Pohádková Červená Lhota

Když se mluví o pohádkovém zámku, jak první se mnoha lidem vybaví Červená Lhota. Ostatně také se tu točila pohádka Princezna Zlatovláska, česká klasika, kterou snad viděl každý z nás. Zavítáte-li do jihovýchodních Čech, nechte se i vy okouzlit jedinečností tohoto romantického vodního zámku.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Zámek Červená Lhota leží stranou hlavních silnic, u stejnojmenné malé obce na severu Jindřichohradecka. Nepatří svou rozlohou mezi největší stavby svého druhu, ale rozhodně se řadí mezi nejnavštěvovanější památky v tomto kraji. A není divu, romantický zámek umístěný na skále a obklopený hladinou rybníka je opravdu velmi pěkný a zajímavý.

Zámek Červená Lhota

Obr. 1. Zámek Červená Lhota

Historie Červené Lhoty

Počátky zámku sahají do 14. století, kdy byla na tomto místě postavena gotická tvrz. Šlo o několik jednotlivých budov na skalním útesu, ale rybník kolem něj tehdy ještě nebyl. Ten vznikl až později při renesanční přestavbě tvrze, a to částečným odtěžením skalní šíje a přehrazením protékajícího potoka. Tuto přestavbu nařídil rytíř Jan Kába z Rybňan, který tvrz koupil někdy kolem roku 1530. Nově vzniklý pohodlný renesanční zámek v podobě čtyř křídel uzavřených kolem malého nádvoří dostal jméno Nová Lhota. Brzy poté nechal postavit Jan Kába z Rybňan na návrší nad rybníkem i zámeckou kapli (dnes kaple Nejsvětější Trojice), a to poté, co při morové epidemii přišel v roce 1557 o pět ze svých dětí. Zbývající tři synové panství zdědili a dva z nich na zámku následně žili se svými rodinami, ovšem v neustálých sporech.

Přístup do hradu je možný jen přes most.

Obr. 2. Přístup do hradu je možný jen přes most.

Pověst o bezbožné zámecké paní

Na konci 16. století získala fasáda zámku svou do dnešních dnů typickou červenou barvu. Lidová tvořivost a vzpomínky na nešťastné soužití rodin bratrů Kábů daly vzniknout pověsti, podle které byla důvodem přetření do té doby sněhobílé fasády nesmazatelná krvavá skvrna pod oknem jednoho z pokojů, kudy ďábel odnesl bezbožnou zámeckou paní do nenávratna. Legenda je to zajímavá, ale skutečnost bude pravděpodobně jiná. Co tedy vedlo tehdejší majitele k volbě takovéto barvy? To je dosud záhadou, ovšem od té doby nese zámek své dnešní jméno a červená barva je jeho nezaměnitelným poznávacím znamením.

Červená barva zámku je nepřehlédnutelná.

Obr. 3. Červená barva zámku je nepřehlédnutelná.

Nahlédnutí do života knížat

V dalších staletích zámek několikrát změnil majitele. Mezi ty významné patřil rod Slavatů, kterému náleželo rozsáhlé panství v jižních Čechách a Červenou Lhotu k němu připojil v roce 1621. Sloužila jim jako oblíbený letohrádek a v 17. století si ji nechali částečně barokně upravit. Důležitou roli v historii zámku hrál také knížecí rod Schönburg – Hartenstein. Zástupcům této rodiny patřilo panství od roku 1835 až do roku 1945, kdy jim bylo vyvlastněno. Právě těmto posledním majitelům se věnuje i hlavní prohlídkový okruh, ukazující autentické interiéry z doby po roce 1910, kdy proběhla poslední přestavba zámku.

Obr. 4. Půjčit si loďku a projet se po hladině rybníka patří k vyhledávaným zážitkům.

Pro svou romantickou podobu je Červená Lhota vyhledávaným cílem nejen výletníků, ale také filmařů. Točilo se tu mnoho pohádek, mezi ty nejznámější patří v úvodu zmiňovaná Princezna Zlatovláska, dále O zatoulané princezně, O kráse a štěstí nebo Princezna na hrášku. Natáčela se tu také třeba známá historická veselohra Svatby pana Voka. Romantický zámeček zrcadlící se v hladině rybníka prostě stojí za to. A aby byla romantika dokonalá, můžete si třeba i vyjet na lodičce a pokochat se pohledem na zámek ze všech stran.

článek je součástí seriálu: Výlety na Třeboňsku 2017

V červenci roku 2017 byla Martina Limbergová se svou rodinou na Třeboňsku, kde společně navštívili mnoho zajímavých míst.


diskuse

vložit nový příspěvek