Zřícenina Hukvaldy

V posledním díle o našem výletu na Hukvaldy se konečně podíváme na známou zříceninu hradu Hukvaldy také do nedalekého Dolního Sklenova, kde se nachází malý minipivovar.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Kousek za branou zříceniny Hukvaldy, hned za druhými hradbami, tedy za druhou bránou, zaplatíme vstupné 70Kč a octneme se na nádvoří bývalého hradu. Na Hukvaldech je možné zajistit si i komentovanou prohlídku s průvodcem. Tu je ale nutné zarezervovat několik dní předem. Jinak mají návštěvníci po areálu zříceniny volný pohyb.

Historie hradu Hukvaldy

Hrad Hukvaldy pochází z druhé poloviny 13. století a první písemná zmínka je z roku 1285. Prvními majiteli byli páni z Příbora. Hrad mnohokrát měnil majitele, nebo byl dáván do zástavy. Podstatnou část své existence ale náležel olomouckému biskupství, které ho nejprve mělo v zástavě a později definitivně vlastnilo.

Po husitských válkách hrad zanikl.

Hrad Hukvaldy - most mezi 3. a 4. bránou

Obr. 1. Hrad Hukvaldy – most mezi 3. a 4. bránou

Co je na hradu Hukvaldech k vidění?

Hrad má celkem pět bran a tím pádem i pět hradeb, které by musel potenciální dobyvatel překonat. Mezi první a druhou branou se vybírá vstupné. Z hlavního nádvoří za druhou branou jsme se nejprve vydali na okolní hradby porozhlédnout se po okolí přes střílny hradeb. Na hlavním nádvoří za druhou branou se také nachází Kaple svatého Ondřeje a kousek od ní stánek s občerstvením. Poté jsme třetí branou a dále po mostě přes příkop přešli ke čtvrté bráně a následně i poté páté bráně.

Hrad Hukvaldy

Obr. 2. Hrad Hukvaldy

Za pátou branou se nachází malé nádvoří a z něj je vstup do vnitřní části hradu. Přesněji do toho, co z vnitřní části hradu zbylo. Jsou zde sice jen torza zdí, ale po schodech je možné vyjít několik pater a dostat tak se na vyhlídku na střeše bývalé věže, která je zároveň nejvyšším bodem hradu Hukvaldy. Z vyhlídky je možné si prohlédnou hrad z výšky, nebo se zadívat do velké dálky. Uděláme zde mnoho fotografií.

Hrad Hukvaldy - vnitřní část hradu

Obr. 3. Hrad Hukvaldy – vnitřní část hradu

Hukvaldy – hrad (475 m. n. m.)

Po prohlídce zříceniny se vrátíme zpět na rozcestí Hukvaldy – hrad a pokračujeme po červené turistické značce do obce Hukvaldy k Oborní bráně, která je dle rozcestníku vzdálena půl kilometru. Pohybujeme se po Naučné stezce Hradní vrch.

Oborní brána

Oborní brána je další ze vstupů do Obory Hukvaldy. Tentokrát se jedná o opravdovou bránu, ne dřevěné schůdky přes dřevěnou ohradu, přes které jsme přešli, když jsme do obory vcházeli. Za branami obory se nachází začátek náměstí v Hukvaldech. Projdeme kolem zámku v Hukvaldech a pokračujeme náměstím do jedné z restaurací, kde se stavíme na něco k snědku.

Hrad Hukvaldy z nejvyššího bodu

Obr. 4. Hrad Hukvaldy z nejvyššího bodu

Dolní Sklenov

Náš výlet ale ještě nekončí. To by jsme to nebyli my, aby jsme nenavštívili nedalekou obec Dolní Sklenov, kde se nachází Minipivovar Hukvaldy. Do Sklenova jdeme pěšky po malé asfaltové cestě vedoucí za rybníkem na Sklenovickém potoce. Cestou upoutá naší pozornost na pravé straně cesty zvláštní stavba. Později se dovídáme, že se jedná o budovu bývalého větrného mlýna.

V minipivovaru, jehož skoro celá produkce podle webu skončí v místní restauraci, která se nachází ve stejné budově, ochutnáme místní kvasnicové speciály a poté se autobusem vydáme zpět do Ostravy.

článek je součástí seriálu: Výlet na zříceninu Hukvaldy 2018

Jednoho jarního dne v dubnu 2018 se vydáváme s kolegy z práce na výlet do Hukvald, které jsou známé jednak svým hradem Hukvaldy a také jako rodiště hudebního skladatele Leoše Janáčka.


diskuse

vložit nový příspěvek