Island- Godafoss, Modrá laguna

Po klidné noci bez much a komárů jsme vyrazili na okružní jízdu kolem jezera Mývatn. První zastávkou byla jeskyně Grjótagjá

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

13. den – čtvrtek – 23.8.

Po klidné noci bez much a komárů jsme vyrazili na okružní jízdu kolem jezera Mývatn. První zastávkou byla jeskyně Grjótagjá, naplněná horkou vodou (bohužel až příliš – kolem 50 stupňů), nicméně pozoruhodná zastávka. Pokračovali jsme k unikátním skalním sopečným útvarům z lávového kamene Dimmuborgir, odkud jsme pěšky pokračovali na kráter Hvannfell(asi 1 km) a zase zpět – obě místa stála zato. Cesta pokračovala po směru hodinových ručiček dále k pseudokráterům u městečka Skútustadir, z čehož se vyklubala příjemná procházka u jezera. Protože jsme byli celí ofoukaní, zašli jsme na 2 kávy za cenu jedné a využili tak islandské zvyklosti nalít druhý šálek kávy zdarma poté, co se úspěšně poperete s tím prvním. Nakonec jsme na západní straně jezera zdolali horu Vindbelgjarfjall (529 m.n.m.), ze které byl krásný výhled na jezero a pseudokrátery. Pak už jsme nabrali zpáteční směr k Reykjavíku, přerušený jednou zastávkou u vodopádu Godafoss (vodopád Bohů). Pro nocleh jsme zastavili v nám již známém kempu Varmahlíd, kde nás čekala útulná teplá stodola předělená na kuchyňku, pobytová místnost a termální minibazén. K večeři jsme měli čočku, Jarda se má tak na co těšit, však je to také jeho poslední den v naší společnosti.

Godafoss

Obr. 1. Godafoss

14. den – pátek – 24.8.

Ráno jsme při snídani vyhodnotili kemp ve Varmahlídu jako nejlepší z těch, které jsme navštívili. Pak jsme nasedli do Jardy a uháněli směr Modrá laguna se zastávkou na oběd a nákup v Borgarnes. Jako dárky doporučujeme, kromě již zmíněného rybího tuku, sušené ryby a teplé ponožky z Bónusu – jsou to ty samé jako v turistických obchodech, ale za poloviční cenu. Do Modré laguny jsme dorazili kolem 15.30 a další 3 hodiny jsme v tomto futuristicky zařízeném akvaparku s výhledem na elektrárnu a lávová pole relaxovali (cena 1800 ISK/os.) – opravdu nejlepší, ale taky nejdražší termál ze všech. Večeři jsme si uvařili v kempu Alex asi 1 km od letiště, pak už jen vrátili auto a do rána přečkali na letišti až do ranního odletu.

Modra laguna

Obr. 2. Modra laguna

Byla to bezvadná dovolená a ačkoliv Island je země drahá jako válka, rozhodně to zato stálo.

článek je součástí seriálu: Island 2007

V létě roku 2007 se manželé Pohlodkovi vydali na cestu po Islandu.


diskuse

vložit nový příspěvek