Doroťanka

Z vrcholu Bobek pokračuji po červené turistické značce přes osadu Konečná do osady Doroťanka, kde se nachází stejnojmenná turistická chata. Tím ukončím první den mého výletu, na Doroťance přespím.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Bobek (855 m. n. m.)

Od rozcestí Bobek pokračuji po červené turistické značce vedoucí po hraničním hřebeni. Dle rozcestníku je další nejbližší rozcestí Konečná. Cesta vede více méně po rovině, hřeben nemá větší rozdíly mezi vrcholy a sedly. Až těsně před Konečnou začne malý kousek znatelného klesání.

Konečná (711 m. n. m.)

Konečná je horská osada náležící obci Bílá. Jedná se o významnou osadu ve významném sedle, protože tudy vede asfaltová silnice vedoucí přes hraniční hřeben. Na této cestě je hraniční přechod BíláKlokočov. Také zde, právě po hlavní asfaltové cestě, jezdí autobusy.

Na turistickém rozcestníku je patrná další nekonzistence údajů. Směrem zpátky je dle rozcestníku vrchol Bobek vzdálen 3,5 kilometrů. Opačným směrem to ale byly 4 kilometry. Podle času, který jsem šel, bych typoval, že je to více. Kromě červené turistické značky, po které jsem přišel a také budu pokračovat, zde začíná modrá turistická značka vedoucí přes Údolí Černé k chatě Švarná Hanka na Grůni. Na druhou stranu vede rovněž zde začínající zelená turistická značka, která směřuje na Slovensko na Turzovku. Pokud se dá alespoň trochu věřit poněkud nekonzistentním údajům na rozcestníku, pak Bumbálka, kde jsem začal, je vzdálena 13 kilometrů po červené turistické značce.

Osada Konečná - Moravskoslezské Beskydy

Obr. 1. Osada Konečná – Moravskoslezské Beskydy

Na Konečné mě přepadne malá přeháňka před kterou se schovám pod stříškou místního bufetu. Rozhoduji se co dál. Ještě ráno jsem nebyl plně rozhodnut, jestli z Konečné nepojedu autobusem domů, místo abych pokračoval dále a prodloužil tím výlet na dva dny. Mohl bych jet autobusem, nebo přes Údolí Černé sestoupit do Starých Hamrů a dále jet rovněž autobusem. Jezdí tam více autobusů než zde. Protože autobus už nejede a hlavně se mi chce jít dále, zbývá dořešit, jestli na nedaleké chatě Doroťanka bude místo pro nocleh. Nocleh ověřím a zarezervuji jedním telefonátem a po krátkém dešti pokračuji dále po červené turistické značce.

Na informační ceduli se dovídám, že celnice a tím pádem i hraniční přechod, bývala v těchto místech už za Rakousko-Uherska. Nová celnice od roku 1993 je dnes již  opuštěná.

Osada Doroťanka - Moravskoslezské Beskydy

Obr. 2. Osada Doroťanka – Moravskoslezské Beskydy

Dle rozcestníku je chata Doroťanka vzdálena 3,5 kilometru. Projdu osadou a opět vstoupím do lesa.

Doroťanka

Asi za hodinu pohodové chůze přicházím k osadě Doroťanka, kde se nachází stejnojmenná turistická chata. Z informační cedule se dovídám, že osada Doroťanka se nachází na místě původních objektů sloužící pro ostrahu historické moravsko-uherské hranice, kde se nacházely usedlosti strážců hranic, ale i pašeráků.

Doroťanka – turistická chata (700 m. n. m.)

Chata Doroťanka - Moravskoslezské Beskydy

Obr. 3. Chata Doroťanka – Moravskoslezské Beskydy

V chatě Doroťanka končí dnešní část mého výletu. Ubytuji se na pokoji a zavítám na večeři. Doroťanka je turistická chata, které je přímo ideální na přespání na jednu noc při vícedenním výšlapu, nebo také také při vícedenním cyklistickém výletu.

 

 

článek je součástí seriálu: Cesta přes hraniční hřeben v Beskydech 2017

Na dva červencové státní svátky roku 2017 jsem se rozhodl udělat si dvou denní tůru v Moravskoslezských Beskydech po hraničním hřebenu mezi Českou republikou a Slovenskem. Cesta vedla ze sedla Bumbálka až na Bílý kříž, kde jsem opustil hraniční hřeben a vydal se na Grůň.


diskuse

vložit nový příspěvek