Z Písečné přes Přírodní park Orlice do Letohradu

Další den našeho pobytu v Písečné máme v plánu navštívit nedaleký Letohrad a rovněž nedalekou zříceninu hradu Kyšperk. Nejprve nás ale cesta zavede k rybníku Sušek a do Přírodního parku Orlice.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Písečná – dolní konec (370 m. n. m.)

Výlet opět začneme na nejbližším turistickém rozcestí Písečná – dolní konec. Od rozcestníku se vydáme po červené a zelené turistické značce směrem k rozcestí Písečná – U rybníčka, které má být vzdáleno jen 300 metrů.

Písečná – U rybníčka (370 m. n. m.)

Po asi pěti minutách chůze přijdeme k malému rybníku s dřevěným srubem. Nachází se zde turistické rozcestí, ale je nejspíše mylně označeno jako Písečná – dolní konec. Od rozcestí se vydáme po zelené turistické značce k rybníku Šušek, který je dle rozcestníku vzdálen jeden kilometr.

Jdeme po asfaltové cestě, která je značená také jako cyklostezka. Cesta v tomhle duchu nám vyhovuje, protože jdeme s kočárkem.

Šušek (355 m. n. m.)

Po necelých dvaceti minutách přicházíme k rybníku Šušek a ke stejnojmennému rozcestí. I když se podle mapy nenacházíme na žádné naučné stezce, je kousek od rozcestníku informační cedule s číslem 11. což nasvědčuje tomu, že tudy nějaká naučná stezka vede. Na informační ceduli Šušek – bývalý mlýn se píše o mlýnu, který se zde nacházel zhruba mezi lety 1756 až 1960. Na informační ceduli je zmíněna také historka o uříznutých mlynářových prstech.

Rybník Šušek

Obr. 1. Rybník Šušek

Od rozcestí se vydáme po zelené turistické značce k rozcestí Valdštejn – odbočka k rybníku, které je zvdáleno jeden a půl kilometru. Značka nás provede kolem rybníka a za rybníkem zahne do lesa. My ale pokračujeme po pěšině, která vede loukou rovnoběžně se zelenou turistickou značkou. Pěšina je značená jako cyklostezka a s kočárkem se po ní jde lépe.

Valdštejn – odbočka k rybníku (350 m. n. m.)

Po asi půl hodině chůze od rozcestí Šušek přicházíme k rozcestníku Valdštejn – odbočka k rybníku. Valdštejn je osada a městská část obce Hnátice. Dále pokračujeme již po asfaltové cestě po zelené a modré turistické značce do Letohradu. Podle rozcestníku je náměstí v Letohradu vzdáleno čtyři kilometry.

Valdštejn – odbočka k ŽST (250 m. n. m.)

Po pár minutách přicházíme k rozcestí Valdštejn – odbočka ŽST. Podle rozcestníku jsme v nadmořské výšce 250 metrlů nad mořem a od minulého rozcestníku jsme klesli o 100 výškových metrů. Podle všeho je údaj na rozcestníku chybný. Rozhodně jsme prudce neklesali a ani pohled na mapu nenasvědčuje, že by jsme nějak výrazně klesli.

Na rozcestí se od nás odpojuje zelená turistická značka vedoucí k půl kilometru vzdálenému vlakovému nádraží v Dolní Dobrouči. My ale dále postupujeme po modré turistické značce vedoucí na úzké asfaltové silnici podél řeky Tichá Orlice a procházíme Přírodním parkem Orlice. Přírodní park zde byl zřízen, protože Tichá Orlice,  což je u nás spíše rarita, nebyla ve svém dolním toku v dlouhých úsecích zregulována. Proto má přirozený a stále se vyvíjející charakter jako například náplavy a obnažené břehy.

Červená (358 m. n. m.)

Po čtvrt hodině chůze přicházíme k rozcestí Červená. Červená je název městské části Letohradu. Podle rozcestníku je náměstí v Letohradu vzdáleno čtyři kilometry po modré turistické značce. Pokračujeme dále k Letohradu, ne však po modré turistické značce. Protože máme sebou kočárek, zůstáváme na asfaltové cestě, která je zároveň cyklo-stezkou. Na náměstí v Letohradu přicházíme přibližně za tři čtvrtě hodiny chůze od rozcestí v Červené.

Letohrad

Náměstí v Letohradu

Obr. 2. Náměstí v Letohradu

Zde se shledáváme s ostatními, kteří z písečné přijeli autem a usedáme na oběd. Zajímavější část výletu bude až po obědě.

článek je součástí seriálu: Velikonoce v Písečné 2018

Tři rodiny s dětmi a několik jednotlivců se rozhodlo strávit prodloužený víkend o Velikonocích roku 2018 v podhůří Orlických hor. O tom, co vše tam viděli a zažili je právě tento seriál.


diskuse

vložit nový příspěvek