Zámek Nové Hrady – rokokový skvost východních Čech

Obec Nové Hrady je malou nenápadnou vesnicí kousek od Litomyšle, v Pardubickém kraji. Tedy nenápadnou až na svou dominantu – nádherný rokokový zámek, který je někdy přezdívaný České Versailles nebo Malý Schönbrunn. Jeho krása je opravdu okouzlující a byla by škoda jej při cestě kolem jen minout.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení
Zámek Nové Hrady

Obr. 1. Zámek Nové Hrady

Historie zámku Nové Hrady

Historie zámku Nové Hrady není příliš dlouhá. V letech 1774 – 1777 si jej nechal postavit hrabě Jean-Antoine Harbuval de Chamaré a to podle svého vlastního návrhu, který dotvořil architekt Josef Jäger. Vzorem mu přitom byla francouzská letní sídla, což je na podobě zámku i jeho okolí na první pohled patrné. Areál zámku byl pak o dva roky později ještě rozšířen o pozdně barokní špýchar, tedy sýpku k uskladňování zrní, a zámeckou kapli v západním křídle zámku. Ve své další historii změnil zámek několikrát majitele, od začátku II. světové války pak chátral, až byl následně znárodněn. Po roce 1989 byl navrácen vnukům posledního majitele, textilního továrníka Josefa Bartoně, ale nenacházel se v moc dobrém stavu. V roce 1997 zatím naposledy změnil zámek své majitele. Tehdy jej koupili manželé Kučerovi a následně se pustili do nákladné rekonstrukce, aby mu vrátili zašlou krásu. A při jeho návštěvě se na vlastní oči přesvědčíte, že se jim tento záměr rozhodně daří.

Zámek i zahrada jsou opravdu okouzlující

Obr. 2. Zámek i zahrada jsou opravdu okouzlující

Pohádkový zámek a jeho okolí

Zámek Nové Hrady vypadá skutečně jako z pohádky. Malé jezírko, kaskádovitý vodopád v zahradě, záhony plné pestrých květin a voňavých levandulí, to vše je vidět už od silnice a krásně to dokresluje první pohled na bohatě zdobenou budovu zámku. Člověk ještě ani neprojde honosnou vstupní branou a už je okouzlen. Za vstupem pak následuje čestný dvůr uzavřený hospodářskými budovami navazujícími na zámecká křídla. Tady se můžete občerstvit v zámecké restauraci nebo cukrárně.

Krásně upravené záhony kolem zámku

Obr. 3. Krásně upravené záhony kolem zámku

Za zámkem pak pokračuje francouzská zahrada a také ozdobná zeleninová zahrada. Nad tím vším se pak nachází horní zahrada s přírodním amfiteátrem, zahradním bludištěm, které nadchne děti a pobaví i dospělé, a bývalým špýcharem. V něm je umístěno První české muzeum cyklistiky s největší sbírkou kol a cyklistických předmětů v Česku. Ještě dále pak pokračuje anglický park s Křížovou cestou vedoucí k pozůstatkům původního gotického hradu a také jelení a dančí farma, kde budete mít tato krásná zvířata téměř na dosah ruky. Při prohlídce interiérů zámku navštívíte soukromé pokoje majitelů a především stálou expozici nábytkového umění. Zámek Nové Hrady je otevřen v sezóně od dubna do října.

Zahradní bludiště

Obr. 4. Zahradní bludiště

článek je součástí seriálu: Toulky Českomoravským pomezím 2016

Kam se podívat a co vše lze spatřit na Českomoravském pomezí se dovíme od Martiny Limbergové, která Českomoravské pomezí navštívila v červenci 2016.


diskuse

vložit nový příspěvek