Vizovice – barokní zámek, pálenka a pečivo

Vizovice jsou menší město ležící asi 14 km východně od Zlína, v podhůří Vizovických vrchů. Historické centrum města je městskou památkovou zónou, jejíž dominantu tvoří pozdně barokní zámek z druhé poloviny 18. století. Budete-li mít cestu kolem, určitě se v něm na chvíli zastavte, čekají vás tu zajímavé interiéry i pěkný zámecký park.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení
Vstupní brána zámku Vizovice

Obr. 1. Vstupní brána zámku Vizovice

Barokní zámek Vizovice

Zámek Vizovice stojí na místě bývalého cisterciáckého kláštera. Nechal ho tu zbudovat mezi lety 1750 – 1776 Heřman Hanibal z Blümegenu, prelát, kanovník a později i královéhradecký a brněnský biskup. V době vzniku zámku byl velmi moderní francouzský styl architektury, proto tuto podobu nese i vizovický zámek. Byl postaven jako dvoupatrová budova ve tvaru písmene V a tento ráz je dodnes zcela zachován.

Barokní zámek Vizovice

Obr. 2. Barokní zámek Vizovice

Zámek není příliš velký, jeho interiéry ale stojí za prohlídku. Jsou zařízeny krásným nábytkem z období baroka, rokoka, empíru i biedermeieru. Kromě toho si prohlédnete také zajímavou rozsáhlou obrazovou sbírku, množství porcelánových výrobků a osobní předměty denní potřeby posledních majitelů zámku z první poloviny 20. století. V levém křídle se pak nachází zámecká kaple, jejíž interiér vybavil známý moravský barokně-klasicistní sochař, štukatér a řezbář Ondřej Schweigl.

Socha od Ondřeje Schweigla

Obr. 3. Socha od Ondřeje Schweigla

Příjemná procházka zámeckým parkem

Na zámeckou budovu navazuje zahrada ve francouzském a anglickém stylu. Byla dokončena také ve druhé polovině 18. století a i ji zdobí sochařská díla Ondřeje Schweigela. Ani zámecká zahrada není příliš velká, ale nabízí krásné kouty k relaxaci v uklidňující zeleni s pohledy na lesknoucí se hladinu uměle vybudovaného rybníčku. Ten se nachází ve spodní parkové části, kam od zámku vede mohutný stříhaný živý plot. Zámecký park je přístupný celoročně a své kouzlo má v každém období. Po prohlídce zámku a procházce parkem se můžete třeba ještě občerstvit v zámecké čokoládovně, kde se vám budou sbíhat sliny při pohledu na krásné a chuťově vynikající čokoládové pralinky všech druhů.

Zámecký park Vizovice

Obr. 4. Zámecký park Vizovice

Vizovická pálenka

Jestliže toužíte ještě po jiném zajímavém zážitku, navštivte areál proslulé likérky Rudolf Jelínek, kde na vás čeká exkurzní a návštěvnické centrum Distillery Land. Jen je potřeba se dopředu telefonicky objednat, v létě pak bývají v některé dny i pravidelné exkurze. Bližší informace se dozvíte na oficiálním webu likérky. Při prohlídce poznáte proces vzniku pálenky a také ji můžete na místě ochutnat. V podnikové prodejně si pak můžete nějakou tu láhev zakoupit jako suvenýr. V srpnu se již tradičně v areálu likérky koná zajímavá a zábavná slavnost Trnkobraní, která si získala velkou oblibu nejen mezi místními lidmi.

Vizovické pečivo

Dalším typickým suvenýrem, který si z Vizovic stojí za to odvést, je vizovické pečivo. To není určeno k jídlu, ale na ozdobu a jeho historie sahá do poloviny 19. století. Nejdříve se dávalo jako dárek na Vánoce a Velikonoce hlavně dětem, později se začalo používat jako ozdoba na stromeček a velikonoční výzdoba. Peče se z mouky a vody a tradičně má podobu figurek, především zvířat, které se modelují pomocí nůžek a pinzet. Každá z původních figurek má přitom svůj symbolický význam, dnes se již ale tvoří i jiné krásné kompozice.

Vizovice sice nejsou velké, rozhodně však stojí za návštěvu. Prohlédněte si i vy jednu ze zajímavostí Slovácka.

článek je součástí seriálu: Hrady a zámky Moravy

S Martinou Limbergovou navštívíme některé hrady a zámky na Moravě. Pokud vás zajímá historie a nevíte, kam se na Moravě vydat na výlet, je seriál určen právě pro vás.


diskuse

vložit nový příspěvek