Hrad Žampach

Od Arboreta Žampach se vydáváme na hradní vrch, kde se nachází zřícenina hradu z počátku 14. století. Z informačních cedulí se dovídáme spoustu zajímavostí o historii hradu Žampach.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 3 lidé


Vaše hodnocení

Za Arboretem Žampach se vydáváme přes dřevěnou zámeckou lávku, po tak zvaném vzdušném mostě na hradní vrch. Hned za mostem se nachází turistické rozcestí Žampach – zámek.

Žampach – zámek (458 m. n. m.)

Křižuje se zde červená turistická značka se žlutou. Červená ale vede přes dřevěnou lávku, po které jsme přišli, naopak žlutá vede pod lávkou. Šipky tedy nemají vedle sebe, ale tak, aby žlutá byla vidět zespoda a červená z vrchu.

My se vydáváme po červené turistické značce na Žampach – hrad odbočka. Pokračujeme po naučné stezce jménem Cesta Dr. J. S. Gutha-Jarkovského. Podle rozcestníku je odbočka půl kilometru. Začínáme stoupat. Po asi dvaceti minutách přicházíme k rozcestníku.

Žampach – hrad odbočka

Od rozcestníku lze pokračovat po červené turistické značce do Hejnic, ale je zde možno odbočit na hrad, který je dle rozcestníku vzdálen jeden kilometr. My jdeme samozřejmě na hrad, je to přece cíl naší cesty. Opět stoupáme.

Zřícenina Žampach

Po méně než čtvrt hodině vystoupáme k hradu, přesněji ke zřícenině. Je zde jen několik málo obvodových zdí velmi dobře zachovalé klenby nějaké místnosti, patrně původně umístěné ve věží. Děláme spousty fotek a čteme informační cedule.

Zřícenina hradu Žampach

Obr. 1. Zřícenina hradu Žampach

Historie hradu Žampach

Hned na turistickém rozcestníku je malá cedule zmiňují stručně historii hradu Žampach. První zmínka o hradu je kolem roku 1300. Od poloviny 17. století hrad zpustl. Roku  1338 je připomínán Jan ze Smojna, přezdívaný pancíř, který byl králem Karlem IV poctěn zlatým řetězem za udatnost. Roku 1355 byl ale oběšen za loupežnictví.

Na informační ceduli naučné stezky je možné se dočíst o historii hradu trochu podrobněji. Dovídáme se zde, že první nepřímá zmínka o Žampachu je ze Zbraslavské kroniky, kde je z roku 1308 zmínka o Petru ze Žampachu. Někdy po 1312 se hrad dostává do držení královské komory a král Jan Lucemburský udělil hrad Jindřichovi mladšímu z Lipé. Pánové z Lipé hrad drželi až do 40. let 14. století.

Na jiné ceduli již zmiňovaný Jan ze Smojna získal hrad roku 1346 nebo 1347. Protože se jednalo o loupeživého rytíře, vytáhl proti němu Karel IV a v letech 1355 – 1356 hrad dobyl. Poté nechal Jana ze Snojma popravit.

Zachovalá klenba na zřícenině hradu Žampach

Obr. 2. Zachovalá klenba na zřícenině hradu Žampach

Dále hrad připadl Čeňkovi z Potštejna. V druhé polovině 15. století Páni z Potštejna hrad přestavěli a drželi jej až do roku 1514, kdy jej Jan ze Žampachu dal do zástavy Burjanovi Trčkovi z Lípy. Hrad ještě několikrát nakrátko změnil majitele aby ho roku 1521 získal Vojtěch z Pernštejna. Tomu zastavený hrad roku 1539 vyplatil Zdeněk ze Žampachu.

Během třicetileté války byl hrad několikrát napaden a po třicetileté válce již hrad nebyl opravován. Hrad je uváděn jako zpustlý od poloviny 17. století.

Návrat do Písečné

Nakonec se do Písečné vrátíme stejnou cestou, jakou jsme z Písečné přišli.

článek je součástí seriálu: Velikonoce v Písečné 2018

Tři rodiny s dětmi a několik jednotlivců se rozhodlo strávit prodloužený víkend o Velikonocích roku 2018 v podhůří Orlických hor. O tom, co vše tam viděli a zažili je právě tento seriál.


diskuse

vložit nový příspěvek