Island- Reykjavík

Po další porci vydatného spánku jsme se vydali do ruchu hlavního města dle doporučeného itineráře pana Lonelyho – podél pobřeží k soše vikingské lodi...

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

7.den – pátek 17.8.

Po další porci vydatného spánku jsme se vydali do ruchu hlavního města dle doporučeného itineráře pana Lonelyho – podél pobřeží k soše vikingské lodi a pak vzhůru ke kostelu Halgrimskirkja – dominantě města, kde jsme šťastnou náhodou stihli koncert barokní koncert hudby od Buxtehudeho. Taky jsme šli nahoru na věž s krásnou vyhlídkou na město (350 ISK/os.). Dále jsme pokračovali do historického centra, kde jsme obešli hlavní pamětihodnosti. V 15.00 jsme šli na film o sopkách (1 150 ISK/os.) – tzv. Volcano show – velmi zajímavý dokumentární film o sopečné činnosti na Islandu. Pak následoval ještě nákup u růžového prasátka (nákupní dům Bónus) a na registrační místo na maratón. Tam jsme si dali i večeři v podobě pasta party. Reykjavík jsme zhodnotili jako zajímavé město, ale ve srovnání s jinými metropolemi docela malé a nevýrazné.

Reykjavik

Obr. 1. Reykjavik

8.den – sobota 18.8.

Ráno jsme vstávali do mrazivého počasí –všude jinovatka, zima, ale slunečno. Start reykjavíckého maratonu byl již v 9.10, takže jsme z kempu vyráželi už v 8.00, abychom neměli spěch. Pak jsme již procházeli klidnými a uklizenými ulicemi. Na společném startu maratonu a ½ marathonu bylo asi 1 500 běžců a všech nesoutěžních běhů se zúčastnilo na 5 000 běžců. Atmosféra podél celé trati byla příjemná a veselá. Velká část trasy vedla podél moře, kde svítilo sluníčko a odráželo se od hladiny. Honza doběhl v čase 3h31min. Poté jsme si dali Pylsur (islandská pochoutka – v podstatě obyčejný párek v rohlíku s osmaženou cibulkou, což je nicméně zajímavá inovace) a šli do kempu. V 16.00 nás vyzvedla Lenčina spolužačka ze střední školy s přezdívkou Ratata, která se tu provdala – vzala nás nejprve do přístavu do bistra Sea Baron, kde jsme ochutnali čerstvé ryby (a velryby) na špejli s výborným kořením – každopádně doporučujeme navštívit – a pak do kavárny v A Huisu na šálek Café latte. V rámci okružní jízdy jsme zajeli na Perlan (muzeum a luxusní restaurace), k Ratatě domů a pak zpět do kempu. Díky Ratatě jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí o Islandu, životě, kultuře a muzeích a strávili večer v lidmi přeplněném centru města.

článek je součástí seriálu: Island 2007

V létě roku 2007 se manželé Pohlodkovi vydali na cestu po Islandu.


diskuse

vložit nový příspěvek