Creek Park a Spike Souk

První celý den v emirátu Dubaj ještě ani z daleka nekončí. Vydáváme se do relaxačního centra Creek Park a poté na trh s kořením Spike Souk. Čeká nás vyhlídková jízda lanovkou a smlouvání o cenách.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Po krátkém odpoledním odpočinku voláme taxi a vyjíždíme směrem k veřejnému parku Creek Park.

Creek Park

Creek Park je relaxační park plný zeleně, klidu a míst vhodných pro odpočinek. Taxi nás přivede před jeden z mnoha vchodů, kde zaplatíme vstupné 5 Dirhamů a vcházíme dovnitř. Park je opravdu velmi rozlehlý a obsahuje velké plochy zeleně s umělým zavlažováním. Sám si říkám jaký musí být problém udržet v místních teplotách trávníky „živé“. Kromě trávníku jsou zde také palmy. Creek Park se nachází kousek od zátoky v emirátu Dubaj. Odtud také jeho název, slovo creek znamená zátoka.

Já (Radim Dostál) v Creek Park v emirátu Dubaj

Obr. 1. Já (Radim Dostál) v Creek Park v emirátu Dubaj

V Creek Parku je možné se svézt na velbloudovi, půjčit si šlapací čtyřkolky pro více lidí (dvě až čtyři osoby). Podle návštěvního řádu se v parku nesmí hrát míčové hry, není zde povolen přístup domácích zvířat a podobně.

Creek Park - Dubaj

Obr. 2. Creek Park – Dubaj

V parku jsou taky mnohé zajímavosti. Například velké sluneční hodiny a různé symboly zvěrokruhů. Ostatně podobné symboly jsou v emirátu Dubaj poměrné často. Arabové se tím snaží dát najevo, že astrologie vznikla právě v arabských zemích. Nejsem si jistý, jestli je to pravda. Krom těchto věcí je zde také spousta jiných věcí o kterých si nejsem jistý, jestli vůbec tuším, k čemu jsou.

Creek Park - Dubaj

Obr. 3. Creek Park – Dubaj

Ještě ani zdaleka nebyl západ slunce a tím pádem ani večerní modlitba. Nesmíme zapomínat na Ramadán. Park naštěstí není moc zalidněný a občas se můžeme napít.

Jedna z asi největších atrakcí v parku je klasická kabinková lanovka s výhledy na Dubaj. U nás jsme zvyklí, že lanovka vede na kopec. Zde jede lanovka po rovině a její smysl není přepravit osoby na vyšší místo, ale poskytnout cestujícím vyhlídkovou okružní trasu, která končí tam, kde začíná. Kupujeme si jízdenku na lanovku a úmyslně necháme jednu odjet. Před námi jsou totiž další lidé, kteří podle image a oblečení působí dojmem místních lidí a my chceme v lanovce bez omezení pít. Necháme je tedy jet a čekáme na další. Pořád jsou dost velká vedra a ještě se nesmí pít.

Okružní trasa má něco přes tři čtvrtě hodiny. Když nastupujeme je ještě světlo. V průběhu trasy proběhla večerní modlitba a zapadlo slunce. Jsme poměrně blízko rovníku a proto tma přichází velice rychle. Ještě z lanovky sledujeme noční Dubaj. Osvětlené mrakodrapy i dopravní tepny plné aut.

Noční Dubaj z lanovky v Creek Park

Obr. 4. Noční Dubaj z lanovky v Creek Park

Po vystoupení z lanovky se ještě chvíli procházíme kolem písečné pláže v parku podél Dubajské zátoky (Dubaj creek). Je zde sice písečný břeh, ale nejsem si jistý, jestli slouží jako pláž a jestli je zde povoleno se koupat. My však v anonymitě tmy vcházíme minimálně po kolena do moře.

Spike Souk

Poté, co se vyřádíme v Dubajské zátoce vycházíme z Creek Parku, bereme taxi a jdeme na trh s koření Spike Souk. Spike Souk je úzká ulička plná různých obchůdků převážně s kořením. Je plná typické arabské atmosféry tržiště, kde se ještě smlouvá o cenách. Již jsme zde dnes byli, ale v noci je zde teprve živo. Celá ulice je zastřešená, což je patrně ochrana před sluncem přes den. Obchody jsou malé místnosti v domech podél ulice. Místo dveří mají igelity, které uzavírají vnitřní prostor, aby zde mohla být účinná klimatizace. Ano klimatizace, ta je v Dunaji opravdu všude.

Kupuji zde na památku nějaké koření ve stylovém balení, nějaké fíky (Čerstvé fíky jsou úplně jiné, než „to“, co se prodává u nás.) a také čajový set. Stylovou konvici a šest malých šálků na čaj ve velikosti asi velké štamprle. S nákupem čajového setu mám spojenou zvláštní zkušenost. Když se prodávajícího (anglicky) zeptám, kolik celý set stojí, odpovídá mi, že 150 Dirhamů. To je normální, v zemích, kde smlouvání o cenách je součást kultury, je normální nadsazení první ceny. Řeknu mu, že je to moc a začínáme smlouvat. Cena se snižuje na 140, pak na 130. Na to rovnou řeknu, že 100 považuji za moc, cena se snižuje na 110 s tím, že je konečná. Chci alespoň 100, on trvá na 110 a chvíli se dohadujeme. Pak si uvědomuji, že se dohaduji o 10 Dirhamů, což je necelých 50 Kč a že ta hádka vlastně přestává být pro mne důstojná. Milan mě upozorňuje, že skutečná cena bývá asi mezi polovinou a dvěma třetinami původní ceny, kterou prodávající navrhne a doporučuje mi, ať jdeme pryč. Já nad tím vším mávám rukou a rozhodnu se čajový set koupit. Mám jej do dnes doma a demonstrativně v něm servíruji čaj návštěvám. Zbývá jen celou historku dokončit. O pár dní později jsme byli v jednom z největších obchodních centrech v Dubaji, kde tento čajový set stál 66 Dirhamů.

Fotogalerie Dubaj 2011

Více fotografií můžete vidět ve fotogalerii Dubaj 2011.

článek je součástí seriálu: Pohádky tisíce a jedné noci 2011

V srpnu roku 2011 jsem společně s Milanem, Stáňnou a Michaelou navštívil emirát Dubaj ve Spojených Arabských Emirátech.


diskuse

vložit nový příspěvek