Edinburský hrad a Staré Město

Po prohlídce volně přístupné části Edinburského hradu se vydáme přes Královskou míli (The Royal Mile) na prohlídku centra Starého Města.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Projdeme hradní bránou a ocitáme se na nádvoří hradu. Je zde poměrně dlouhá fronta lidí kupujících lístek. My se ale rozhodneme, že do placené části nepůjdeme. Prohlédneme si pouze veřejnou část, která je přístupná bez vstupného. Kromě mnoha zajímavostí stojí za zmínku i pěkný výhled z hradeb hradu na Edinburgh. Škoda, že zrovna začíná, jak je ve Skotsku zvykem, pršet. Na focení to moc není.

Hradby Edinburského hradu

Obr. 1. Hradby Edinburského hradu

Edinburský hrad (130 m. n. m.)

Hrad v Edinburghu je postaven na 130 metrů vysoké čedičové skále jménem Castle Rock (Hradní skála). Datum postavení prvního hradu na Castle Rock je nejasný, předpokládá se, že první opevnění zde stálo již v sedmém století. Sídlem skotského krále se Edinburský hrad stal až za vlády skotského krále Davida I (1085 – 1153). Nejstarší dochované části hradu jsou až z 12. století, tedy přibližně z doby, kdy se z hradu stalo sídlo krále.

Nádvoří Edinburského hradu

Obr. 2. Nádvoří Edinburského hradu

V areálu hradu se nachází také vojenské muzeum, které se v originále jmenuje Scottish National War Museum (Skotské národní vojenské muzeum). V hradu se nachází také skotské korunovační klenoty a kámen Stone of Destiny (Kámen osudu), na kterém byli korunování skotští králové.

The Roayal Mile

Poté, co se projdeme přístupná místa v hradu vycházíme opět hradní branou ven. Právě u bran hradu začíná tak zvaná Královská míle (The Royal Mile), což je skupina na sebe navazujících ulic Castlehill, Lawnmarket, High Street, Canongate vedoucích od hradu k Holyroodskému opatství. Jak název napovídá, jedná se o bulvár dlouhý přibližně jednu míli a vedoucím historickou částí Starého Města (Old Town). The Royal Mile je v podstatě centrum Starého Města.

Royal Mile (Královská Míle) - centrum Starého Města, Edinburgh

Obr. 3. Royal Mile (Královská Míle) – centrum Starého Města, Edinburgh

Přes parkoviště Esplande přejdeme na ulici Castlehill, která na nejbližší křižovatce plynule přejde na ulici Lawnmarket a ta se po chvilce změní na High Street. Na bulváru se nacházejí různé obchody určené převážně pro turisty. Najdeme zde všelijaké suvenýry, včetně třeba i plyšových Lochnesských příšer a samozřejmě několik obchodů se skotskou whisky. Na ulici nechybí asi různí pouliční umělci, kteří předvádějí kde co a nevyžene je ani již v podstatě dost hustý déšť. Překvapuje mě, jak moc lidí zde je. Nejsem schopen říct, jestli množství lidí nějak souvisí s probíhajícím festivalem, nebo je tento stav normální.

Projdeme se celou královskou mílí a začneme směřovat opět přes nádraží Edinburgh Waverley na Calton Hill.

článek je součástí seriálu: Road trip Skotskou vysočinou 2016

Začátkem srpna roku 2016 jsme já, Milan a Honza vyrazili na Skotskou vysočinu, kterou jsme celou projeli půjčeným autem.


diskuse

vložit nový příspěvek