Za krásami města Litomyšl

Litomyšl je nádherné město na samém východním konci Čech. Pyšní se jedinečným zámkem zapsaným na seznamu kulturního dědictví UNESCO, vyhlášenými klášterními zahradami i mnohými dalšími zajímavostmi. Nechat si ujít návštěvu tohoto klenotu Českomoravského pomezí prostě nešlo, obzvlášť když jsme trávili svou dovolenou nedaleko.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Historické město Litomyšl, jehož počátky se datují až do 10. století, leží v Pardubickém kraji a žije v něm zhruba 10 tisíc obyvatel. Zdejší nejznámější rodák už mezi živými není, přesto tu na něj narazíte na mnoha místech, tedy na jeho památku. Mám samozřejmě na mysli Bedřicha Smetanu, jednoho z nejvýznamnějších českých hudebních skladatelů, který stvořil například cyklus symfonických básní Má vlast nebo opery Prodaná nevěsta, Libuše či Dalibor.

Památník Bedřicha Smetany na Smetanově náměstí

Obr. 1. Památník Bedřicha Smetany na Smetanově náměstí

Smetanova Litomyšl a její malebné náměstí

Po tomto slavném skladateli je pojmenováno i hlavní náměstí ve městě – Smetanovo náměstí. Toto podlouhlé náměstí zdobí, kromě Památníku Bedřicha Smetany na jednom konci a Morového sloupu na konci druhém, mnoho krásných historických domů. Jedním z těch nejhezčích je Dům u rytířů s číslem popisným 110, s kamennou fasádou a ozdobnými sochami. Stojí tu také budova radnice s věží, pocházející z roku 1418, i když později byla přestavěna. Velmi zajímavé je také podloubí zachovalé po obou stranách náměstí v celé jeho délce. Příjemný dojem z malebnosti tohoto místa mi trochu kazil hustý provoz všedního dne, kdy tudy křižovalo jedno auto za druhým, ale to je bohužel asi nevyhnutelná daň dnešní době.

Historické domy s podloubím na Smetanově náměstí

Obr. 2. Historické domy s podloubím na Smetanově náměstí

Klášterní zahrady jsou klenotem ležícím mezi dvěma chrámy

Chtěli jsme na chvíli uniknout všudypřítomnému provozu, a tak jsme se vydali postranními uličkami směrem ke klášteru a jeho zahradám. Klášterní zahrady leží mezi dvěma významnými chrámy, kostelem Povýšení sv. Kříže, který byl původně součástí augustiniánského kláštera, a kostelem Nalezení sv. Kříže s piaristickým klášterem. Obě tyto stavby jsou nádherné a zaslouží si pozornost zvenčí i zevnitř. Zahrady mezi nimi pak tvoří oázu klidu a pohody, kde si můžete odpočinout a načerpat sílu.

Zvláštní výstava v Klášterních zahradách, v pozadí kostel Povýšení sv. Kříže

Obr. 3. Zvláštní výstava v Klášterních zahradách, v pozadí kostel Povýšení sv. Kříže

Klášterní zahrady sloužily dříve piaristům jako ovocné a zeleninové zahrady a to až do 30. let 20. století. Poté se ale využívat přestaly a dlouho jen bez užitku chátraly. Naštěstí v roce 1999 započalo město jejich obnovu a díky tomu vznikl tento unikátní městský park. Otevřen byl v roce 2000 a od té doby jsou Klášterní zahrady jedním ze symbolů města. Můžete se tu pokochat výhledem na město z altánu, obdivovat krásu květinových záhonů, jen tak odpočívat na trávníku, osvěžit se u bazénku se zajímavými sochami Olbrama Zoubka, nebo se občerstvit v klášterní restauraci.

Piaristický kostel Nalezení sv. Kříže a bazének se sochami Olbrama Zoubka v popředí

Obr. 4. Piaristický kostel Nalezení sv. Kříže a bazének se sochami Olbrama Zoubka v popředí

Od Klášterních zahrad je to už k nejvýznamnější památce města, zámku Litomyšl, co by kamenem dohodil. A právě tam vedly i naše další kroky, o tom ale zase příště.

 

článek je součástí seriálu: Toulky Českomoravským pomezím 2016

Kam se podívat a co vše lze spatřit na Českomoravském pomezí se dovíme od Martiny Limbergové, která Českomoravské pomezí navštívila v červenci 2016.


diskuse

vložit nový příspěvek