Buckinghamský palác a jeho okolí

Po noci strávené v autobuse se nasnídáme v parku Green Park nedaleko Buckinghamského paláce a vydáme se na jednodenní prohlídku Londýna.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Victoria Coach Station

Ráno před osmou hodinou přijíždíme na autobusové nádraží Victoria Coach Station v Londýně. Necháme si věci v úschově zavazadel, navštívíme nedaleký obchod, kde si nakoupíme nějaké jídlo a vydáme se na jedno-denní prohlídku Londýna.

Buckingham Palace Road

Po ulici Buckingham Palace Road se vydáváme, jak už název napovídá, k Backinghamskému paláci. Cesta je dlouhá asi dva kilometry.

Victoria Memorial

Před Backinghamským palácem je malé náměstí s kruhovým objezdem, uprostřed kterého je pomník Victoria Memorial. Možná více než náměstí by se mělo říkat větší křižovatka. Victoria Memorial je pomník věnovaný britské královně Viktorii vyhotovený sochařem Thomas Brockem. Pomník byl navržen roku 1901, ale odhalen byl až roku 1911.

Buckingham palace (Buckinghamský palác)

Od pomníku si prohlédneme Buckinghamský palác, který je vzdálen pár desítek metrů. Buckinghamský palác je sídlo britského panovníka. Zámek, nebo spíše dům, si nechal vystavět roku 1703 vévoda z Buckinghamu a Normanby. Buckingham si nechal svůj dům vystavět na místě, kde stával dřívější dům z roku 1634. Z Buckinghemova domu se stal oficiální královský palác až roku 1826 a stalo se tak po rekonstrukci provedené panovníkem Jiřím IV, což byl první král, který začal zámek využívat jako královský palác. Samého mě překvapuje, jak je, ve srovnání například s Pražským hradem, Buckinghamský palác mladý.

Buckinghamský palác, v popředí Pomník královny Viktorie - Londýn

Obr. 1. Buckinghamský palác, v popředí Pomník královny Viktorie – Londýn

Green park

Od Backinghamského paláce přejdeme přes cestu Constitution Hill a vcházíme do parku Green Park. Jak název napovídá park je plný zeleně. Usedáme na lavičce nedalekého zvláštního pomníku Canada Memorial. Canada Memorial je zvláštní socha kanadského sochaře jménem Pierre Granche, který celý pomník pojal velice originálně. Jedná se vlastně o vodopád, protože zde protéká voda. Pomník je věnován kanadským vojákům padlým v 1. nebo 2. světové válce.

Canada Memorial, Londýn

Obr. 2. Canada Memorial, Londýn

Po snídani v parku na lavičce, což je naše první jídlo po vystoupení z autobusu, se vydáváme po ulici The Mall směrem k Oblouku admirality.

The Mall

The Mall je asi kilometr dlouhá, stromy a chodníky lemovaná promenáda mezi Buckunghamským palácem a Obloukem admirality. Na pravé straně, pokud jdeme směrem k oblouku, je zeleň v podobě malého parku. Nalevo jsou budovy a také se zleva připojují nějaké ulice.

Pohled z Bulváru The Mall na Pomník královny Viktorie a Buckinghamský palác, Londýn

Obr. 3. Pohled z Bulváru The Mall na Pomník královny Viktorie a Buckinghamský palác, Londýn

Nalevo mezi budovami spatříme vysoký sloup Duke of York Column, což je pomník princi Frederikovi.

Pohled z Bulváru The Mall na pomník princi Frederikovi - Duke of York Column, Londýn

Obr. 4. Pohled z Bulváru The Mall na pomník princi Frederikovi – Duke of York Column, Londýn

Admiralty Arch (Oblouk admirality)

Asi po čtvrt hodině chůze procházkovým tempem přicházíme k Oblouku admirality, což je budova ve tvaru oblouku z roku 1912. Oblouk admirality nechal vystavit král Edward VII jako památku své matce královně Viktorii.  V oblouku admirality měl původně sídlo „První námořní lord“ (The First Sea Lord), což je funkce, která by se asi dala chápat jako vrchní velitel námořnictva.

Oblouk admirality (Admiralty Arch), Londýn

Obr. 5. Oblouk admirality (Admiralty Arch), Londýn

Podejdeme pod obloukem a vstoupíme na známé náměstí Trafalgar square.

článek je součástí seriálu: Road trip Skotskou vysočinou 2016

Začátkem srpna roku 2016 jsme já, Milan a Honza vyrazili na Skotskou vysočinu, kterou jsme celou projeli půjčeným autem.


diskuse

vložit nový příspěvek