Zámek Litomyšl – jedna z nejhezčích renesančních staveb ve střední Evropě

Zámek Litomyšl je krásnou stavbou a právem se pyšní svým zápisem mezi světové kulturní dědictví UNESCO. Prohlídku tohoto skvostu jsme si při návštěvě Litomyšle nemohli nechat ujít.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení
Zámek Litomyšl

Obr. 1. Zámek Litomyšl

Historie zámku Litomyšl

Renesanční zámek Litomyšl je každým rokem cílem návštěvy tisíců turistů, které sem láká jeho malebný zevnějšek, přepychové interiéry i osudy s ním spjaté. Vznik zámku se datuje do druhé poloviny 16. století, kdy jej na místě původního hradu nechal postavit Vratislav II. z Pernštejna jako své reprezentativní sídlo. Stavbu navrhl architekt Giovanni Battista Aostalli a byla provedena v letech 1568 – 1581. Výsledkem byl jeden z největších renesančních zámků v českých zemích, ozvláštněný bohatou sgrafitovou a figurální výzdobou.

Figurální výzdoba zámeckých zdí

Obr. 2. Figurální výzdoba zámeckých zdí

Pernštejnové ale zámek v polovině 17. století museli kvůli finančním problémům prodat a to rodu Trauttmansdorffů. Po nich pak přišel v polovině 18. století rod Valdštejnů-Vartemberků, který se velkou mírou podílel na dnešní podobě interiérů. Ty jsou vybaveny v klasicistním stylu a dominuje jim výzdoba uskutečněná valdštejnským dvorním malířem Dominikem Dvořákem. Posledními majiteli zámku byli zástupci rodu Thurn-Taxisů. Ti měli zámek ve své moci od poloviny 19. století do poloviny 20. století, kdy byl v rámci Benešových dekretů zestátněn. Na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO je zámek zapsán od roku 1999.

Sgrafitová psaníčka, kam až oko dohlédne

Obr. 3. Sgrafitová psaníčka, kam až oko dohlédne

Kouzelné exteriéry a interiéry zámku Litomyšl

Venkovní zdi zámeckého paláce jsou zdobeny krásnými sgrafitovými psaníčky. Nachází se jich tu asi 8 000 a údajně ani dvě nejsou stejná. Úchvatná je i figurální výzdoba znázorňující bitevní scény, antické a starozákonní výjevy. Ať se podíváte na zámek z kteréhokoliv úhlu, vždy budete mít co obdivovat. A k obdivu toho bude dost i při návštěvě prohlídkového okruhu. Ten začíná v unikátním prostoru zámeckého divadla. Divadlo vzniklo na konci 18. století a několik dalších desítek let v něm probíhal bohatý divadelní život. Představení hráli členové hraběcí rodiny Valdštejn-Vartemberků i jejich přátelé a byla to oblíbená kratochvíle šlechty. Divadlo se do dnešních dnů zachovalo v plné kráse, včetně výmalby, bohatého souboru kulis a jednoduché jevištní mašinérie k výměně dekorací. V reprezentativních prostorách zámku na vás pak čeká krásná výmalba a původní přepychové vybavení.

Klasicistní vybavení interiéru zámku

Obr. 4. Klasicistní vybavení interiéru zámku

Rodný byt Bedřicha Smetany

Zámek obklopují hospodářské budovy v barokním stylu, z nichž jedna sloužila jako pivovar. Právě zde se jako syn místního sládka narodil Bedřich Smetana, slavný hudební skladatel z období romantismu. V přízemních prostorách pivovaru, kde skladatel přišel na svět, je dnes muzeum s názvem Rodný byt Bedřicha Smetany. Zámek pak obklopuje pěkná zámecká zahrada a park v anglickém stylu, určitě si udělejte čas na příjemnou procházku.

článek je součástí seriálu: Toulky Českomoravským pomezím 2016

Kam se podívat a co vše lze spatřit na Českomoravském pomezí se dovíme od Martiny Limbergové, která Českomoravské pomezí navštívila v červenci 2016.


diskuse

vložit nový příspěvek