Z náměstí Trafalgar square přes Temži k Londýnskému oku

Od Oblouku admirality se vydáme k pár metrů vzdálenému Trafalgarskému náměsti s Nelsonovým sloupem. Dále navštívíme náměstí Leicester Square a vrátíme se zpět k Temži a k Londýnskému oku, které stojí na břehu Temže.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Admiralty Arch

Projdeme podchodem pod Obloukem admirality a octneme se pár metrů od Traflgarského náměstí.

Trafalgar square (Trafalgarské náměstí)

Trafalgarské náměstí je pojmenováno podle bitvy u Trafalgaru, ve které se v době napoleonských válek střetlo britské námořnictvo s loďstvem spojenců Španělska a Francie. Britské loďstvo vedl admirál Horatio Nelson, který i přes vítězství Britů v bitvě padl. Horatio Nelson se tak stal britským hrdinou na kterého jsou Britové dostatečně hrdí. Ostatně s bitvou u Trafalgaru jsme se setkali už i v tomhle seriálu, konkrétně v souvislosti s památníkem Nelson Monument v parku Calton Hill v hlavním městě Skotska, v Edinburghu.

Trafalgarské náměstí, Londýn

Obr. 1. Trafalgarské náměstí, Londýn

Trafalgarské náměstí je oblíbený turistický cíl a dalo by se říct, že je to jeden ze symbolů Londýna. Na Trafalgarském náměstí se nachází také Muzeum Národní galerie, která je svou velikostí dominantní budovou náměstí.

Na Trafalgarském náměstí mě překvapí telefonní budka. Je to taková klasická červená londýnská telefonní budka. Dnes v době mobilních telefonů již není nutné používat telefonní automaty. Budky zde ale zůstaly. Lze v nich chytit wi-fi. Nahlédnu dovnitř a ze zápachu usuzuji, že v dnešní době mobilních telefonů slouží londýnské telefonní budky spíše jako veřejný záchod. Nepředpokládám ale, že by mi mou hypotézu oficiálně potvrdil nějaký oficiální zástupce města Londýn.

Nelsonův sloup

Významná dominanta Traflgarskému náměstí je pomník admirála Horatia Nelsona v podobě padesáti šesti metrů vysokého žulového sloupu, na jehož vrcholu je pět a půl metrů vysoká socha Horatia Nelsona. Sloup je obklopen fontánami a čtyřmi bronzovými sochami lvů, které symbolizují čtyři důležitá Nelsonova vítězství. Bronz na výrobu lvů byl použit z ukořistěných francouzských děl.

Nelsonův sloup, Trafalgarské náměstí - Londýn

Obr. 2. Nelsonův sloup, Trafalgarské náměstí – Londýn

Leicester Square

Obejdeme Muzeum Národní galerie a vydáme se směrem k náměstí Liecester Squere, kam přijdeme za necelých deset minut. Spíše namátkou hledáme něco zajímavého. Na náměstí Liecester Squere se nachází socha Williema Shakespeara obklopená větším počtem malých vodotrysků. Náměstí Liecester Squere je známé jako londýnské centrum zábavy. Je zde mnoho kin, barů, klubů a také třeba kasíno.

Licester squere, Londýn

Obr. 3. Licester squere, Londýn

Příliš se na názměstí nezdržujeme, otáčíme se a vydáváme se zpět přes Trafalgarské náměstí a dále po ulici Northumberland avenue směrem k řece Temži, přes kterou přejdeme přes Golden Jubilee Bridges. Na mostě se zastavíme a uděláme pár fotek. Spatříme při tom nedaleký kolotoč Londýnské oko a Big Ben. Oba symboly Londýna za chvíli navštívíme. Protože Temže není zrovna malá řeka, krom zmíněných vidíme samozřejmě také mnoho přístavů a spousty lodí, především lodí s turisty.

London Eye (Londýnské oko)

London Eye, správně Coca-Cola London Eye, je kolotoč „Ruské kolo“, tedy točící se svislé kolo s kabinkami pro návštěvníky. Londýnské oko je významné tím, že je se svou výškou 135 metrů největším kolotočem typu Ruské kolo na světě. U Londýnského oka se nachází malý park Jubilee Gardens, kde na chvíli usedáme a sledujeme létající dron.

Londýnské oko

Obr. 4. Londýnské oko

Po odpočinku pokračujeme dále k mostu Westmistr Bridge. Procházíme kolem budovy, kde se nachází známé Londýnské akvárium a s tím související davy lidí. Akvárium nás ale nijak neláká.

Westminster Bridge

Westminster Bridge je nejstarší z dnes existujících mostů přes Temži v centru Londýna. Přejdeme přes něj zpět na druhý břeh Temže a stojíme u Westminského paláce a hlavně u jeho slavné věže Big Ben. O tom ale až v příštím díle.

článek je součástí seriálu: Road trip Skotskou vysočinou 2016

Začátkem srpna roku 2016 jsme já, Milan a Honza vyrazili na Skotskou vysočinu, kterou jsme celou projeli půjčeným autem.


diskuse

vložit nový příspěvek