Island- Vatnajokull a Skoga

Po téměř dvanácti hodinách spánku jsme se probudili do sluníčka. Po obvyklých ranní procedurách jsme nastoupili na zdarma transport traktorem na druhý břeh...

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

    5. den – středa 15.8.

    Po téměř dvanácti hodinách spánku jsme se probudili do sluníčka. Po obvyklých ranní procedurách jsme nastoupili na zdarma transport traktorem na druhý břeh. Traktor měl přívěs, do kterého se vešlo 7 lidí i s batohy – nejdříve nás průvodčí usadila, ale pak si všimla, že přívěs jaksi zapomněla připojit ke traktoru a tak museli všichni složitě sesedat. na druhý pokus se ale vše zdařilo. Traktoristka měla taky doma dvě mláďata polární lišky, kterým lovec zastřelil rodiče, a tak mláďata dívce věnoval. Po převozu jsme vyrazili konečně na trek – nejprve údolím řeky, pak cesta začala ale strmě stoupat po krásných zelených kopečcích, ale přímo směrem k ledovcům, jako by ani Islanďané neznali serpentiny. Brzo zelené kopečky vystřídala černá pláň. Po ostrém výstupu na nejvyšší horu v okolí jsme se ocitli přímo v sedle mezi dvěma ledovci Myrdalsjokull a Vatnajokull. Nahoře foukal silný severák, nám ale naštěstí do zad (jedna z výhod volby směru z Thorsmorku do Skogaru), takže jsme s našimi batohy měli občas problém udržet rovnováhu na cestě. Po sněhových polích a písečných pláních jsme dorazili až k přístřešku, kde jsme poobědvali. Pak už nás čekal jen sestup – díky větru dost únavný – nejprve po silnici, pak podél krásné řeky Skoga, s mnoha úžasnými vodopády s tím největším Skogafossem (62m) na konec u pobřeží. Bylo to krásné, ale i dlouhé – na konci jsme šli silou vůle – těch dnešních 25 km bylo náročných, naštěstí opět v neuvěřitelně pěkném počasí, takže jsme nakonec spálení až hrůza. Kemp byl hned u vodopádu Skogafoss, za příspěvek na chudé Islanďany 700 ISK na osobu. U kempu je obchod, kde jsme si koupili asi nejdražší pivo v našem životě – ale Viking nám po té dřině chutnal.

    Vodopád na řece Skoga

    Obr. 1. Vodopád na řece Skoga

    6. den – čtvrtek 16.8.

    Ráno jsme vstávali v 8.30, a po sbalení jsme poprvé bez batohů, které jsme nechali ve stanu,  šli navštívit lidové muzeum ve Skogaru. – jedno z nejvýznamnějších muzeí  na Islandu, dokládající všechny aspekty života zdejších obyvatel – zahrnovalo expozici o řemeslech, bydlení, rybaření, dopravě, a další. Dokonce jsme potkali zakladatele muzea, který vystavené exponáty začal sbírat už ve svých 14 letech – dnes to je již stařičký pán diskutující s turisty a hrající na vystavené hudební nástroje. Ve 14.15 jsme sedli na autobus a za 2.800 ISK na osobu se vezli do Reykjavíku se zastávkou u vodopádu Seljalandsfoss, přičemž se dalo jít i za něj. V Reykjavíku směřujeme do již známého kempu, kde jsme si dali večeři a neomezeně dlouhou teplou sprchu, za kterou jsme nemuseli nic extra platit. A bodla. Jen standardně k počasí – opět skvělé – že by na Islandu opravdu nepršelo?

    článek je součástí seriálu: Island 2007

    V létě roku 2007 se manželé Pohlodkovi vydali na cestu po Islandu.


    diskuse

    vložit nový příspěvek