Chlum u Třeboně – malebná obec v kraji rybníků

V jižních Čechách se nachází spousta malebných obcí, kam stojí za to zavítat. Jednou z nich je Chlum u Třeboně, který jsme si vybrali jako základnu pro letošní letní dovolenou na Třeboňsku.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Chlum u Třeboně leží v okrese Jindřichův Hradec, asi 25 km jižně od tohoto města a 15 km východně od Třeboně. Je to menší obec, jejíž stálé obyvatelstvo čítá kolem 2 000 lidí. Každé léto ale jejich počty značně rozšiřují turisté. Chlum u Třeboně patří totiž společně se sousední obcí Staňkov k nejvýznamnějším rekreačním oblastem Třeboňska. Díky chlumskému rybníku Hejtman a nedalekému rybníku Staňkov jsou tu ideální podmínky pro koupání, vodní sporty a rybaření. A celé okolí je samozřejmě rájem také pro turistiku a cykloturistiku.

Chlum u Třeboně

Obr. 1. Chlum u Třeboně

Z historie Chlumu u Třeboně

Historie obce se začala psát ve 14. století, první písemně doložená zmínka pochází z roku 1399. Postupně panství patřilo rodu Vítkovců, Rožmberků, Krajířů, Lobkoviců, Slavatů a Stadionů. Za Rožmberků v 15. století se v okolí začal rozvíjet průmysl, těžila se tu a zpracovávala železná ruda. V 16. století, kdy panství drželi v rukou Krajířové, vznikl na východním okraji obce rybník Hejtman, pojmenovaný podle hejtmana Krajíře z Krajku.

Rybník Hejtman

Obr. 2. Rybník Hejtman

Významnou průmyslovou obcí s velkými železárnami byl Chlum u Třeboně až do 19. století, kdy byla průmyslová výroba utlumena. Útlum těžkého průmyslu souvisel s novým majitelem panství, arcivévodou Františkem Ferdinandem d’Este.  Panství totiž v roce 1861 koupil František V., vévoda z Modeny-Este, zástupce rodu Habsburků. A když o čtrnáct let později zemřel, jeho majetek získal právě František Ferdinand, tehdy budoucí následník habsburského trůnu. Ten měl Chlum velmi rád a poměrně často sem jezdil. Postupně místní zámek i celou obec změnil ve své letní sídlo. Právě odsud odjel také na svou osudovou cestu do Sarajeva v roce 1914, kde na něj byl spáchán atentát. Průmysl tu ale neutichl úplně, v roce 1891 otevřela v Chlumu firma Stölze sklárny, které si až do konce 20. století udržely pověst jedněch z nejlepších v Čechách. Bohužel byly ale na konci minulého století zrušeny. Dnes obec žije hlavně z turistického ruchu.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a Křížová cesta

Hlavní dominantou a významnou památkou obce je poutní a farní kostel Nanebevzetí Panny Marie, který stojí na kopci nad zámkem. Od zámku a hráze rybníka Hejtman k němu vede lipovou alejí Křížová cesta z 2. poloviny 18. století. Je tvořena 14 kamennými zastaveními a navazuje na ni schodiště s barokními sochami svatých. Nad schodištěm stojí půvabný kostel, který je krásnou ukázkou vrcholně barokního stylu. Vznikl v letech 1737 – 1745 jako poděkování hraběte Jana Františka z Fünfkirchenu, tehdejšího majitele panství, Panně Marii za svou zázračnou záchranu. Dne 31. července 1737 totiž vstoupil do právě dokončené hospodářské budovy u zámku, když ho náhle zasypalo zdivo. Po vyproštění byl tak vděčný za záchranu svého života, že obratem rozhodl o výstavbě kostela. V chrámové kopuli připomíná tuto událost fresková malba. A právě kvůli údajnému zázraku se kostelu přezdívá „malá Mariazell“, ostatně podle vzoru tohoto chrámu byl také postaven.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Obr. 3. Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Zámek Chlum u Třeboně

Další památkou v Chlumu je místní zámek, stojící v parku za hrází rybníka Hejtman. Bohužel ale neslouží návštěvníkům, kteří by si jej se zájmem mohli prohlédnout. Je v soukromých rukách italské firmy a vlastník se zatím ani nemá k jeho rekonstrukci, kterou by zámek už potřeboval. Vznikl v roce 1710 přestavbou starší tvrze, další stavební etapu pak absolvoval v letech 1881 – 1884, tehdy získal dnešní podobu. Poslední menší úpravy na něm nechal provést František Ferdinand d’Este v letech 1901 – 1902, tehdy byl zámeček krásným místem s bohatým mobiliářem. V průběhu 20. století však vnější kabát zámku postupně chátral a o pěkné dobové vybavení také už dávno přišel. Všechen cenný mobiliář měl údajně skončit na zámku Konopiště. Chlumecký zámek byl během minulého století rekreačním zařízením, skladištěm německého letectva, administrativní budovou i internátem. Dnes zůstává prázdný a veřejnosti uzavřený. Přístupný je jen zámecký park, který sice také není příliš udržovaný, alespoň za procházku však stojí.

Zámek Chlum u Třeboně

Obr. 4. Zámek Chlum u Třeboně

Chlum u Třeboně je příjemnou obcí s veškerým zázemím pro turisty. Najdete tu penziony, kempy, restaurace, obchody, prostě vše pro pohodovou dovolenou. Navíc se tu každý rok konají různé kulturní akce, třeba oblíbený Pohádkový Chlum na přelomu července a srpna.

 

článek je součástí seriálu: Výlety na Třeboňsku 2017

V červenci roku 2017 byla Martina Limbergová se svou rodinou na Třeboňsku, kde společně navštívili mnoho zajímavých míst.


diskuse

vložit nový příspěvek