Ski Dubai

Lyžování na sněhu uprostřed pouště? A proč ne, jsme přece v Dubaji. V článku budu vyprávět o návštěvě lyžařského areálu Ski Dubai.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Mall Of Emirates

Přijíždíme do obchodního domu Mall Of Emirates a ihned se začínáme zajímat o „lyžařský areál“ Ski Dubai. Proč si nezalyžovat na sněhu uprostřed pouště.

Ski Dubai

Ski Dubaj je velká hala, která je součástí obchodního centra Mall Of Emirates, se kterým má i společnou jednu stěnu se skleněnými okny, kterými se lze oboustranně dívat. V hale Ski Dubaj je udržovaná teplota kolem bodu mrazu a je v ní uměle vytvořený sníh. Navíc celá hala je nakloněná, takže se vlastně jedná o zasněžený kopec, na kterém je možné lyžovat. A to vše ve Spojených Arabských Emirátech, v podstatě na poušti. Venkovní teploty se v létě pohybují kolem 45 stupňů a zde je takový malý prostor vychlazený na teplotu, při které se udrží sníh. A to vše pro zábavu, aby si i Arabové ze Spojených Arabských Emirátů, případně turisté, mohli zalyžovat. Být zde Al Gore nebo jiný ekolog, dostal by infarkt.

Nechybí zde samozřejmě vleky, černá sjezdovka a za plného provozu i stánky s teplým čajem pro zahřátí a restaurace, dalo by se asi říci horská chata, mám-li použít parafráze na běžnému Evropanovi známé věci.

Nás však čeká nemilé překvapení. U vstupu do Ski Dubai se dovídáme, že Ski Dubai je zavřený, protože právě probíhá z důvodů rekonstrukce asi měsíční odstávka lanovek. A to je velké zklamání. Jednak jsme si přes půl světa vezli teplé oblečení a hlavně nás nyní čekala perspektiva několika hodin prohlížení obchodů v obchodním době. Z čehož byla hlavně mužská část výpravy dost špatná. Chodíme tedy alespoň kolem skleněných stěn, díváme se dovnitř a alespoň přes sklo trochu fotíme. V areálu je poměrně dost lidí, až si říkám, že to přece nejsou všechno dělníci a údržbáři, kteří tam pracují. Jdeme si tedy zpět ke vstupu do Ski Dubai vyjasnit, jak je to s tím uzavřením areálu.

Zjišťujeme, že původně došlo k nedorozumění. Sice vleky nejezdí a tedy není možné lyžovat (anglicky ski) , ale jinak do areálu Ski Dubaj je možné jít. Za cenu, ve které není ski pas na vleky a půjčení lyžařské výbavy. V areálu je i mnoho jiných atrakcí. Hned se nám rozzáří očka radostí. Tedy jen některé. Ženskou část výpravy nabídka příliš neoslovila a například bobování, koulování a podobně je moc neláká. Přednost dají prohlídkou obchodů.

Vydáváme se tedy do útrob Ski Dubai. V ceně vstupného je i zimní oblečení. Kdyby jsme si koupili i ski pas, to by samozřejmě musely jezdit lanovky, tak je v ceně i lyžařská výbava. Co však není v ceně, je čepice, šál a rukavice. Tyhle věci nejdou půjčit. To jsme věděli už z domu, a proto si na dovolenou do Dubaje vezli každý čepici, šál a rukavice. Jako zimní oblečení je zde myšlená zimní bunda a kalhoty. Vlastně taková kombinéza.

Ski Dubai - bobová dráha

Obr. 1. Ski Dubai – bobová dráha

V šatně se převlékáme do půjčené zimní kombinézy a své věci uzamykáme v přidělené skříňce. Trochu mi to připadá jako bych u nás šel na bazén. V samotném areálu Ski Dubai je samozřejmě sníh. Vznikl pochopitelně umělým zasněžováním. Krom vypnutých lyžařských vleků je zde také ledová jeskyně, kde je možné se procházet a ve které je i různě osvětlovaná ledová socha. Samozřejmě fotíme jak o duši. Dále krátká bobová dráha, kterou samozřejmě několikrát sjedeme. Také nevynecháme malý svah, kde je možné sjíždět na pneumatikách. Na kopec, ze kterého se na pneumatikách sjíždí nás vyveze pojízdný pás.

Ski Dubai - ledová jeskyně

Obr. 2. Ski Dubai – ledová jeskyně

Zdání zimy na horách dokresluje vedle umělého sněhu také několik málo umělých jehličnatých stromů a skály. A jen tak volně položená kabinka lanovky, do které je možné si sednout. Podívám-li se přes sklo do Mall Of Emirates, uvidím pěkně naaranžovaný krb s umělým ohněm, u kterého je stůl a křesla, dokonalá iluze navozující pocit, že jsem někde v zimě na horách. Málo komu v ten okamžik dojde, že oheň je jen nakreslený, že dotyčný je v tom okamžiku v podstatě v lednici, za sklem je „pouze“ klimatizovaný prostor a mimo něj je kolem čtyřiceti pěti stupňů.

Ski Dubai

Obr. 3. Ski Dubai

Vydovádění vylezeme z Ski Dubai těsně před večerní modlitbou. To znamená chvíli před okamžikem, kdy bude možné jíst a pít. Místní lidé (usuzuji podle oblečení) již obsadili restaurace a u stolů čekají na večerní modlitbu, která se co nevidět začne linout z reproduktorů. Právě po večerní modlitbě začínají ramadánovské hostiny, což je pro muslimy významná společenská událost, kdy se sejde celá rodina a hoduje se. Je až problém najít místo, dokonce místo nenajdeme hned. Nakonec ale také usedáme a jíme a pijeme, co hrdlo ráčí.

Chvíli přemýšlíme co dál. Nakonec se rozhodneme ještě navečer zajet do dalšího obchodního centra, do Dubai Mall, kde jsme byli včera večer a opět zde shlédnout Dubajskou fontánu. Tentokrát nejedeme taxikem, ale metrem. Metro však nejde přímo k Dubai Mall a musíme přestoupit na autobus. To nám způsobí trochu problémy, protože si nejsme jistí, jestli lístek na metro platí i na autobus. Nakonec ale nic neřešíme a jedeme. Autobus je dost plný.

Dubajská fontána je opět fenomenální a stálo zato se sem vracet. Dubajská fontána (Dubai fontan) byla tématem již dřívějšího článku.

Z Dubai Mall se vracíme metrem na hotel. Při cestě zpět si všimneme celkem i vtipné věci. Jedna z elektronických informačních cedulí na nástupišti, která má informovat o příjezdech a odjezdech vlaků, měla právě „modrou smrt“. Modrá smrt je taková ta modrá obrazovka, kterou znají uživatelé operačního systému Windows, hlavně tedy starších verzí, dnes se již často nevyskytuje. Ani nevím, kdy jsem jí naposledy viděl. Uživatelé znalí modré smrti vědí, že nezbývá nic jiného, než reset a znovu spuštění počítače a operačního systému. Holt nic není dokonalé, ani dubajské metro. Trochu znepokojující je však fakt, že vlakové soupravy neřídí člověk, ale počítač.

Fotogalerie Dubaj 2011

Více fotografií můžete vidět ve fotogalerii Dubaj 2011.

článek je součástí seriálu: Pohádky tisíce a jedné noci 2011

V srpnu roku 2011 jsem společně s Milanem, Stáňnou a Michaelou navštívil emirát Dubaj ve Spojených Arabských Emirátech.


diskuse

vložit nový příspěvek