Královské město Polička dýchá historií na každém kroku

Města se zachovalými historickými památkami mají velké kouzlo. Přesvědčit se o tom můžete třeba ve městě Polička, ležícím na Českomoravské vrchovině. Toto bývalé královské věnné město nabízí krásné historické jádro obehnané mohutnými hradbami, za nimiž se skrývají mnohé zajímavosti.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Historie města Polička

Město Polička nechal roku 1265 založit český král Přemysl Otakar II. a od roku 1305 bylo věnným městem českých královen. Díky jeho výhodné poloze na obchodní stezce spojující střední Čechy s moravskými obchodními centry se mu od počátku dařilo velmi dobře. Navíc další český král Karel IV. považoval toto místo na pomezí Čech a Moravy za strategicky velmi důležité, a proto už během 14. století bylo město obehnáno pevnými a vysokými hradbami, vnitřek vydlážděn a původní dřevěné domy postupně nahradily kamenné stavby.

Hradby s půlkruhovými baštami

Obr. 1. Hradby s půlkruhovými baštami

Během dalších staletí se pak střídala lepší období s neklidnými časy, až přišlo 18. století a s ním zlatý věk tohoto města. Tehdy Polička doslova vzkvétala a patřila mezi nejhezčí česká města. V roce 1845 pak ale přišel obrovský požár, při němž byla velká část města zničena. Naštěstí město opět vstalo z popela a bylo zdařile opraveno.

Ulička Na Bídě

Obr. 2. Ulička Na Bídě

Současná tvář Poličky

Od roku 1990 je město Polička vyhlášeno městskou památkovou zónou. Jeho historické jádro obepínají mohutné kamenné hradby v délce 1220 metrů, které patří k nejzachovalejším ve střední Evropě. Hradby jsou vysoké až 10 metrů, široké přes 2 metry a doplňuje je 19 půlkruhových bašt. Dominantou hlavního Palackého náměstí je barokní radnice, která vyrostla na místě původní gotické radnice ze 14. století. Zajímavý je také morový sloup z poloviny 18. století stojící nedaleko.

Barokní radnice na Palackého náměstí

Obr. 3. Barokní radnice na Palackého náměstí

Mezi největší dominanty města patří bezesporu kostel sv. Jakuba. Vznikl už při založení města, jeho nynější novogotická podoba je ale výsledkem přestavby po velkém požáru. Součástí kostela je 36 metrů vysoká věž, ve které se v roce 1890 narodil proslulý hudební skladatel Bohuslav Martinů. Jeho rodnou světničku si ve věži můžete prohlédnout, na hřbitově se pak nachází jeho hrob, v Městském muzeu Památník Bohuslava Martinů a i mnoho dalších míst ve městě odkazuje na slávu tohoto rodáka.

Kostel sv. Jakuba

Obr. 4. Kostel sv. Jakuba

Příjemný odpočinek po prohlídce města nabízí třeba městský park u Synského rybníka, jehož hladina se rozlévá hned za jižními hradbami. Tady si můžete odpočinout ve stínu stromů, občerstvit se nebo se třeba i projet na loďce z půjčovny.

článek je součástí seriálu: Toulky Českomoravským pomezím 2016

Kam se podívat a co vše lze spatřit na Českomoravském pomezí se dovíme od Martiny Limbergové, která Českomoravské pomezí navštívila v červenci 2016.


diskuse

vložit nový příspěvek