Jindřichův Hradec – historie zrcadlící se na hladině rybníka

Jedním z nejhezčích jihočeských měst je bezesporu Jindřichův Hradec. Rozsáhlý komplex zámeckých budov, muzeum s unikátním mechanickým betlémem, pěkné historické centrum nebo úzkokolejka, to vše sem každoročně láká mnoho návštěvníků.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Město Jindřichův Hradec leží ve stejnojmenném okrese v Jihočeském kraji. V současnosti v něm žije zhruba 21 tisíc obyvatel. Historie Hradce sahá hluboko do minulosti, patří k nejstarším městům v Čechách. V roce 1220 nechal první pán z Hradce Jindřich postavit hrad na místě bývalého slovanského hradiště. Díky výhodné poloze mezi Prahou a Vídní se pak původně malá tržní osada kolem nově postaveného hradu rychle rozrostla a získala na významu. Už na konci 13. století byl Jindřichův Hradec zmiňován jako město. Rozvíjel se po architektonické stránce, na vzestupu byly řemesla, především soukenictví a pivovarnictví. Dobré časy pokračovali až do konce 16. století. Jenže v roce 1604 rod pánů z Hradce vymřel a pro město to znamenalo konec zlaté éry. Další téměř tři století byly ve znamení úpadku dřívější slávy, násobeného válkou a ničivými požáry. Město ale všechno překonalo a na přelomu 19. a 20. století už bylo zase živým kulturním centrem, kterým je dodnes.

Výhled z věže kostela Nanebevzetí Panny Marie

Obr. 1. Výhled z věže kostela Nanebevzetí Panny Marie

Krásy města se zrcadlí na hladině rybníka Vajgar

Značnou rozlohu města zabírá rybník Vajgar s vodní plochou téměř 50 ha. Hráz se silnicí jej rozděluje na Velký Vajgar a Malý Vajgar, ve kterém se krásně zrcadlí obraz zámeckých budov. Rybník slouží jako zásobárna užitkové vody i ke sportu a rekreaci místních a turistů. Hlavním cílem návštěvníků Jindřichova Hradce bývá rozsáhlý zámecký komplex, třetí největší v Česku po Pražském hradu a Českokrumlovském zámku. Budovy hradu a zámku Jindřichův Hradec tvoří dominantu historického jádra města a jejich majestátnost je působivá, stejně jako jejich půvab. Zámku se ale budu víc věnovat v samostatném článku.

Zámek Jindřichův Hradec

Obr. 2. Zámek Jindřichův Hradec

Historické jádro města

Na zámecký komplex navazuje historické jádro města, které tvoří náměstí Míru a okolní ulice. Na náměstí Míru stojí většina budov v renesančním stylu s typickými podloubími. Budova radnice je ale ve stylu barokním, protože byla postavena až na počátku 19. století na místě původní radnice, která do základů vyhořela při ničivém požáru města v roce 1801. Středu náměstí vévodí vysoký a mohutný mariánský Sloup Nejsvětější Trojice postavený v letech 1764 – 1766. Nejen náměstí, ale i každá ulice v jeho okolí stojí alespoň za krátkou procházku, najdete v nich krásné historické domy hodné obdivu.

Významné jsou také církevní památky, kterých je v historické části Jindřichova Hradce hned několik.  Za zmínku určitě stojí bývalý minoritský klášter s kostelem sv. Jana Křtitele, který patří mezi nejstarší budovy ve městě, kaple sv. Máří Magdalény přiléhající k bývalé jezuitské koleji a kostel Nanebevzetí Panny Marie. Právě jeho vysoká věž dnes slouží během letních měsíců návštěvníkům jako rozhledna. Z ochozu ve výšce 35 metrů má každý, kdo zdolá zdejších 153 schodů, celé město i jeho široké okolí jako na dlani.

Krýzovy jesličky

Mezi vyhledávaná místa ve městě patří Muzeum Jindřichohradecka, kde jsou vystaveny Krýzovy jesličky. Tento unikátní lidový mechanický betlém je největším na světě, což je i zapsáno od roku 1998 v Guinnessově knize rekordů. Vytvořil jej jindřichohradecký rodák, punčochář Tomáš Krýza, a stavba tohoto unikátu mu trvala dlouhých 60 let, od druhé poloviny 19. až do počátku 20. století. Na ploše 60 metrů čtverečních vystavěl betlém obsahující úctyhodných 1398 figurek lidí a zvířat z kašírovací hmoty a ze dřeva. Z nich je 133 pohyblivých, jen původní ruční pohon později nahradil elektromotor. Pozornost si ale zaslouží i další zajímavé expozice muzea, například krásná klasicistní lékárna nebo Síň Emy Destinové.

Krýzlovy jesličky

Obr. 3. Krýzovy jesličky

Jindřichohradecká úzkokolejka

Zajímavostí je také úzkorozchodná trať Jindřichův HradecNová Bystřice měřící 33 kilometrů, na které se zájemci mohou svézt motorovými a občas také parními vlaky. Tato úzkokolejka vede krásnou přírodou České Kanady a je vyhledávanou turistickou atrakcí.

Vlaková stanice úzkokolejky v Jindřichově Hradci

Obr. 4. Vlaková stanice úzkokolejky v Jindřichově Hradci

Jindřichově Hradci je toho hodně k vidění a mnoho zajímavých míst mi určitě při mé jednodenní návštěvě ještě zůstalo skryto. Věřím ale, že budu mít další příležitosti je objevit, protože toto malebné jihočeské město se mi opravdu velmi líbilo.

článek je součástí seriálu: Výlety na Třeboňsku 2017

V červenci roku 2017 byla Martina Limbergová se svou rodinou na Třeboňsku, kde společně navštívili mnoho zajímavých míst.


diskuse

vložit nový příspěvek