Obora v Hukvaldech

Náš výlet na zříceninu hradu Hukvaldy začneme v obci Kozlovice a projdeme se oborou v Hukvaldech, kde se mezi námi volně pohybují daňci a mufloni. Možná by se přesněji mělo říct, volně se pohybujeme spíše my mezi nimi.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

S kolegy z práce se rozhodneme udělat si jednodenní výlet z Ostravy na zříceninu Hukvaldy.

Kozlovice, pila

Výlet začínáme na autobusové zastávce Kozlovice, Pila v Kozlovicích, kam přijedeme autobusem od Frýdku Místku. Autobusem jsme jeli přímo z Ostravy. Kousek od zastávky je malý most přes potok Ondřejnice a na asfaltové cestě na druhé straně se nachází žlutá turistická značka vedoucí po asfaltové cestě. Ta nás zavede až k rozcestí Kozlovice – most.

Kozlovice – most

Rozcestí se nachází vedle asfaltové silnice. Se žlutou turistickou značkou se zde střetává zelená turistická značka, po které jsme původně měli v plánu jít doleva. Nakonec ale pokračujeme rovně po žluté turistické značce. Chceme se podívat do areálu Na mlýně (bývalý Šimiřákův mlýn). Cesta k areálu nám trvá pár minut. Jdeme po Naučné stezce Leoše Janáčka.

Na mlýně (bývalý Šimiřákův mlýn)

Na mlýně je areál několika budov z nichž jedna je bývalý mlýn i s mlýnským kolem. Bývalý mlýn nyní slouží jako restaurace a okolní budovy nabízejí možnost ubytování. V restauraci je ještě zavřeno a my se zde příliš nezdržíme. Pokračujeme dále po asfaltové cestě a asi po 150 metrech odbočíme doleva na lesní cestu. Nejdeme po klasické turistické značce, ale značka, kterou nyní sledujeme je červeno – bílý čtverec rozdělen rovnoměrně na dva trojúhelníky. Stoupáme lesem až dojdeme k dřevěnému kůlu se zvonem. Po cestě si na stromech všímáme obrazů s náboženskou tématikou. Později se dovídáme, že jdeme po křížové cestě.

Zvonička nad Kozlovicemi

Zvonička nad Kozlovicemi

Obr. 1. Zvonička nad Kozlovicemi

Zvonička nad Kozlovicemi je dřevěný kůl s funkčním zvonem, který uzavírá křížovou cestu od areálu Na mlýně. U zvoničky se nachází několik laviček k odpočinku. Z místa jsou také pěkné výhledy na Kozlovice. Uděláme několik fotek a pokračujeme lesem dále. Cesta nyní vede v podstatě po rovině. Po chvilce vystoupíme na velkou louku, kde se spojíme se zelenou turistickou značkou, po které jsme původně chtěli jít z rozcestí Kozlovice – most. Opět se nacházíme na Naučné stezce Leoše Janáčka, kterou jsme na chvíli opustili.

Hukvaldy – obora

Po asi dvaceti minutách mírného klesání dojdeme k ohradě obory. V cestě musíme pokračovat přelezením plotu po připravených schůdkách. Přes oboru vede turistická značka. Jak nás informuje cedule, turisté se v oboře mohou pohybovat jen po vyznačených stezkách a průjezd na kole je zakázán.

Hukvaldy - jeden ze vstupů do obory

Obr. 2. Hukvaldy – jeden ze vstupů do obory

Je potřeba si uvědomit, že nyní se opravdu nacházíme v oboře, kde se volně pohybují zvířata a my mezi nimi. Po pár minutách chůze po turistické značce přicházíme k informačním cedulím.

Fakta o Oboře v Hukvaldech

Na jedné z informačních cedulí se kromě návštěvního řádu dovídáme i něco málo o historii obory. Obora byla založená roku 1567 olomouckým biskupem Vilémem Prusinovským. Rozprostírá se mezi hradním kopcem v Hukvaldech a vrcholem Kazničov (600 m. n. m.), což je nejvyšší místo obory. Výměra obory je 440 ha a jejím vlastníkem je Biskupství ostravsko-opavské. Můžeme zde volně potkat především daňky skvrnité, muflona obecného a prase divoké.

Zvěř v oboře v Hukvaldech

Obr. 3. Zvěř v oboře v Hukvaldech

Přírodní památka Hukvaldy

Druhá informační cedule nás informuje o Přírodní památce Hukvaldy, ve které se nacházíme. Hukvaldská obora je biotopem pachníka hnědého, brouka žijícího v dutinách živých listnatých stromů.

Poslední informační cedule patří do série informačních cedulí Naučné stezky Janáčkův chodníček a informuje nás o beskydské krajině a zvířatech, která zde žijí.

Zvěř v oboře v Hukvaldech

Obr. 4. Zvěř v oboře v Hukvaldech

Hukvaldy – obora (280 m. n. m.)

Kousek od informačních cedulí se na stromě nachází rozcestník turistických cest. K zelené turistické značce, po které jsme přišli a která pokračuje dále do Měrkovic, se zleva připojuje žlutá turistická značka, po které budeme dále pokračovat k soše lišky Bystroušky.

článek je součástí seriálu: Výlet na zříceninu Hukvaldy 2018

Jednoho jarního dne v dubnu 2018 se vydáváme s kolegy z práce na výlet do Hukvald, které jsou známé jednak svým hradem Hukvaldy a také jako rodiště hudebního skladatele Leoše Janáčka.


diskuse

vložit nový příspěvek