Fort Augustus

Fort Augustus je malé městečko na břehu světoznámého jezera Loch Ness, ve kterém snad i žije něco hodně zvláštního a tajemného. Anebo jsou to jen pověsti?

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Fort Augustus

Do malého městečka Fort Augustus přijíždíme později odpoledne. Auto zaparkujeme na placeném parkovišti poblíž supermarketu Londis a vydáme se právě do onoho supermarketu Londis nakoupit. V areálu supermarketu je také sportovní obchod a hlavně malý obchůdek se suvenýry. Je až neuvěřitelné, kolik je zde k vidění Lochnesských příšer. Plyšových, plastových, chodících, na obrazech, jako motiv na trikách , hrncích, zkrátka na všem možném. Jen tu jedinou živou Nessie jsme nejen v obchodě, ale ani v jezeře nespatřili.

V obchodě nakoupíme zásoby potravin opět na nějakou delší dobu, zaneseme je do auta a vydáme se směr nedaleké jezero Loch Ness. Procházíme přes most Fort Augustut bridge vedoucí přes řeku River Oich a pak po pár metrech přes další, tentokrát nepojmenovaný most vedoucí přes Calendonian Canal. Nějak moc nevnímáme detaily, proto si ani neuvědomujeme, že v Calendonian Canal se na jedné straně mostu, z našeho pohledu napravo, nacházejí čekající jachty. Brzy zjistíme na co čekají.

Fort Augustus, Skotsko

Obr. 1. Fort Augustus, Skotsko

Až přejdeme přes most, rozhlížíme se, jak se podél Calendonian Canal dostat k jezeru Loch Ness. Poměrně brzy zjistíme, že po této straně Calendonian Canal to půjde dost ztěžka. Rozhodneme se vrátit na druhý břeh, když u vstupu na most se nás nějaký místní člověk zeptá, jestli jdeme přes most. Řekneme mu, že hledáme cestu k jezeru (lake), vtipně nás upozorní, že jsme ve Skotsku, kde nejsou žádné lakes, ale jen lochs. Ukáže nám kudy jít, musíme přes most a říká nám, ať přejdeme rychle, protože se za chvíli most uzavírá. Závory už brání autům v cestě na most a za námi dotyčný zavírá bránu pro chodce. V tom nám to dojde. Most je „vysunovací“ a nyní se „zasune“, aby lodě čekající na jedné straně mostu, mohly přejet do jezera Loch Ness. Se svými stožáry by se totiž pod most nevešly. Rychle přejdeme přes most a následně celou událost „stažení mostu“ sledujeme. Poté, co lodě proplují, zahneme za mostem na ulici Canal Side, jak nám poradil onen pán a poté na chodníku podél Calendonian Canal dojdeme až na konec malého poloostrova k přístavnímu molu. Stojíme před slavným jezerem Loch Ness.

Loch Ness

Na informační ceduli se dočítáme, že nejhlubší změřená hloubka jezera Loch Ness je 227 metrů (745 stop), což je srovnatelné s lidskou pyramidou o výšce přibližně 149 lidí. Délka jezera je 37 kilometrů (23 mil), což na informační ceduli přirovnávají k délce 4000 Lochnesských příšer. Vycházejí z faktu, že pokud Lochnesská příšera existuje, má asi 9 metrů. Také se dovídáme, že objem jezera je 7,447 miliónů metrů krychlových (263000 miliónů krychlových stop). Do takového objemu by se podle informační cedule vešla 10 krát celá lidská populace. I když tohle přirovnání se mi nějak nezdá. Pravda ale je, že jezero Loch Ness je opravdu velké.

Loch Ness, Skotsko

Obr. 2. Loch Ness, Skotsko

Dále je zde na obrázku nakreslen průřez horou vedle jezera a u průřezu nakresleno několik staveb. Například New Yorský mrakodrap Empire State Building, který je menší než nakreslená hora a u něj je popis, že 85 miliónů lidí vylezlo na vrchol mrakodrapu ve výšce 443 metrů, aby obdivovali výhled po okolí, ale výhled na Loch Ness z vrcholu Meall Fuar-mhonaidh je o hodně působivější. Dále je zde vrchol srovnáván s nejvyšší pyramidou v Egyptě, která měří 147 metrů a také je zde nakreslená a zmíněná úchvatná katedrála svatého Pavla v Londýně, která kdyby se se svou výškou 111 metrů přesunula doprostřed jezera Loch Ness, nedosáhla by svým nejvyšším místem ani k polovině hloubky jezera.

Historie Fort Augustus

Původní pevnost Fort Augustus, později klášter, nyní hotel - Skotská vysočina

Obr. 3. Původní pevnost Fort Augustus, později klášter, nyní hotel – Skotská vysočina

Dále se na informační ceduli dovídáme, že pevnost Fort Augustus vznikla v roce 1729 jako část vojenské pevnostní sítě navržené k potlačení rebelie horalů (Highlanderů). Roku 1867 koupil pevnost lord Lovat a jeho syn jí roku 1876 daroval Benediktinskému opatství. Až v rukou Benediktů získala pevnost svou současnou tvář včetně věže s hodinami. I přes úpravy, které provedli Benedikté, jsou v areálu bývalé pevnosti vidět staré části  budov z éry před Benedikty. Roku 1999 mniši definitivně opustili pevnost a od té doby budova poskytuje luxusní ubytování. Bývalá pevnost je přímo naproti nám přes kanál Calendonian Canal.

Více o samotném jezeru Loch Ness až v příštím díle.

článek je součástí seriálu: Road trip Skotskou vysočinou 2016

Začátkem srpna roku 2016 jsme já, Milan a Honza vyrazili na Skotskou vysočinu, kterou jsme celou projeli půjčeným autem.


diskuse

vložit nový příspěvek