Nové Hrady – půvabné město se středověkými kořeny

Jedním z velmi zajímavých a krásných míst v jižních Čechách je město Nové Hrady. Nabízí historické památky v samém centru i romantickou krajinu v okolí.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Nové Hrady leží v podhůří Novohradských hor, u hranice s Rakouskem, asi 20 km jižně od Třeboně a 30 km jihovýchodně od Českých Budějovic. Město není příliš velké ani rozlohou, ani počtem obyvatel, ale má své kouzlo. Dříve bylo důležitou pohraniční pevností, dnes je pomyslnou vstupní branou do Novohradských hor. Jeho historické jádro je městskou památkovou zónou, které dominuje mohutný opevněný hrad Nové Hrady.

Hrad Nové Hrady

Obr. 1. Hrad Nové Hrady

Hrad Nové Hrady

Hrad Nové Hrady stojí na skalnatém ostrohu, který obtéká říčka Stropnice. Byl postaven někdy v první polovině 13. století jako strážní tvrz. První písemné zmínky o něm pochází z roku 1279, kdy je v nich zmiňován jeho majitel Ojíř ze Svin, patřící k rodu Vítkovců. I dalšími majiteli byli Vítkovci, konkrétně jejich větev pánů z Landštejna, a to roku 1359, kdy Nové Hrady přešly pod správu Rožmberků. V roce 1573 zasáhl hrad při silné bouři blesk, který způsobil rozsáhlý požár a výbuch střelného prachu uskladněného ve velké věži, což hradní budovy významně poškodilo. Další citelnou ránu hradu zasadilo poměrně silné zemětřesení, které oblast zasáhlo v roce 1590. Nové Hrady ale byly i přes značné poškození opraveny a získaly i nové opevnění.

Nádvoří hradu Nové Hrady

Obr. 2. Nádvoří hradu Nové Hrady

Po roce 1611, kdy zemřel poslední z rodu Rožmberků Petr Vok, zdědili Nové Hrady páni ze Švamberka. Majetek Petra Švamberka byl však po třicetileté válce za jeho účast na stavovském povstání císařem Ferdinandem II. zkonfiskován. V roce 1620 dostal panství jako náhradu žoldu generál Karel Bonaventura hrabě Buquoy, který tu založil českou větev svého rodu. Buquoyové hrad využívali k hospodářským účelům, nechali si totiž na náměstí vybudovat pohodlnou rezidenci. Na konci 18. století prošel hrad poslední velkou přestavbou, která mu dala jeho nynější podobu. Tehdy byla také zrekonstruována horní část severovýchodní věže, ve které byl pak uložen rodinný archiv rodu Buquoyů a knihovna. Po druhé světové válce byly Nové Hrady majitelům zkonfiskovány a správu nad nimi převzal stát. Dnes patří tento hrad mezi nejnavštěvovanější památky v Jihočeském kraji.

Buquoyská rezidence

Na náměstní Republiky nejde přehlédnout krásný komplex Rezidence, kde dnes sídlí hotel a restaurace. Tuto původně Buquoyskou rezidenci nechala na místě bývalých panských domů vybudovat v letech 1634-35 hraběnka Marie Magdalena Buquoyová. Hradební sídlo jí totiž nevyhovovalo, byla zvyklá na přepychové paláce v Belgii. Městský palác v raně barokním stylu se tak stal novým sídlem rodu, a to až do roku 1806, kdy byl postaven nedaleko náměstí nový zámek. Na protější straně náměstí Republiky stojí moc pěkná barokní budova radnice, která taky stojí za povšimnutí.

Buquoyská rezidence na náměstí Republiky

Obr. 3. Buquoyská rezidence na náměstí Republiky

Klášter servitů a kostel sv. Petra a Pavla

Další nepřehlédnutelnou památkou Nových Hradů je klášter Božího Milosrdenství s kostelem sv. Petra a Pavla. Kostel byl postaven v 16. století, na místě původního kostela z poloviny 13. století, který zničili při svém nájezdu na Nové Hrady táborité. Klášter při kostele nechal postavit mezi lety 1678 – 1686 hrabě Ferdinand Buquoy, který sem přivedl řeholníky servitského řádu. Dnes je tento klášter duchovním centrem Novohradska.

Kostel sv. Petra a Pavla a klášter Božího Milosrdenství

Obr. 4. Kostel sv. Petra a Pavla a klášter Božího Milosrdenství

Město Nové Hrady a jeho okolí nabízí dost míst, kde stojí za to strávit nějaký čas. Za jedno odpoledne jsme nestihli zdaleka vše, a tak věřím, že se sem určitě ještě někdy vrátíme.

článek je součástí seriálu: Výlety na Třeboňsku 2017

V červenci roku 2017 byla Martina Limbergová se svou rodinou na Třeboňsku, kde společně navštívili mnoho zajímavých míst.


diskuse

vložit nový příspěvek