Arboretum Žampach

Našim prvním výletem z Písečné je zřícenina hradu Žampach, která se nachází na hradním vrchu v nedaleké obci Žampach. Nejprve jsme ale v Žampachu navštívili arboretum v zámeckých zahradách.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Písečná – dolní konec (370 m. n. m.)

Nejbližší turistické rozcestí od penzionu, kde jsme ubytováni, je rozcestí Písečná – dolní konec. Na rozcestí se křižují červená se zelenou turistickou značkou. My budeme pokračovat po asfaltové cestě vedoucí polem, po které nás povede červená turistická značka vedoucí k zámku v Žampachu. Zámek by měl být, dle rozcestníku, vzdálen 2,7 kilometrů.

Vydáme se na cestu. Později se z mapy dovídám, že jdeme po naučné stezce Cesta Dr. J. S. Gutha-Jarkovského. Cesta mírně stoupá kolem malého rybníku, který míjíme asi po necelých deseti minutách chůze. Po necelém kilometru chůze od rozcestníku opouští červená turistická značka asfaltovou cestu a odbočuje doleva do lesa, kde začínáme na chvíli více stoupat.

Malý rybník u Písečné

Obr. 1. Malý rybník u Písečné

Po chvilce les opustíme, cesta se postupně změní opět na asfaltovou a dojdeme až k zámku v Žampachu. Cesta z písečné nám trvala necelou hodinu, ale je nutno poznamenat, že jsme měli dva kočárky.

Žampach

Octneme se v centru Žampachu, poblíž zámku a zámecké zahrady, kterou máme v plánu navštívit.

Zámek Žampach

Jak se dovídáme z informační cedule, Zámek Žampach byl původně tvrzí pod hradem Žampach, o které je první písemná zmínka již před rokem 1600 a která byla roku 1672 přestavěná na zámek. Zámek je chráněn jako kulturní památka České republiky a v současné době slouží jako domov pro mentálně postižené. Z tohoto důvodů není možné zámek navštívit. Co však je možné navštívit a za návštěvu rozhodně stojí je zámecká zahrada, ve které se nachází Arboretum Žampach.

Arboretum Žampach

Arboretum se rozkládá na ploše cca 4 ha a nachází se v něm 300 druhů a odrůd dřevin. Asi o 100 rodech dřevin existuje v zámeckých zahradách popis na informačních cedulích. Arboretum se skládá ze tří částí, z horní, dolní a z parku ve vnitřním areálu zámku.

"Vzdušný most" u arboreta v Žampachu

Obr. 2. „Vzdušný most“ u arboreta v Žampachu

Arboretem se projdeme a občas věnujeme pozornost i informačním cedulím. Za horní částí arboreta se nachází dřevěná zámecká lávka, která je dle informačních cedulí z roku 1886 a spojuje zámecký park s hradním vrchem. Na informační ceduli je zmínka také o alternativním názvu, tak zvaném vzdušném mostě.

U horní části arboreta se nachází také vyhlídkové místo, ze které lze vidět Orlické hory jako na dlani.

Výhled na Orlické hory z Arboreta v Žampachu

Obr. 3. Výhled na Orlické hory z Arboreta Žampach

Trochu se nám bortí plán najít v Žampachu restauraci, kde by jsme si mohli dát oběd, ona zde totiž žádná není. Někteří z nás mají ještě v plánu navštívit zříceninu hradu Žampach, která se nachází na kopci za obcí Žampach. S kočárky dále k hradu jet nelze, proto se dělíme na dvě skupiny. První se vrátí do Písečné, druhá pokračuje na hrad.

článek je součástí seriálu: Velikonoce v Písečné 2018

Tři rodiny s dětmi a několik jednotlivců se rozhodlo strávit prodloužený víkend o Velikonocích roku 2018 v podhůří Orlických hor. O tom, co vše tam viděli a zažili je právě tento seriál.


diskuse

vložit nový příspěvek