Zámek Kunštát – od starobylého hradu k reprezentativnímu zámeckému sídlu

Kunštát je město ležící na severu Jihomoravského kraje, 18 km od města Blansko, do jehož okresu spadá. Najdete ho v malebném údolí, kudy protéká potok Petrůvka a kde se v okolí rozléhá pěkná příroda. Ostatně město je středem přírodního parku Halasovo Kunštátsko. Hlavní dominantou města je však zámek Kunštát.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Historie zámku Kunštát

Na plochém kopci nad městem stojí reprezentativní zámek, v němž se mísí rysy renesančního, barokního, klasicistního i romantického stylu. Jeho původ spadá do první poloviny 13. století, kdy tu na popud Gerharda ze Zbraslavi vyrostl pozdně románský hrad. A šlo tehdy o významnou stavbu, hrad patřil mezi nejstarší šlechtická hradní sídla na Moravě.

Zámek Kunštát

Obr. 1. Zámek Kunštát

Až do roku 1521 sloužil pánům z Kunštátu, pak však o něj a celé panství přišli. Hrad byl hned vzápětí, v roce 1528 za majitele Jana Černického z Kácova, přestavěn na renesanční zámek. Další přestavba přišla na konci 17. století, kdy se Kunštát proměnil v barokní reprezentativní zámecké sídlo ve vlastnictví Kašpara Fridricha, hraběte z Lamberka. Pak přišli ještě dvě menší úpravy pod taktovkou rodu Hornichsů, posledních majitelů panství, ale ty už tvář zámku výrazně nezměnily.

Průčelí zámku

Obr. 2. Průčelí zámku

Interiéry zámku

Na zámku Kunštát jsou dvě prohlídkové trasy. První z nich odhaluje reprezentativní prostory jižního křídla zámku, například Rytířský sál. Interiéry pokojů jsou zařízeny původním mobiliářem, a ukazují tak reálné bydlení posledních šlechtických majitelů. Největší vzácností jsou vykládané parkety, které jsou jedněmi z nejstarších svého druhu ve střední Evropě. Druhý okruh obsahuje expozici věnovanou čtyřem stoletím historie pánů z Kunštátu. Výstavní expozice je instalována ve středověkých a renesančních částech hradu.

Květná zahrada

Obr. 3. Květná zahrada

Zahrada a park

K jižnímu křídlu zámku přiléhá Květná zahrada, která byla vybudována při přestavbě v 16. století. Zahradní průčelí zámku zdobí litinové dvouramenné schodiště, uprostřed zahrady se nachází bazének s litinovou sochou nymfy a na jižní straně pak stojí novogotický altán s věží. Před vstupem do zámku a zahrady se nachází unikátní psí hřbitov. Byl založen v roce 1890, a je tak nejstarším a vůbec jedním z mála dochovaných psích hřbitovů v Evropě. Stojí tu celkem 16 pomníčků, 12 z nich má dosud čitelná jména psů a jejich letopočty. Celý park v okolí zámku, zvaný Panská zahrada, je velmi příjemným místem k procházce a tím i zakončení prohlídky celého zámku.

Psí hřbitov

Obr. 4. Psí hřbitov

článek je součástí seriálu: Hrady a zámky Moravy

S Martinou Limbergovou navštívíme některé hrady a zámky na Moravě. Pokud vás zajímá historie a nevíte, kam se na Moravě vydat na výlet, je seriál určen právě pro vás.


diskuse

vložit nový příspěvek