Hrad Svojanov – gotika a empír ve vzácném souladu

Hrad Svojanov je jedním z nejstarších královských hradů v českých zemích. Stojí nad údolím říčky Křetínky v hlubokých a krásných lesích Českomoravského pomezí. Zajímavý je však nejen svou polohou, ale také unikátním prolínáním gotické a empírové architektury, které je u nás k vidění jen tady.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Historie hradu Svojanov

Historie hradu se začala psát kolem roku 1224, kdy jej založil královský purkrabí Svéslav z Bořitova. Od počátku šlo o velmi pevný a odolný kamenný hrad, který plnil funkci strážní věže nad důležitou zemskou obchodní stezkou spojující BrnoLitomyšlí a také střežil zemskou hranici mezi Moravou a Čechami. Hrad byl majetkem krále Přemysla Otakara II. a po jeho smrti přešel jako královský věnný majetek do rukou královny vdovy Kunhuty. Ta jej následně odkázala svému druhému manželovi Závišovi z Falkenštejna. Tehdy byl ještě Svojanov významným místem dění v království, ale tato éra brzy skončila.

Vstup do areálu hradu Svojanov

Obr. 1. Vstup do areálu hradu Svojanov

Během husitských válek byl tento královský majetek zastaven pánům z Boskovic a později prošel ještě několika změnami majitelů. Během toho probíhaly jeho přestavby v různých stylech a poničil jej také požár. Později sloužil jen jako hospodářské centrum, v části areálu fungovaly chvíli pivovar a chvíli zase továrna na zpracování grafitu. To vše ale hrad se ctí přestál, stejně jako další požár v roce 1842, po kterém jej nechali tehdejší majitelé manželé Kriestenovi částečně přestavět v empírovém stylu. Tato podoba už hradu zůstala dodnes, i když si ještě prošel i těžkými roky. O obnovu a zachování hradu Svojanov se v posledních desetiletích stará město Polička, kterému hrad náleží.

Empírový palác a gotická věž hláska

Obr. 2. Empírový palác a gotická věž hláska

Gotické hradby a empírový palác

Král Přemysl Otakar II., který založil v roce 1265 také nedaleké město Poličku, chtěl hrad už na počátku jeho historie přejmenovat na německý název Fürstenberg (Knížecí hora nebo Knížecí hrad), jak bylo tehdy v módě. Nové jméno se ale neuchytilo, a tak Svojanov zůstal Svojanovem až dodnes. Z původní gotické stavby se ale v průběhu let dochovalo jen něco. Především jde o dominantu hradu, válcovou věž zvanou hláska, která se vyznačuje ostrým břitem mířeným proti přístupové cestě k hradu. A pak také o mohutné hradby, které místy dosahují šířky až 8 metrů. To vše tvoří zajímavý kontrast s empírovou vstupní budovou a obytným palácem. Empírový styl je k vidění také při prohlídce vnitřních prostor hradu, včetně například krásných nástropních maleb. V empírovém paláci je instalována expozice ukazující život na hradě v 2. polovině 19. Století. Druhý prohlídkový okruh zase ukazuje zdejší gotická sklepení a středověkou mučírnu.

Zahrada s hradbami

Obr. 3. Zahrada s hradbami

Vyhlídka z věže a krásná zahrada

Kromě prohlídky interiérů nabízí i samotný areál hradu hodně zajímavého. Břitová věž je upravena na rozhlednu, odkud budete mít jako na dlani vesničku Svojanov i okolní husté lesy. I na hradbách jsou upravena pěkná vyhlídková místa. Přímo unikátem je upravená gotická zahrada, která je jediná svého druhu ve střední Evropě.

Výhled z břitové věže na vesničku Svojanov

Obr. 4. Výhled z břitové věže na vesničku Svojanov

Na Svojanově najdete opravdu mnoho míst, které vás okouzlí svou krásou a romantickou atmosférou. A podle některých i atmosférou mrazivou, spojenou s pověstmi a legendami o tajemných silách na hradě. Každopádně existuje hodně důvodů, proč sem zamířit.

 

článek je součástí seriálu: Toulky Českomoravským pomezím 2016

Kam se podívat a co vše lze spatřit na Českomoravském pomezí se dovíme od Martiny Limbergové, která Českomoravské pomezí navštívila v červenci 2016.


diskuse

vložit nový příspěvek