dnešního Westminsterského opatství stála od roku 1616 malá kaple.

Westminsterské opatství, Londýn

Obr. 3. Westminsterské opatství, Londýn

Bohužel v době, kdy jsme u Westminsterského opatství, hyzdí malou část jeho budovy lešení. Uděláme několik fotek a pokračujeme dále.

Piccadilly Circus

Od Westminsterského opatství se asi hodinu a půl potloukáme Londýnem až přicházíme na rovněž velmi dobře známé náměstí Piccadilly Circus. Piccadilly Circus je znám především velkou neónovou reklamou na jedné z budov. Za zmínku ale také stojí fontána se sochou jménem Anděl křesťanské charity, která se na náměstí nachází.

Piccadilly Circus, Londýn

Obr. 4. Piccadilly Circus, Londýn

Wellington Arch (Wellingtonův oblouk)

Z náměstí Piccadilly Circus se vydáváme po ulici Piccadilly směrem k Hyde parku. Míjíme nám již známý Green park, který je nalevo. Green park známe z rána, kdy jsem byli na jeho okraji z druhé strany od Buckinghamského paláce. Na konci parku Green park, na jeho hranici s jiným, rovněž známým parkem Hyde park se nachází vítězný oblouk jménem Wellington Arch. Wellingtonův oblouk byl postaven v letech 1826 až 1830 jako památka na britská vítězství v Napoleonských válkách.

Wellingtonův oblouk, Londýn

Obr. 5. Wellingtonův oblouk, Londýn

Na zeleni kolem vítězného oblouku na chvíli usedáme a odpočíváme. Už nemáme žádný další plán, jen čekat na autobus jedoucí z Victoria station na londýnské letiště, ze kterého letět do Prahy. Tím naše road-trip končí. Seriál sice začal i skončil v Londýně, přesto je seriál hlavně o cestování Skotskem.

článek je součástí seriálu: Road trip Skotskou vysočinou 2016

Začátkem srpna roku 2016 jsme já, Milan a Honza vyrazili na Skotskou vysočinu, kterou jsme celou projeli půjčeným autem.


diskuse

vložit nový příspěvek