Zámek Valtice – barokní perla Moravy

Zámek Valtice je součástí Lednicko-Valtického areálu zapsaného na seznamu UNESCO. Jeho působivá architektonická podoba i krásné interiéry zvou k návštěvě. Vydejte se na výlet do historie a to třeba se sklenkou lahodného vína v ruce.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Jižní Morava je proslulá skvělým vínem, a proto není divu, že i ve Valticích na něj narazíte snad na každém kroku. Vždyť celé okolní stráně zdobí nekonečné řady vinné révy a ve městě sídlí Národní vinařské centrum, které pořádá nejprestižnější vinařskou soutěž u nás Salon vín ČR. Sto nejlépe hodnocených vín poté můžete v průběhu celého roku degustovat ve sklepení zdejšího zámku. Ale to je jen jeden z důvodů, proč byste měli zámek Valtice určitě navštívit. Však je také s celým Lednicko-Valtickým areálem zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Průčelí zámku Valtice

Obr. 1. Průčelí zámku Valtice

Historie a podoba zámku

Zámek Valtice byl hlavním správním sídlem šlechtického rodu Lichtenštejnů, sloužil jim jako rodinný dům, zatímco Lednický zámek využívali jako letní sídlo. Tak tomu bylo s malými přestávkami až do roku 1945, kdy jejich majetek přešel pod státní správu. Na místě dnešního zámku stával původně hrad pocházející ze 12. století. Ten získali na přelomu 14. a 15. století právě Lichtenštejnové a postupně ho přeměnili v zámek. Tyto přestavby v různých časových obdobích znamenaly také různou architektonickou podobu. Tu dnešní zámek získal až na konci 17. a začátku 18. století a právem se díky ní zařadil mezi největší barokní perly na Moravě. Z velké části za to vděčí architektovi Janu Bernardu Fischerovi z Erlachu, který vyprojektoval jeho barokizaci. Provedl ji pak italský architekt Domenico Martinelli. Zámek tvoří čtyřkřídlá budova se třemi patry, konírnami, jízdárnou, kočárovnou, galerií a rokokovým divadlem. Prostor mezi zámkem a městem byl upraven na čestný dvůr. Ten uzavírají nízká boční křídla s dvěma nárožními věžemi zachovanými z renesančního období. Z čelního pohledu vás jistě zaujme bohaté zdobení fasády a také výrazný vstupní portál a věž.

Přístup k zámku

Obr. 2. Přístupová cesta k zámku

Zámecké interiéry

Vybavení interiérů pochází z velké části také právě ze 17. a 18. století a je krásnou ukázkou toho, jak žila tehdejší bohatá šlechta. Věřte, že budete závidět při pohledu na překrásnou výzdobu a mobiliář. Prohlédnout si vše můžete na celkem čtyřech okruzích, při dvou z nich vám výklad zpříjemní degustace vína. Na delším okruhu projdete a prohlédnete si celkem 21 místností jako pracovny, ložnice, společenské místnosti nebo taneční sál, kratší jich zahrnuje 15. Lákavý je i zámecký sklep, který je nejstarším sklepem ve Valticích. Můžete si tu prohlédnout jeho zajímavé prostory a poslechnout si přitom něco o historii vinařství a seznámit se s produkcí firmy Vinné sklepy Valtice, která je nejznámějším místním vinařstvím.

Boční zámecké křídlo

Obr. 3. Boční zámecké křídlo

Zámecký park

Zámecká zahrada a park také prošly velkou úpravou v 18. století. Určitě si udělejte čas na procházku cestičkami v pěkně udržované zeleni a pokochejte se romantickými zákoutími. Vydat se můžete třeba i po naučné stezce, která vás seznámí s rostlinami, živočichy a několika malými stavbami tohoto parku, tak spojíte jednoduše příjemné s užitečným. Kromě zámeckého sklepa bylo i v okolí zámku dříve vybudováno několik sklepů, ve kterých se uchovávaly potraviny. Ten nejmenší z nich se nazývá Žabí sklep a bývá v něm instalována expozice Mučírna a útrpné právo, která také stojí za vidění. Cestou odsud se pak dostanete k pěkné aleji soch, odkud je krásný pohled na boční zámecké křídlo. Když projdete kolem něj, dostanete se k Bylinkové zahrádce Tiree Chmelar, kterou si můžete za malé vstupné prohlédnout. Tato zahrádka se spoustou bylinkových záhonků se tu rozprostírá zhruba deset let a je připomínkou tradice z dávných let, kdy se tu pěstovaly léčivé byliny pro bývalou nemocnici ve Valticích.

Zámecký park a zámek Valtice

Obr. 4. Zámecký park a zámek Valtice

Zámek Valtice, celý areál i městečko jsou příjemným programem na zajímavý nenáročný výlet za historií a krásou architektury i přírody.

článek je součástí seriálu: Hrady a zámky Moravy

S Martinou Limbergovou navštívíme některé hrady a zámky na Moravě. Pokud vás zajímá historie a nevíte, kam se na Moravě vydat na výlet, je seriál určen právě pro vás.


diskuse

vložit nový příspěvek