Noční Dubaj – Dubai Twin Towers a Zlatý trh (Gold Souk)

V závěru prvního dne v emirátu Dubaj navštívíme obchodní centrum Dubai Twin Towers, kde máme v plánu večeři a budeme pokračovat na zlatý trh (Gold Souk).

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Po nakoupení několika pravděpodobně trochu předražených důležitostí (vlastně zbytečností) opouštíme trh s kořením (Spike Souk) a vydáváme se na procházku noční Dubají směrem ke zlatému trhu. Dnes navštívíme samá tržiště. Na zlatém trhu, kde se prodávají zlato a drahokamy, nemáme toho moc nenakoupit. Kolem nás je rušné město a teploty začínají nabírat oproti dni příjemných hodnot, to znamená asi tak 35 až 40 stupňů Celsia. Po cestě se ještě chceme stavit do Twin Towers, kde mají být vyhlášené restaurace.

Dubai Twin Towers

Dubai Twin Towers, nebo také Deira Twin Towers je obchodní centrum v podobě dvou mrakodrapů (dvojčat). Twin Towers se nachází ve čtvrti Deira v emirátu Dubaj, proto se také označují někdy jako Dubai Twin Towers, jindy jako Deira Twin Towers. V obchodním centru, jak již název napovídá, jsou samozřejmě obchody, ale také restaurace a další „atrakce“ běžné v obchodních centrech. Právě restaurace nás zajímají. Podle turistických průvodců a někdy i dost renomovaných, mají být právě zde vyhlášené restaurace. Bohužel nic takového jsme na místě nenašli. V obchodním centru Dubai Twin Towers byly v podstatě jen běžné fastfoody. Možná jsme špatně hledali, i když je to dost nepravděpodobné. Zbývá dodat, že jsme byli ve třetím poschodí, kam nás turistický průvodce nasměroval. Bylo zde sice několik restaurací a v jedné z nich jsme i povečeřeli, ale vše připomínalo spíše fastfood, například jsme měli umělohmotný příbor.

Zlatý trh (Gold Souk)

Zlatý trh, v originále Gold Souk, je velká, samozřejmě klimatizovaná, budova, ve které jsou malé obchůdky se zlatem a drahokamy. V podstatě se jedná o velkou demonstraci bohatství místních šejků. I když zlaté šperky se zde dají koupit poměrně levně.

Kromě tradičních šperků, jako jsou třeba náušnice, řetízky, náramky, náhrdelníky, prsteny a podobně jsou zde také například celé částí oblečení ze zlata. U některých modelů si až říkám, k čemu vlastně jsou. Pokud jsou určeny pro místní ženy, tak si je sice oblečou, ale poté stejně zakryjí burkou.

Vystavené zboží - Zlatý trh (Gold Souk), emirát Dubaj

Obr. 1. Vystavené zboží – Zlatý trh (Gold Souk), emirát Dubaj

V Gold Souk se procházíme a vychutnáváme si hlavně klimatizaci. Občas si něco i vyfotíme, s čímž zde není problém. Zajímavý kontrast nastává, když opouštíme Gold Souk a vycházíme na ulici. Kousek od trhu s kořením na hlavní pěkně osvětlené ulici je odbočka na boční ulici směřující někam do anonymity tmy. Pár metrů od začátku cesty na místě, kde lze z hlavní cesty dobře vidět leží uprostřed boční silnice chcíplá kočka a nikdo nijak neřeší, že by se asi měla odklidit. Zajímavý kontrast s bohatstvím a hlavně pořádkem, které je o pár metrů dále.

Na hlavní cestě potkáváme občas „obchodníky“, patrně Indy, kteří se nám na ulici snaží prodat elektroniku. Při našem pobytu v emirátu Dubaj podobné lidi potkáme ještě mnohokrát. V podstatě se procházejí po ulici, zastavují se před lidmi (cizinci) a nahlas říkají značky, nebo výrobky. Ipod, PlayStation a tak dále. Mám pocit, že je všichni říkají ve stejném pořadí. Jako by snad byli jedna skupina a vše měli stejně naučeno zpaměti.

Chvíli se ještě procházíme ulicemi a nasáváme atmosféru noční Dubaje. Poté bereme taxi a přesouváme se do hotelu. První den v Dubaji končí.

Fotogalerie Dubaj 2011

Více fotografií můžete vidět ve fotogalerii Dubaj 2011.

článek je součástí seriálu: Pohádky tisíce a jedné noci 2011

V srpnu roku 2011 jsem společně s Milanem, Stáňnou a Michaelou navštívil emirát Dubaj ve Spojených Arabských Emirátech.


diskuse

vložit nový příspěvek