Eilean Donan

Prvním cílem dnešního dne je ostrov Eilean Donan se slavným hradem Eilean Donan Castle, známým z mnoha filmů, například z filmu Highlander.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Ráno se probouzíme, nasnídáme se, sbalíme stan a vyrážíme autem směrem k malé vesnici Dornie, poblíž které se nachází jezero Loch Duich s ostrovem Eilean Donan a hradem Eilean Donan Castle. Dalo by se říci, že počasí se přes noc mírně umoudřilo. Už nefouká tak silný vítr. Stále je ale zataženo a občas mírně poprchává.

Loch Duich

Po cestě A87 přijíždíme k poměrně dlouhému jezeru Loch Duich, po jehož pravém břehu vede cesta. Na jezeře Loch Duich, ovšem až na jeho druhém konci, se nachází malý ostrov Eilean Donan (Ostrov Donan), pojmenovaný po keltském svatém jménem Donan of Eigg. Ostrov je s pevninou spojen mostem a na ostrově se nachází hrad Eilean Donan Castle.

Eilean Donan Castle

Kousek od mostu na ostrov Eilean Donan se nachází parkoviště a turistické informační centrum. Dají se zde koupit různé suvenýry a také vstupenka na hrad. Přes most mohou už jen platící návštěvníci. Z informační cedule u informačního centra se dovídáme, že ostrov Eilean Donan je obydlen již od roku 618, kdy zde žil právě onen svatý Donan of Eigg. Hrad Eliean Donan Castle byl na ostrově postaven až roku 1214 rodinou MacKenziů (Mackenzie). Hrad byl roku 1719 zničen při jakobitském povstání a na dlouhou dobu po něm zbyly jen ruiny. Až počátkem 20. století byl opraven, spíše by se mělo říct znovu postaven, podle původních plánů. Hrad nyní vlastní rodina MacRaeových (MacRae).

Eilean Donan Castle

Obr. 1. Eilean Donan Castle

Na informační ceduli se rovněž píše, že v okolí ostrova byla dříve nalezená část spony z  doby železné. Artefaktů z doby železné bylo v okolí nalezeno více, což svědčí o daleké historii osídlení této oblasti. Rovněž se informační cedule dovídáme, že na březích jezera Loch Duich napsal Gavin Maxwell knihu Ring of Bright Water. Nebudu si hrát na intelektuála. jméno tohoto spisovatele a přírodovědce, stejně jako název jeho díla, slyším poprvé v životě. Při hledání informací pro tento článek jsem se snažil najít informace, za bylo dílo Ring of Bright Water přeloženo do češtiny (a jak by se tedy mělo jmenovat) a patrně přeloženo nebylo.

Eilean Donan Castle

Obr. 2. Eilean Donan Castle

V okolí ostrova Eilean Donan se spojují 3 jezera:

Právě fakt, že jezero Loch Alsh je propojeno s mořem, je příčinnou, že voda v okolí Eilean Donan je mírně slaná a v ovzduší je cítit sůl, jak bývá obvykle cítit u moře. To může vést k mylnému závěru, že Eilean Donan se nachází na moři, ale není tomu tak. Od moře, po jezeru Loch Alsh připlula britská vojenská fregata, která hrad dobyla a vzbouřené jakobity porazila.

Eilean Donan Castle

Obr. 3. Eilean Donan Castle

O hradu Eilean Donan Castle se říká, že je jeden z nejkrásnějších ve Skotsku. Také se objevil v mnoha filmech z nich nejznámější je asi Highlander. Zajímavostí jistě je, že jedna část hradu, která je veřejnosti nepřístupná, je stále obyvatelná příslušníky rodiny současných vlastníků a jejich přátel. Přesněji, není obývaná pořád, ale slouží jako letní sídlo pro občasné návštěvy. Dalo by se říct, taková letní chata.

Do prostor, kde se platí vstupné se nevydáme. Uděláme mnoho fotek a pokračujeme dále.

Dornie

Za nedalekou vesnicí Dornie přejedeme most přes Loch Long a za mostem se ještě zastavíme udělat několik fotek hradu Eilean Donan Castle jednak z druhé strany a hlavně z větší dálky. Dornie není od ostrova daleko. První domy této vesnice byly vidět již od hradu.

Eilean Donan Castle se halí do mlhy

Obr. 4. Eilean Donan Castle se halí do mlhy

Poté pokračujeme dále po silnici A87 směrem k ostrovu Skye.

článek je součástí seriálu: Road trip Skotskou vysočinou 2016

Začátkem srpna roku 2016 jsme já, Milan a Honza vyrazili na Skotskou vysočinu, kterou jsme celou projeli půjčeným autem.


diskuse

vložit nový příspěvek