Calton Hill

Přemístíme se do parku Caltion Hill nacházejícího se na stejnojmenné hoře. Jak se z informačních cedulí dovídáme, Caltion Hill je spolu s několika dalšími skálami v okolí pozůstatek sopečné činnosti.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Edinburgh Waverley

Od podchodu z nádraží Edinburgh Waverley, na ulici Princes Street, se vydáme východně a po chvíli se ulice Princes Street plynule změní na ulici Waterloo Place. Na jejím konci se zleva připojí ulice Calton Hill, která se jmenuje stejně jako nedaleký kopec a park, který se na kopci se nachází.

Calton Hill (100 m. n. m.)

Z informační cedule se dovídáme, že kopec Calton Hill, na kterém se nachází stejnojmenný park, vznikl před 340 milióny let jako důsledek vulkanické aktivity.

Nelson Monument - Calton Hill, Edinburgh

Obr. 1. Nelson Monument – Calton Hill, Edinburgh

Roku 1724 zakoupila Calton Hill městská rada města Edinburgh a založila zde jeden z prvních veřejných parků v celé Velké Británii. O více něž padesát let později, roku 1775, byla zkonstruována první cesta kolem kopce sloužící pro potěšení, zábavu a zdraví obyvatelstva přeplněného města.

V průběhu procházení se parkem narazíme na několik dalších informačních cedulí, z nichž jedna uvedené informace upřesňuje. Onu první „vycházkovou cestu“ vybudoval s přispěním místních obyvatel David Hume, filozof, který se roku 1711 narodil v Edinburghu. Hume stál za peticí městské radě, která požadovala vytvořit v oblasti kopce Calton Hill vycházkovou trasu. Městská rada požadavku vyhověla a Hume’s Walk se stala první vycházkovou trasou v celé Velké Británii určenou jen pro rekreační účely. O rok později, roku 1776 David Hume umírá. Jeho přání být pochován v oblasti Calton Hill bylo vyslyšeno a tak je možné navštívit i jeho mauzoleum ve spodní části parku Calton Hill. Vycházková cesta Hume’s Walk existuje dodnes a Calton Hill je hojně navštěvovaný vrchol.

Calton Hill se nachází z části ve Starém Městě (Old Town) a z části v Novém Městě (New Town) a výstup na vrchol není nijak náročný.

National Monument of Scotland - Calton Hill, Edinburgh

Obr. 2. National Monument of Scotland – Calton Hill, Edinburgh

Z jiné informační cedule se dovídáme více podrobností o vzniku kopce. Skála, na které se nacházíme vznikla před 340 milióny let, tedy dříve než se dinosauři procházeli po zemi.

V arktických podmínkách doby ledové byla krajina pod masivní ledovou pokrývkou doslova vyřezávána, aby po jejím roztátí došlo k odhalení vrcholů, jaké vidíme dnes.

Vrcholy Castle Rock, na kterém se nachází Edinburský hrad, stejně jako Arthur’s Seat a Calton Hill, na kterém se nyní nacházíme, vznikly sopečnou činností před 340 milióny let. Láva a popel, kterou produkovaly větrací otvory vulkánu Arthur’s Seat, formovaly další dva zmiňované vrcholy Castle Rock a Calton Hill.

Historie vulkanické činnosti v okolí dnešního Edinburghu

Výhled z vrcholku Caltion Hill v Edinburghu

Obr. 3. Výhled z vrcholku Caltion Hill v Edinburghu

Nelson Monument

V parku Calton Hill se nachází mnoho staveb. První z nich, kterou spatříme mezi stromy ještě z ulice, je památník viceadmirála Horatia Nelsona jménem Nelson Monument. Památník byl postaven v letech 1807 až 1815 na počest Nelsonova vítězství v námořní bitvě u Trafalgaru, kde sice roku 1805 padl, ale Britové pod jeho velením zde porazili spojené francouzské a španělské loďstvo. Porážkou spojenců tak Nelson zabránil invazi napoleonských vojsk do Velké Británie, čímž se stal národním hrdinou.

Nelson Monument - Calton Hill, Edinburgh

Obr. 4. Nelson Monument – Calton Hill, Edinburgh

Nelsonův Monument je 171 metrů vysoká věž postavená na nejvyšším místě hory Calton Hill.

Naši procházku parkem směřujeme k dominantě parku Calton Hill, ke Skotskému Národnímu památníku (National Monument of Scotland), o tom ale až v příštím díle.

článek je součástí seriálu: Road trip Skotskou vysočinou 2016

Začátkem srpna roku 2016 jsme já, Milan a Honza vyrazili na Skotskou vysočinu, kterou jsme celou projeli půjčeným autem.


diskuse

vložit nový příspěvek